Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Τσίμπημα ψύλλου σε άνθρωπο: Αντιμετώπιση, παρενέργειες και θεραπεία

Το τσίμπημα του ψύλλου συνήθως μοιάζει με αλλεργική αντίδραση, αφού το δέρμα κοκκινίζει και πρήζεται. Πώς αντιμετωπίζεται και πώς εξουδετερώνονται;

Oι ψύλλοι είναι μικρά, άπτερα αρθρόποδα έντομα που τρέφονται με αίμα από πτηνά και θηλαστικά (σκύλους, γάτες, τρωκτικά, ανθρώπους). Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν μεγάλα άλματα αναλογικά με το μέγεθός τους, έως και 20 εκ. καθέτως ή έως και 40 εκ. οριζοντίως. Παρ’ όλα αυτά, οι ψύλλοι συνήθως δεν ταξιδεύουν μόνοι τους μακρινές αποστάσεις, αλλά προτιμούν να περιμένουν και να πηδήσουν σε διερχόμενο ζώο, στο οποίο παραμένουν μέχρι να απομακρυνθούν. Χωρίς ξενιστή, οι ενήλικοι ψύλλοι ζουν μόνο λίγες ημέρες έως 2 εβδομάδες. Το τσίμπημα ψύλλου μπορεί να εντοπιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του ανθρώπινου σώματος, αν και συνήθως επιτίθενται στα πόδια.

Οι ψύλλοι μπορούν επίσης να μεταφέρουν ανθρώπινες ασθένειες. Η πιο συνηθισμένη, που έχει στοιχίσει και τη ζωή πολλών ανθρώπων στο παρελθόν, είναι η πανούκλα ή ο τύφος.

Τσίμπημα ψύλλου σε άνθρωπο και συμπτώματα

Τα συμπτώματα από το τσίμπημα εμφανίζονται άμεσα, αλλά η ευαισθησία στο δέρμα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δέκα μέρες. Το τσίμπημα του ψύλλου στον άνθρωπο προκαλεί τοπικό ερεθισμό και συνήθως έντονο κνησμό, ο οποίος γίνεται οδυνηρός, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζεται στα κάτω άκρα. Συχνά τα τσιμπήματα είναι σε ομάδες και σχηματίζουν γραμμές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί αλλεργική δερματίτιδα. Τα μωρά είναι πιο πιθανό να βρεθούν εκτεθειμένα στο τσίμπημα του ψύλλου, ενώ εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο τσίμπημά του.

Τσίμπημα ψύλλου σε άνθρωπο και παρενέργειες

Υπάρχουν δύο κύριες παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν στον ανθρώπινο οργανισμό μετά το τσίμπημα των ψύλλων: οι αλλεργικές αντιδράσεις και οι δευτερογενείς λοιμώξεις. Εάν μετά το τσίμπημα των ψύλλων εμφανίσετε δύσπνοια, ναυτία και πρήξιμο στο πρόσωπο, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Τσίμπημα ψύλλου σε άνθρωπο και αντιμετώπιση

Οι ψύλλοι είναι φορείς παθογόνων και βακτηρίων και μπορούν να προκαλέσουν διάφορες λοιμώξεις. Αν λοιπόν εντοπίσετε ίχνη ψύλλων στο σώμα σας, φροντίστε να μην τα ξύσετε, γιατί μπορεί να δημιουργήσετε δευτερογενή μόλυνση του δέρματος και να χρειαστείτε άμεσα ιατρική φροντίδα.

Αν και τις περισσότερες φορές τέτοια τσιμπήματα φεύγουν εύκολα, δίχως να χρειαστεί κάποια θεραπεία, καλό είναι να απευθυνθείτε στο κοντινότερο φαρμακείο της περιοχής σας, ώστε να σας προτείνουν κάποια ειδική αλοιφή ή αντιισταμινικά για τέτοιου είδους τσιμπήματα. Η αλοιφή που θα σας προτείνει ο φαρμακοποιός ενδεχομένως να περιέχει κορτιζόνη, η οποία μπορεί να εξαλείψει κάθε πιθανή μόλυνση του δέρματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να αλείψετε την περιοχή με ξίδι ή έλαιο τεϊόδεντρου. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο.

Εξουδετερώστε τους ψύλλους από το σπίτι

Εάν εντοπίσετε ψύλλους στο σπίτι σας, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιμελείς με την καθαριότητα του χώρου, καθώς πρόκειται για παράσιτα που δεν απομακρύνονται εύκολα.

  • Καλέστε έναν επαγγελματία για απολύμανση.
  • Ψεκάστε με ειδικά φάρμακα τα κατοικίδια ζώα.
  • Κάντε πάρα πολύ καλό καθάρισμα σε όλα τα καλύμματα και τα ρούχα.
  • Καθαρίστε την ηλεκτρική σκούπα και στη συνέχεια κάψτε τη σακούλα.
  • Ψεκάστε όλες τις γωνίες και τις σχισμές στα πατώματα των δωματίων με εντομοκτόνα.

 

 health4u.gr

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael