Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σρι Λάνκα: Βύθιση πλοίου με τόνους χημικών, φόβοι για τεράστια οικολογική καταστροφή

 Σρι Λάνκα: Βύθιση πλοίου με τόνους χημικών, φόβοι για τεράστια οικολογική

Τουλάχιστον 25 τόνοι νιτρικού οξέος μαζί με άλλα χημικά και καλλυντικά έχουν ήδη μολύνει τα νερά της χώρας.

Ενα φορτηγόπλοίο που μετέφερε τόνους χημικών βυθίστηκε στη δυτική Σρι Λάνκα την Τετάρτη και τεράστιες ποσότητες πλαστικού έχει μολύνει τα πλούσια σε ψάρια νερά, σε μια από τις χειρότερες θαλάσσιες καταστροφές στην ιστορία της χώρας.

Η κυβέρνηση ανέστειλε την αλιεία σε μήκος 80 χιλιομέτρων από την ακτή του νησιού, επηρεάζοντας 5.600 ψαρόβαρκες, ενώ εκατοντάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να καθαρίσουν τις πληγείσες παραλίες.

Το εγγεγραμμένο στη Σιγκαπούρη MV X-Press Pearl, το οποίο μετέφερε 1.486 κοντέινερ, συμπεριλαμβανομένων 25 τόνων νιτρικού οξέος μαζί με άλλα χημικά και καλλυντικά, αγκυροβόλησε στα δυτικά παράλια της Σρι Λάνκα όταν ξέσπασε φωτιά μετά από έκρηξη στις 20 Μαΐου.

Φλεγόμενα εμπορευματοκιβώτια φορτωμένα με χημικές ουσίες έπεσαν στη θάλασσα από το κατάστρωμα του πλοίου καθώς πληρώματα έκτακτης ανάγκης προσπάθησαν να συγκρατήσουν τη φωτιά τις επόμενες δύο εβδομάδες.

SRI LANKA AIRFORCE VIA VIA REUTERS

Το σκάφος άρχισε να βυθίζεται νωρίς την Τετάρτη, και ένα πλήρωμα διάσωσης προσπάθησε να το ρυμουλκήσει σε βαθύτερα νερά μακριά από την ακτή αλλά η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε μετά από αρκετές ώρες.  

Οι εικόνες που ελήφθησαν από την πολεμική αεροπορία της χώρας έδειξαν ότι το ναυάγιο του πλοίου έβγαζε λευκό καπνό καθώς άρχισε να βυθίζεται, και μέρος του άγγιξε σύντομα τον βυθό - μόλις 22 μέτρα βάθος.

Το ναυτικό προσπαθεί τώρα να αντιμετωπίσει την πετρελαιοκηλίδα που έχει προκύψει.

«Το πλοίο έχει προκαλέσει θανάσιμο πλήγμα στη ζωή μας», δήλωσε ο Τζόσουα Αντονι,, επικεφαλής μιας περιφερειακής ένωσης αλιείας. «Δεν μπορούμε να πάμε στη θάλασσα, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε», τόνισε.

Το MV X-Press Pearl είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Χαζίρα στην Ινδία στις 15 Μαΐου με προορισμό τη Σιγκαπούρη μέσω του Κολόμπο.


huffingtonpost.grhttps://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael