Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

ΝΟΑΑ: Η «θερμή λίμνη» στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, αλλάζοντας τα παγκόσμια πρότυπα βροχοπτώσεων


Λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, οι ωκεανοί του πλανήτη θερμαίνονται με ρυθμό 0,06 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία τον τελευταίο αιώνα, ωστόσο αυτή η θέρμανση δεν είναι ομοιόμορφη.
 
Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα της NOAA δείχνει ότι μια μεγάλη περιοχή από θερμότερα ωκεάνια ύδατα, η οποία εκτείνεται από τον Ινδικό στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, έχει θερμανθεί και σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος από το 1900. Αυτή η επεκτεινόμενη θερμή λίμνη δεν επηρεάζει μόνο τη ζωή των ωκεανών. Σύμφωνα με τη μελέτη, προκαλεί αλλαγές στην ατμοσφαιρική κύμανση MJO (Madden Julian Oscillation), ένα βασικό οδηγό του καιρού και του κλίματος, και των περιφερειακών βροχοπτώσεων σε όλο τον κόσμο.
 
Οι παρακάτω χάρτες δείχνουν την Ινδο-Ειρηνική Θερμή Λίμνη-μια περιοχή όπου οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας παραμένουν πάνω από 28 ° C όλο το χρόνο-τον Νοέμβριο-Απρίλιο για 1900-1980 (πάνω) και 1981-2018 (κάτω). Τα πιο σκούρα χρώματα σημαίνουν υψηλότερες θερμοκρασίες. Για όλη την περίοδο μελέτης, από το 1900-2018, η θερμή λίμνη έχει επεκταθεί κατά μέσο όρο κατά 230.000 km² ετησίως (όσο η έκταση της πολιτείας Washington). Τις τελευταίες δεκαετίες, από το 1981-2018, ο ρυθμός θέρμανσης έχει επιταχυνθεί, προσθέτοντας μια έκταση 400.000 km² κάθε χρόνο (έκτασης όσο η πολιτεία της Καλιφόρνια .
 
Η θέρμανση είναι άνιση σε όλη την περιοχή, με μεγαλύτερη θέρμανση στον δυτικό Ειρηνικό. Αυτή η ανομοιομορφία δημιουργεί μια αντίθεση θερμοκρασίας που ενισχύει τους ανέμους, την υγρασία και την ενέργεια, δημιουργώντας νέφη στην περιοχή λαμβάνοντας θερμό υγρό αέρα από τον Ινδικό Ωκεανό. Η άνιση επέκταση της θερμής λίμνης έχει επηρεάσει την κύμανση Madden Julian MJO-ένα παγκόσμιο μοτίβο νεφών, ανέμων, βροχής και πιέσεων, ενεργό το χειμώνα, που ξεκινά από τον Ινδικό Ωκεανό και κινείται ανατολικά γύρω από τους τροπικούς σε διάστημα 30-60 ημερών. Αν και η συνολική διάρκεια ζωής της μετακίνησης παρέμεινε η ίδια, η μελέτη διαπιστώνει ότι τα νέφη και οι βροχοπτώσεις της κύμανσης MJO διαρκούν τώρα 3-4 μέρες λιγότερο στον Ινδικό Ωκεανό και 5-6 μέρες περισσότερο στην παραθαλάσσια ήπειρο και τον δυτικό Ειρηνικό, τροφοδοτούμενα από τη θερμότητα και υγρασία στις περιοχές όπου η θέρμανση είναι μεγαλύτερη.
 
Όμως αυτές οι αλλαγές στον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό δεν επηρεάζουν μόνο τον καιρό στις τροπικές περιοχές. Κατά τη διάρκεια της πορείας της, η κύμανση MJO αλληλεπιδρά με την παγκόσμια ατμοσφαιρική κυκλοφορία, με δυνατότητα να επηρεάσει τα πάντα, από τους μουσώνες και την Νότια Ταλάντωση του Ειρηνικού (Ελ Νίνιο), έως τους τροπικούς κυκλώνες και άλλα ακραία γεγονότα όπως τα κύματα καύσωνα και τις χιονοθύελλες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Σύμφωνα με τη μελέτη, η επέκταση της θερμής λίμνης συνδέεται με μεταβαλλόμενες βροχοπτώσεις το διάστημα χειμώνα-άνοιξη σε περιοχές σε όλο τον πλανήτη. Οι ανατολικές και δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ισημερινός, ο κεντρικός Ειρηνικός, η λεκάνη Yangtze στην Κίνα, η βόρεια Ινδία και η ανατολική Αφρική βιώνουν συνθήκες ξηρασίας, ενώ στη λεκάνη του Αμαζονίου, στη βόρεια Αυστραλία, στη νοτιοανατολική Ασία και στη νοτιοδυτική Αφρική, επικρατούν υγρότερες συνθήκες. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι όλες αυτές οι αλλαγές προκαλούνται από την διαταραχή της κύμανσης MJO. Η ίδια η θερμή λίμνη θα μπορούσε να επηρεάσει τις παγκόσμιες βροχοπτώσεις επηρεάζοντας πρόσθετες πτυχές της μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Ανεξάρτητα από τον υπεύθυνο, με τα κλιματικά μοντέλα να προβλέπουν ότι οι ωκεανοί μας θα συνεχίσουν να θερμαίνονται, πιθανόν να δούμε αυτές τις επιπτώσεις στο MJO και τα παγκόσμια πρότυπα βροχόπτωσης να εντείνονται περαιτέρω στο μέλλον.
 
Πηγή: Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ- NOAA (Νational Oceanic and Atmospheric Administration )
 
To αρθρο “Twofold expansion of the Indo-Pacific warm pool warps the MJO life cycle” στο επιστημονικό περιοδικό Nature
 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael