Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

ΔΕΔΔΗΕ: Η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην ιστορία της Ελλάδας -Προσφορά ρεκόρ 2,1 δισ. ευρώ!

Στην αυστραλιανή Macquarie το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Αφού αποσφραγίστηκαν οι προσφορές, ανακηρύχθηκε πλειοψηφών προσφέρων η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA)

Το τίμημα για το 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, διαμορφώθηκε σε 2,116 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 804 εκατ. αντιστοιχούν στο χρέος του ΔΕΔΔΗΕ που αναλαμβάνει ο νέος μέτοχος (Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group) και τα υπόλοιπα 1,3 δισ. είναι τα μετρητά που θα εισπράξει η ΔΕΗ.

Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν 50-50 για επενδύσεις και για μείωση του χρέους της επιχείρησης το οποίο στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 3,2 δισ. ευρώ.


Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνέχεια της από 3.9.2021 ανακοίνωσης, ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε 2.116 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος, ύψους 804 εκατ. ευρώ.

Η προσφορά παραπέμπει σε αποτίμηση που ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε.


Σκρέκας: Προσφορά ρεκόρ, δικαίωση της στρατηγικής της κυβέρνησης
«Η οικονομική προσφορά της Spear WTE Investments Sarl για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού ύψους 2,116 δισ. ευρώ, αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας», επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε δήλωση με αφορμή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ.

«Το προσφερόμενο τίμημα, προσθέτει, καταδεικνύει δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η διαγωνιστική διαδικασία προσέλκυσε σε όλα τα στάδιά της επενδυτές παγκοσμίου βεληνεκούς. Με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει η ΔΕΗ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρισμού.

Οι επενδύσεις που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στον πράσινο μετασχηματισμό του εγχώριου ενεργειακού κλάδου και στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας για αύξηση της καθαρής ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

 
Χατζηδάκης: Πολύ σπουδαίο νέο! Νιώθω δικαιωμένος
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρώην Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε σχετικά:

«Είναι πολύ σπουδαίο νέο αυτό που έγινε σήμερα με τον ΔΕΔΔΗΕ! Ένας μεγάλος επενδυτής, το Macquarie Group, που ξεκίνησε από την Αυστραλία και δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, έδωσε 2,1 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ΧΩΡΙΣ το management!
Όταν ξεκινήσαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτή την προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά από πέρσι το καλοκαίρι, δέχθηκα τις γνωστές επιθέσεις που δέχομαι εδώ και χρόνια στην προσπάθεια να εκσυγχρονίσουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις και να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα: “νεοφιλελεύθερος, αυτός που τα ξεπουλάει όλα κτλ”.

Αυτοί που αγνοούν τη διεθνή πραγματικότητα δεν μπορούν να καταλάβουν τη σημασία που έχει για τη ρευστότητα των δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά και για την ίδια τους τη νοοτροπία η συμμετοχή μεγάλων και αξιόπιστων επενδυτών, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες. Νιώθω σήμερα δικαιωμένος για αυτή την προσπάθεια.

Και θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας και ιδιαίτερα στον Γιώργο Στάσση, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ και τον Τάσο Μάνο, διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ».

 

πηγη iefimerida.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael