Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Με εισιτήριο η πρόσβαση στον Όλυμπο;

Πολλοί το περιμέναμε και πλέον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου: εδώ και μέρες κυκλοφορεί σε συρτάρια αρμοδίων, σχεδόν έτοιμη υπουργική απόφαση, που θεσπίζει εισιτήριο εισόδου στον Όλυμπο και εκχωρεί αρμοδιότητες έλεγχου σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η πρόταση/απόφαση (υπάρχει ενδεχόμενο διορθώσεων, ενώ δεν έχει οριστεί η ημερομηνία εφαρμογής) ήρθε και στα δικά μας χέρια και ομολογούμε ότι δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Πρόκειται για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο, χωρίς καμιά ανταποδοτικότητα για τον επισκέπτη και χωρίς καμιά συγκεκριμένη δέσμευση της Πολιτείας για το που, πως και σε τι ακριβώς θα διατεθούν τα προβλεπόμενα έσοδα.

Η απόφαση έχει τίτλο «Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία Όρος Όλυμπος». Η περιοχή αυτή είναι όλο το βουνό (εκτός της περιοχής του καταφυγίου του ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ένα κομμάτι – το χαμηλότερο – των πλαγιών του νότιου Όλυμπου και δυτικά, οι πλαγιές δυτικά της κορυφογραμμής Φλάμπουρο – Κίτρος έως κάτω το οροπέδιο Μπάρα). Όλη την απόφαση/πρόταση μπορείτε να την διαβάσετε παρακάτω και να σχηματίσετε πλήρη άποψη. Σαν εκδόσεις που ασχολούνται πάνω από 20 χρόνια με τα ορεινά σπορ και την ορεινή φύση, αλλά και με τον Όλυμπο ειδικότερα, έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις.

Είναι απορίας άξιο με ποιο σκεπτικό το Κράτος επιβάλλει εισιτήριο, τη στιγμή που πυσιαστικά δηλώνει ανίκανο να προστατεύσει τον Ε.Δ. Ολύμπου (και γενικά το φυσικό περιβάλλον). Γιατί, τι άλλο σημαίνουν οι οριζόντιες, καθολικές απαγορεύσεις εισόδου και διέλευσης σε όλους τους Ε.Δ. και περιοχές natura2000, αυτές τις ημέρες; Και όχι μόνο απαιτεί εισιτήριο, αλλά δε δεσμεύεται πουθενά για το που και για ποιο σκοπό θα διατεθούν τα έσοδα, τα οποία με βάση τις μετρήσεις επισκεψιμότητας, αναμένονται μεγάλα (ετήσια επισκεψιμότητα: 160000+ επισκέπτες). Η μόνη αναφορά που γίνεται είναι ότι τα έσοδα θα αποδίδονται στο Φορέα Διαχείρισης και το Πράσινο Ταμείο.

η συνέχεια ΕΔΩ



https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael