Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στην εκ περιτροπής εργασία. Τώρα εισόδημα για όλους τους γουνεργάτες

 

Σωματείο εργατών εργατριών γούνας Σιάτιστας

Σωματείο εργατοτεχνιτών γούνας Καστοριάς

 

Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στην εκ περιτροπής εργασία.

Τώρα εισόδημα για όλους τους γουνεργάτες 

 

Η πανδημία του κορονοϊού που επιτάχυνε και βάθυνε την οικονομική κρίση και η διαχείριση της από την κυβέρνηση ήρθε να δώσει ένα επιπλέον χτύπημα στο τσακισμένο εισόδημα των γουνεργατών. Τα εργοστάσια σταμάτησαν την λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι έμειναν με τα 534 ευρώ της αναστολής που δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους , ενώ αρκετοί είναι οι μακροχρόνιοι άνεργοι.

Αυτό το χτύπημα ήρθε να προστεθεί στα συσσωρευμένα προβλήματα των εργαζόμενων του κλάδου το προηγούμενο διάστημα με τις μειώσεις μισθών και την καταστρατήγηση της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, την εντατικοποίηση , τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανασφάλιστη εργασία κ.α. Όλα αυτά παρά την γενναία ενίσχυση των επιχειρηματιών της γούνας .(Επιδοτήσεις , υποδομές, χάρισμα χρεών κ.α.)

Σήμερα που οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει στην ένταση του ανταγωνισμού διεθνώς λόγω συρρίκνωσης της παραγωγής παγκοσμίως , οι επιχειρηματίες της γούνας τις αξιοποιούν απαιτώντας νέα προνόμια,εντείνοντας την επίθεση στους εργαζόμενους, και ταυτόχρονα κάποιοι από αυτούς προσανατολίζονται να επενδύσουν τα κεφάλαια τους σε άλλους κερδοφόρους κλάδους οδηγώντας τους γουνεργάτες στην απόγνωση και την εξαθλίωση.

Συνάδελφοι,

Η πείρα της τελευταίας 10ετίας πρέπει να μας διδάξει ότι η λογική του μικρότερου κακού και η μείωση των απαιτήσεων μας, φέρνει πάντα το μεγαλύτερο. Έτσι χάθηκαν κατακτήσεις χρόνων και δικαιώματα όπως οι ΚΣΣΕ, η Κοινωνική Ασφάλιση κ.α. που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες.

Τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι διεκδικήσεις μας όπως προκλητικά ισχυρίζονται οι εργοδότες. Τα κλείνει ο αδυσώπητος διεθνής καπιταλιστικός ανταγωνισμός (δηλ. ο θάνατός σου η ζωή μου), ο νόμος τους κέρδους, το σύστημα της εκμετάλλευσης, η πολιτική της ελεύθερης αγοράς της ΕΕ και των κυβερνήσεων διαχρονικά στη χώρα μας που την υπηρετούν.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα της εκ’ περιτροπής εργασίας. Η κυβέρνηση και βιομήχανοι της γούνας έχουν την ευθύνη να καλύψουν μισθολογικά και ασφαλιστικά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Ο μόνος τρόπος μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες είναι να πάρουμε την υπόθεση της προστασίας της ζωής μας στα ίδια μας τα χέρια και να επιβάλλουμε τις λύσεις που έχουμε ανάγκη με τους αγώνες μας.

Διεκδικούμε:

- Πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις. Όχι στην εκ περιτροπής εργασία. Πλήρη και σταθερή δουλειά.

- Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας.

- Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

- Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλη την περίοδο της ανεργίας. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.

- Ουσιαστική Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (Νοσοκομείο Καστοριάς, ΚΥ Σιάτιστας, περιφερειακά Ιατρεία κ.α.).

- Ένταξη των εργαζομένων στην γούνα στα ΒΑΕ

Συνέδελφοι

Να είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα , να δυναμώσουμε τη συσπείρωση μας γύρω από τα σωματεία , να διεκδικήσουμε αγωνιστικά τα δικαιώματα μας.

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael