Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Διαδηλώνουμε αγωνιστικά στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου 2021


Ανοίγουμε το διάλογο για τις απαντήσεις της ασυμβίβαστης αριστεράς στις 10/9

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την καταστροφική αντεργατική, αντιλαϊκή και περιβαλλοντοκτόνα πολιτική της, βάζοντας στο στόχαστρο όποιο κατοχυρωμένο δικαίωμα έχει απομείνει στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στο περιβάλλον, ενώ επιστρατεύει την «ατομική ευθύνη», τον κοινωνικό αυτοματισμό και, πάνω απ’ όλα, άνευ προηγουμένου αυταρχισμό και καταστολή.

Η εγκληματική ταξική πολιτική της για την διαχείριση της πανδημίας έχει ως μοναδικό γνώμονα την ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα της υγείας. Έχει επιλέξει συνειδητά να αφήσει ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα υγείας, με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, αλλά και να μη διαμορφώσει καμία στρατηγική επιδημιολογικής επιτήρησης και ελέγχου της πανδημίας, με τίμημα την υποβαθμισμένη περίθαλψη χιλιάδων ασθενών covid ή άλλων ασθενειών, και θανάτους ασθενών που θα μπορούσαν πιθανόν να αποφευχθούν. Την ίδια στιγμή, οι αλλοπρόσαλλες κυβερνητικές κατευθύνσεις υπονομεύουν τα πρόγραμμα εμβολιασμού. Σήμερα, ενώ βρισκόμαστε ενόψει ενός ακόμα κύματος της πανδημίας, η στήριξη του ΕΣΥ και ο μαζικός εμβολιασμός αποτελούν πρώτιστη αναγκαιότητα. Ωστόσο, η ανάγκη ενίσχυσης των εμβολιασμών δεν μπορεί να αξιοποιείται για να δικαιολογήσει τον αυταρχισμό και το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης, τις αναστολές και τις απολύσεις υγειονομικών, που, μεταξύ άλλων, οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη αποδυνάμωση του ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την απόλυτη ευθύνη για μία πρωτοφανή περιβαλλοντική καταστροφή, με τις πυρκαγιές να έχουν κάνει στάχτη πάνω από 1,4 εκ. στρέμματα, εκατοντάδες παραγωγικές ιδιοκτησίες, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, περιουσίες και σπίτια. Ενώ οι πυρκαγιές αφέθηκαν να καίνε ανεξέλεγκτες μέχρι να φτάσουν στη θάλασσα, όπως έγινε στην Εύβοια, η ΝΔ αποσιωπώντας τις ελλείψεις σε πολιτικές πρόληψης, προσωπικό και μέσα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από την κλιματική αλλαγή. Η υποκρισία περισσεύει, αφού είναι η ίδια η πολιτική της που προωθεί μία περιβαλλοντοκτόνα, αδηφάγα «ανάπτυξη» τσιμεντοποίησης και υπερεκμετάλλευσης, προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, χωρίς κανένα σεβασμό στη φύση και στον άνθρωπο.

Την ίδια στιγμή που ξοδεύονται δισεκατομμύρια για την αγορά πολεμικού εξοπλισμού, για την αστυνομία, για «δώρα» στους καναλάρχες, ώστε να εξαγοραστεί η απόλυτη συστράτευση των ΜΜΕ με την κυβερνητική γραμμή, τα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα, η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ανύπαρκτη, οι υπηρεσίες και τα μέσα πρόληψης,

δασοπυρόσβεσης, πυροπροστασίας, πολιτικής προστασίας εγκαταλείπονται με συνέπεια ανυπολόγιστες καταστροφές.

Συνεχίζει την επίθεση στα δικαιώματα και την προοπτική της νεολαίας, αφού, μετά την ψήφιση των μέτρων για την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια και τις διαγραφές των φοιτητών, η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής οδήγησε στο να μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 40.000 μαθητές και σε 20.000 κενές θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας. Με πρωτόγνωρο κυνισμό, η κυβέρνηση που άλλαξε το σύστημα εισαγωγής εν μέσω μάλιστα μίας χρονιάς με κλειστά σχολεία και τηλεκπαίδευση, δηλώνει «απόλυτα ικανοποιημένη» από την καταστροφή του μέλλοντος δεκάδων χιλιάδων μαθητών, που προέρχονται κυρίως από τα λαϊκά στρώματα, αλλά και από τα λουκέτα που θα ακολουθήσουν σε δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να επιβάλει την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και να ενισχύσει την αυθαιρεσία και την εξουσία της εργοδοσίας. Μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, την ουσιαστική κατάργηση του οκταώρου και την υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία και την συνδικαλιστική δράση, προχωράει η νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος. Η επιβολή κεφαλαιοποίησης για τις επικουρικές συντάξεις και η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, θα οδηγήσουν σε πλήρη ανασφάλεια τους νέους ασφαλισμένους, σε επιπλέον μείωση της επικουρικής σύνταξης στους ήδη συνταξιούχους, αλλά και στην ευρύτερη υπονόμευση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Την ίδια στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταιγίδα απολύσεων, περικοπής μισθών, ελαστικών σχέσεων εργασίας, ιδιωτικοποιήσεων, ενώ η απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά κυριολεκτικά στο δρόμο.

Παράλληλα, η ΝΔ συνεχίζει και εμβαθύνει την πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να εμβαθύνει την ίδια πολιτική. Η τοποθέτηση του Θ. Πλεύρη ως υπουργού Υγείας δίνει τον τόνο ακόμα μεγαλύτερου χτυπήματος στο σύστημα υγείας, ενώ η παραμονή Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας δηλώνει την πρόθεση περαιτέρω επίθεσης στη νεολαία. Από την άλλη πλευρά, το ξήλωμα Χρυσοχοΐδη είναι παραδοχή της αποτυχίας στην διαχείριση των πυρκαγιών, αλλά και της πίεσης που άσκησε η πλατιά δυσαρέσκεια απέναντι στην καταστολή, ενώ η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι ομολογία των ευθυνών της κυβερνητικής πολιτικής στο μέτωπο της πανδημίας. Παράλληλα, η «υπόθεση Αποστολάκη» είναι ένας ακόμα δείκτης ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης και συναίνεσης σε βασικά σημεία των πολιτικών, τα οποία υποστηρίζονται από την άρχουσα τάξη και τους κύκλους εξουσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ρηχή και σε δευτερεύουσες πτυχές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που συνέβαλε όσο ήταν κυβέρνηση στην υλοποίηση βασικών πλευρών αυτής της πολιτικής με την εφαρμογή των μνημονίων, την εγκατάλειψη και τη διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας, την υπονόμευση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, την ψήφιση νόμων περιορισμού της απεργίας και επέκτασης της εργοδοτικής εξουσίας, δεν μπορεί και δεν θέλει να στηρίξει τις αντιστάσεις απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, ενώ η πολιτική του δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Η φετινή χρονιά έδειξε ότι οι λαϊκές αντιστάσεις μπορούν να πετύχουν αποτελέσματα. Οι αγώνες της νεολαίας, που μέχρι σήμερα δεν έχουν επιτρέψει την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, αλλά

και η κατάργηση στην πράξη του νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων δείχνουν το δρόμο για την ανατροπή πλευρών αυτής της πολιτικής, μέσα από μαζικούς, ενωτικούς αγώνες.

Η παρουσίαση του νεοφιλελεύθερου, ταξικού και κοινωνικά ανάλγητου προγράμματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 11/9, αποτελεί συνέχεια των 12ετών μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, υπό την καθοδήγηση των δανειστών και της αντιλαϊκής ΕΕ και αποδείχθηκαν όχι απλά αναποτελεσματικές, αλλά και καταστροφικές, αφού ούτε την πολυδιαφημισμένη ανάπτυξης της οικονομίας επέφεραν, ούτε το δημόσιο χρέος μείωσαν, το οποίο αντίθετα αυξήθηκε, όσο κι αν προσπαθήσει να το "φτιασιδώσει", αποτελεί έναν σταθμό για το εργατικό κίνημα και τη νεολαία, ώστε να δηλώσουν την αντίθεση της κοινωνίας στην πολιτική Μητσοτάκη.

Βασική προϋπόθεση για την πλατύτερη δυνατή λαϊκή κινητοποίηση είναι ένα νέο περιεχόμενο στον συνδικαλιστικό και μαζικό αγώνα, η ενότητα και μετωπική πολιτική, που θα συγκρούεται με την κυβερνητική, μνημονιακή πολιτική. Τα αγωνιστικά εργατικά σωματεία και συνδικάτα, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις στο φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, συνολικά οι αγωνιστικές δυνάμεις, έχουν δυνατότητα να αναπτύξουν μια ισχυρή δυναμική που μπορεί να αντιταχθεί στην κυβερνητική λαίλαπα. Οι κατευθύνσεις των γραφειοκρατικών και συμβιβασμένων ηγεσιών στο εργατικό κίνημα οδηγούν στην ήττα και την απογοήτευση και πρέπει να απομονωθούν. Ωστόσο, οι λογικές πολυδιάσπασης των αγωνιστικών δυνάμεων στο δρόμο και τον αγώνα, αυτοαναφορικού και κομματικού συνδικαλισμού δεν μπορούν να υπηρετήσουν την αναγκαιότητα οργάνωσης των αντιστάσεων. Μόνο μέσα από την ενότητα, την αλλαγή των συσχετισμών στο εργατικό κίνημα, τον ανεξάρτητο, αγωνιστικό συνδικαλισμό μπορούν να οικοδομηθούν αποτελεσματικές αντιστάσεις απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επέλαση της ΝΔ και των επιχειρηματικών ομίλων, στην επιτροπεία της ΕΕ και των δανειστών.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα, για εργασιακές, κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις, για μια εναλλακτική, ριζοσπαστική πολιτική υπέρ των εργαζομένων και του λαού.

Η κεντρική ημέρα της ΔΕΘ στις 11/9 να γίνει ημέρα μαζικής κινητοποίησης, αγώνα και διεκδίκησης!

Καλούμε στην πλατεία Συντριβανίου το Σάββατο, στις 11/9 στις 5μμ, όπου καλούν σωματεία, συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά σχήματα και κοινωνικά κινήματα ως τόπο συνάντησης και τα οποία προτείνουν να υπάρξει μία ενιαία πορεία μαζί με τα συνδικάτα και τα σωματεία και όλες τις δυνάμεις που θα διαδηλώνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Καλούμε σε ανοικτή δημόσια εκδήλωση της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ στη Θεσσαλονίκη με θέμα τις εξελίξεις στην οικονομία, την εργασία και το περιβάλλον και τις απαντήσεις της ασυμβίβαστης Αριστεράς, με ομιλητές τους Λεωνίδα Βατικιώτη, Κώστα Λαπαβίτσα, Χρήστο Λάσκο, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και συντονίστρια την Καρολίνα Παϊσίου, την Παρασκευή 10/9 στις 7μμ στο Πάρκο Εποχών (Νέα Παραλία).

Προσωρινό Συντονιστικό της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης

 

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael