Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

ΝΑΙ, ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ, εκείνα τα χρόνια! Αλλά το 1965, αρχές Ιουλίου πρίν τα Ιουλιανά ΟΧΙ ΤΟ 1964

Ο κ. Μάνιος Παναγιώτης - Μέλος της Δ.Ν. Λαμπράκη Σιάτιστας με αφορμή άρθρο του Siatista-Info για την χρονολογία που ήρθε ο μικης Θεοδωράκης στη Σιάτιστα με βάση σε όσα λέει ο Γρεβενιώτης κ. Αντώνης Τσαουσίδης σε βίντεο.(δείτε το βίντεο εδώ)

Γράφει ο κ. Μάνιος Παναγιώτης - Μέλος της Δ.Ν. Λαμπράκη Σιάτιστας

Και δεν είμασταν όλοι οι Σιατιστινοί που σηκώσαμε τον Μίκη στους ώμους μας. Στους ώμους τον πήραμε "τον δικό μας ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ" και τον ανεβάσαμε από την κάτω συνοικία τη Γεράνεια, στη Χώρα, την επάνω συνοικία, οι "Λαμπράκηδες" της Σιάτιστας, οι ΕΔΑϊτες, και άλλοι αριστεροί δημοκράτες, (Παλιοί ΕΑΜίτες , ΕΛΑΣίτες και ΕΠΟΝίτες),κι είχε τέτοιους πολλούς η Σιάτιστα, ιδιαίτερα η Γεράνεια. Ανεβήκαμε στην πάνω πλατεία , 1.500 μέτρα δρόμος, τραγουδώντας "Θεοδωράκη" και διαδηλώνοντας με συνθήματα για την Ειρήνη, τον Αφοπλισμό και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Εκεί έγινε η ομιλία του Μίκη "για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, για τη Δημοκρατία και την Εθνική Ανεξαρτησία"! Ο λόγος του ορμητικός, μαγικά εκλαϊκευμένος, μας συνεπήρε! Εξοργίστηκαν όμως πολύ οι δεξιοί, οι αστυνομικοί ασφαλίτες, και οι παρακρατικοί, κι είχε τέτοιους πολλούς η πάνω συνοικία. Πρώτη φορά έβλεπαν (και τρόμαξαν, μετά το 1958 -40% Ε.Δ.Α. η Σιάτιστα, "Μικρή Μόσχα", 'όπως και η Ποντοκώμη", τέτοια μεγάλη συγκέντρωση, με τόσο πλήθος "αντεθνικώς δρώντων", με τόσους ΝΕΟΛΑΙΟΥΣ , ΨΥΧΩΜΕΝΟΥΣ και ΜΑΧΗΤΙΚΟΥΣ ! Για τη συμμετοχή μας σ αυτό το "Κομμουνιστικό Συλλαλητήριο" 10 Νεολαίοι της Ε.Δ.Α. και "Λαμπράκηδες" βρεθήκαμε κατηγορούμενοι στο δικαστήριο ύστερα απο δύο μήνες, διότι με τα συνθήματά μας "ενσπείραμε εις τους πολίτας ΑΝΗΣΥΧΙΑΝ ΚΑΙ ΦΟΒΟΝ". Ο μάρτυς κατηγορίας, χωροφύλακας Γιαννης Μηχ.../δης, τσίριζε για να πείσει τον δικαστή πως "κακουργήσανε" οι κατηγορούμενοι.!! " Το σύνθημα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κύριε πρόεδρε, έκραζε, τρομοκρατεί τον κόσμο" !!!! Ο Δικαστής και το ακροατήριο πλάνταξε στα γέλια και φυσικά αθωωθήκαμε πανηγυρικά!! Όμως η αστυνομία δεν ξέχασε το "καθήκον" της. Πρόσθεσε στο ΦΑΚΕΛΛΌ μας ακόμα μια σελίδα "αντεθνικής δράσης". Δηλαδή ακόμα έναν ΤΙΤΛΟ ΤΙΜΗΣ για μάς τους φακελωμένους. Έτσι έγινε στη Σιάτιστα εκείνον τον καιρό !!

Μέσα σε εκείνο το ζοφερό μετεμφυλιακό κλίμα, ανυπόφορο στις μικρές πόλεις και τα χωριά, είμασταν ΤΥΧΕΡΟΙ, ευλογημένοι, παρά τις διώξεις ,τα κυνηγητά και τις τιμωρίες του "Συστήματος".

Γαλουχηθήκαμε νωρίς με τα ιδανικά και τις Ανθρωπιστικές Αξίες της μαχόμενης ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, από απαράμιλλους πολιτικούς μέντορες και καθοδηγητές, φορείς ήθους, ανιδιοτέλειας και αγωνιστικού ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ. Είχαμε δίπλα μας φωτεινά παραδείγματα. Τις ζωές, τους ηρωισμούς και τις Θυσίες της Γενιάς της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου. Και μέσα σ’ αυτούς πρώτο στους πρώτους το ΜΙΚΗ !! Γι αυτό η συγκρότηση της ταυτότητας του κάθε Αριστερού, Κομμουνιστή ή Δημοκράτη έχει κι ένα κομμάτι της ανεξίτηλης σφραγίδας του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ως ΗΓΕΤΗΣ του πιο μαζικού ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΝΕΟΛΑΙΪΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ της Ελλάδας, της "Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη" επηρέασε το πολιτικό μας κριτήριο και μας απάλλαξε σε μεγάλο βαθμό από δογματικές αγκυλώσεις και εύκολες χειραγωγήσεις. Ως καλλιτέχνης, συνθέτης, μουσουργός και στιχουργός ενστάλαξε στις ψυχές μας , στις συνειδήσεις μας, σε μας τους πρώτους κοινωνούς της θεϊκής ΤΟΥ ΤΕΧΝΗΣ, στους Αριστερούς πασών των τάσεων και συνιστωσών, ενστάλαξε ένα κριτήριο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, υψηλής αισθητικής, πράγμα που είχε τάξη και για ΣΚΟΠΟ του. Την τέχνη για τις μάζες! Την τέχνη που εξυψώνει το λαό, τα λαϊκά στρώματα. ΖΗΣΑΜΕ με αυτή τη μουσική. Τραγουδούσαμε και « Πολεμούσαμε». Ερωτευτήκαμε ψελλίζοντας δικά του τραγούδια. Τραγουδήσαμε τη χαρά μας ή τον πόνο μας με μελοποιημένους απ αυτόν στίχους των μέγιστων Ελλήνων Ποιητών . Στρατευτήκαμε, διαδηλώσαμε, διαμαρτυρηθήκαμε και αγωνιστήκαμε , ψυχαγωγηθήκαμε, στα φεστιβάλ και στις γιορτές των κομματικών μας εντύπων με θεσπέσιες μουσικές του ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, του Λεοντή, του Λοΐζου, του Μαρκόπουλου του Ξαρχάκου, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τα επαναστατικά μηνύματα . ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αυτό είναι και η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ ΤΟΥ Θεοδωράκη. Να μην αδρανούμε ,να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και να αγωνιζόμαστε «Για όλου ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ ΤΟ ΨΩΜΊ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Για τη μεγαλοσύνη και την Παγκόσμια ακτινοβολία του έργου του ο Μίκης καταχωρήθηκε στους ΜΕΓΙΣΤΟΥΣ της Μουσικής Παγκοσμιότητας. Είναι ένας ΦΑΡΟΣ της ΡΩΜΙΟΣΎΝΗΣ. Της ΕΛΛΑΔΑΣ της οποίας η Μοίρα ήταν η μόνιμη και άγρυπνη έγνοια ΤΟΥ.

Καλό ταξίδι ΜΙΚΗ ΜΑΣ !! 

 

Μάνιος Παναγιώτης - Μέλος της Δ.Ν. Λαμπράκη Σιάτιστας -

Υ/Γ Υποδεχτήκαμε το Μίκη με συνοδεία του αδελφού του Γιάννη στην είσοδο της Γεράνειας. Ο γραμματέας της Οργάνωσής μας Κώστας Σγούρας με είχε επιφορτίσει με το καθήκον του τελάλη, να αναγγείλω τον ερχομό του Μίκη στη Χώρα εγώ, ενώ εκείνος «ανέλαβε» τη Γεράνεια και να τον προσφωνήσω προσφέροντάς του και μία ανθοδέσμη. Έτσι και έγινε. 

 


 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια