Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Οι σιτοπαραγωγοί της Π.Ε. Κοζάνης πρέπει να αποζημιωθούν για τη φετινή μειωμένη συγκομιδή

Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης

 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Άμεση ανάγκη για ενίσχυση των σιτοπαραγωγών της Π.Ε. Κοζάνης».


Η ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από τον αρμόδιο Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. κ. Σταύρο Αραχωβίτη, καταγράφει το πρόβλημα με τη φετινή συγκομιδή δημητριακών στην Π.Ε. Κοζάνης λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.


Συγκεκριμένα, η παραγωγή είναι μειωμένη έως 60% σε σχέση με πέρυσι καθώς οι παρατεταμένοι παγετοί του χειμώνα, η ανομβρία της άνοιξης, οι όψιμες χαμηλές θερμοκρασίες και οι θερμοί άνεμοι των τελευταίων ημερών κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της αναμενόμενης συγκομιδής. Οι ζημιές αφορούν το σύνολο της Π.Ε. Κοζάνης και, ιδιαιτέρα, τις περιοχές των διοικητικών ορίων των Δήμων Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων και Βοίου.


Η καταστροφή της παραγωγής δημιουργεί προβλήματα και στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο ενώ επιπλέον εμπόδιο δημιουργείται από το γεγονός ότι, λόγω της φαινομενικά καλής κατάστασης των σιτηρών την περίοδο υποβολής αιτήσεων στις προκαθορισμένες ημερομηνίες του ΕΛΓΑ, η συντριπτική πλειοψηφία των σιτοπαραγωγών δεν έχει υποβάλει αίτημα ενίσχυσης.


Τέλος, τίθενται τα εξής ερωτήματα:

1.  Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα ενεργοποιήσετε ώστε οι σιτοπαραγωγοί της Π.Ε. Κοζάνης να αποζημιωθούν για τις φετινές τους απώλειες και να ενισχυθούν εν όψει και της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου;

2.  Θα δοθεί εκ νέου δυνατότητα υποβολής αιτήσεων αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ;

3.  Προτίθεστε να αναπροσαρμόσετε τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. ώστε να καλύπτονται πλήρως περιπτώσεις προφανών ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες;


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Άμεση ανάγκη για ενίσχυση των σιτοπαραγωγών της Π.Ε. Κοζάνης».

Η φετινή συγκομιδή δημητριακών στην Π.Ε Κοζάνης αποδεικνύεται καταστροφική καθώς οι παρατεταμένοι παγετοί τον χειμώνα, σε συνδυασμό με την ανομβρία της άνοιξης και τις όψιμες χαμηλές θερμοκρασίες έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους σιτοπαραγωγούς της περιοχής.

Οι αποδόσεις των σιτηρών, λόγω αυτών των δυσμενών εξελίξεων, είναι εξαιρετικά χαμηλές ενώ, οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών και οι θερμοί άνεμοι (λίβας), κατέστρεψαν την όποια, φαινομενικά «καλή» κατάσταση των καλλιεργειών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η παραγωγή έχει μειωθεί σε επίπεδα στα οποία δεν καλύπτεται ούτε το καλλιεργητικό κόστος. Ειδικότερα, σε ορισμένες περιοχές οι αποδόσεις είναι μειωμένες έως και 60% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ στις υπόλοιπες κυμαίνονται από 30% έως 40%.

Η απόγνωση των παραγωγών είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, ο Αγροτικός Σύλλογος Εορδαίας σε έγγραφο του αποτυπώνει την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλους τους καλλιεργητές σιτηρών που βλέπουν τις αποδόσεις να υπολείπονται των προσδοκιών τους, ενώ επισημαίνει ότι έχουν πληγεί και οι πρώιμες σπορές του φθινοπώρου. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στις καλλιέργειες σιτηρών στις περιοχές των δήμων Κοζάνης, Σερβίων και Βοϊου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για το παγετό του Φεβρουαρίου, υπήρξε αναγγελία από τον ΕΛ.Γ.Α. για υποβολή δηλώσεων ζημιάς. Λίγοι παραγωγοί όμως προέβησαν στην κατάθεση δηλώσεων στις προκαθορισμένες ημερομηνίες, γιατί η κατάσταση των

φυτειών ήταν, σε εκείνο το χρονικό σημείο, καλή. Όμως η μεγαλύτερη ζημιά έγινε μετά, και μάλιστα από παράγοντες που δεν αναγνωρίζονται από τον ΕΛΓΑ, όπως η ανομβρία της άνοιξης και οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιβάλλεται να εξεταστεί η ολοκληρωμένη στήριξη των παραγωγών, για παράδειγμα από το Π.Σ.Ε.Α. και να βρεθούν τρόποι αποζημίωσης ώστε να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε μια περιοχή που πλήττεται ήδη από τις συνέπειες της βίαιης και πρόχειρης απολιγνιτοποίησης.

Εκτός των άλλων, είναι επιτακτική ανάγκη να αποζημιωθούν οι σιτοπαραγωγοί, καθώς υπάρχει κίνδυνος –λόγω των εκτεταμένων καταστροφών- και για την σπορά της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Επειδή υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στους παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται σε μεγάλο βαθμό,

Επειδή υφίσταται η δυνατότητα ενεργοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους,

Επειδή η περιοχή της Π.Ε. Κοζάνης υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης και είναι αναγκαίο να τύχει της ιδιαίτερης μέριμνας των αρμόδιων Υπουργείων και Οργανισμών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα ενεργοποιήσετε ώστε οι σιτοπαραγωγοί της Π.Ε. Κοζάνης να αποζημιωθούν για τις φετινές τους απώλειες και να ενισχυθούν εν όψει και της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου;

2. Θα δοθεί εκ νέου δυνατότητα υποβολής αιτήσεων αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ;

3. Προτίθεστε να αναπροσαρμόσετε τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. ώστε να καλύπτονται πλήρως περιπτώσεις προφανών ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Αραχωβίτης Σταύρος
https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael