Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

ΙΦΝΕ: Τα ένοχα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονωδών νόσων του εντέρου

Τα τρόφιμα -συνήθεις ύποπτοι για μια πληθώρα νοσημάτων φαίνεται πως συμβάλλουν και στην εμφάνιση των ΙΦΝΕ σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα. 

Δείτε ποια είναι.

Στη ήδη μακροσκελή λίστα με τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, οι ερευνητές προσθέτουν και τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονώδων νόσων του εντέρου, όπως προκύπτει από τα τελευταία ερευνητικά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο BMJ.

Στην κατηγορία των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συμπεριλαμβάνονται όσα τρόφιμα περνούν και από ένα τρίτο στάδιο επεξεργασίας που περιλαμβάνει την προσθήκη σακχάρων, λίπων και  άλλων πρόσθετων συστατικών. Πρόκειται για τρόφιμα- συνήθεις ύποπτοι για χρόνιες ασθένειες όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης. Δεν είναι άλλα από τα συσκευασμένα ψημένα προϊόντα και σνακ, τα αναψυκτικά, τα δημητριακά με προσθήκη σακχάρων, τα έτοιμα γεύματα και τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος ή ψαριού.

Η ερευνητική ομάδα έχοντας ως προϋπόθεση το γεγονός ότι οι διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση των νόσων του εντέρου, θέλησαν να διερευνήσουν τη συσχέτιση αυτών των επικίνδυνων τροφίμων, λόγω και των περιορισμένων ερευνητικών δεδομένων.

Αντλώντας δεδομένα από τη μακροχρόνια έρευνα PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology) οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 116 χιλιάδων ατόμων ηλικίας 35 εώς 70 ετών από 21 διαφορετικές χώρες με διαφορετικό βιοτικό επίπεδο. Η μελέτη αφορούσε την περίοδο 2003 με 2016 με κάθε αξιολόγηση να πραγματοποιείται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια. Στις επαναληπτικές αξιολογήσεις έπειτα από περίπου εννιά χρόνια, υπήρξαν ανάμεσα στους συμμετέχοντες διαγνώσεις 467 ΙΦΝΕ (90 με τη νόσο του Crohn και 377 με ελκώδη κολίτιδα).

Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές σε αυτούς τους συμμετέχοντες είναι μια μεταβολή στην υγεία τους που οφείλεται στην υπέρμετρη κατανάλωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερες από μια μερίδα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, όσοι είχαν εντάξει στο καθημερινό τους διαιτολόγιο πέντε ή και περισσότερες μερίδες, είχαν εώς και  82% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ΙΦΝΕ, ενώ το ποσοστό κυμάνθηκε στο 67% για όσους κατανάλωναν μία εώς τέσσερις μερίδες ημερησίως.

Αντίθετα, το λευκό και το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια δεν συσχετίστηκαν με την εμφάνιση ΙΦΝΕ.

Παρόλο που οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης και δεν μπορεί να διαπιστωθεί  η αιτιότητα, προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και θα πρέπει να επισημανθεί.

 

ygeiamou.gr

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael