Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Δράση μπροστά στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του ΤΣ ΚΝΕ Κοζάνης

 

5η:Ιούνη Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6) έρχεται μετά από ακόμα μια μεγάλη περίοδο εγκλεισμού λόγω των περιοριστικών μέτρων, στην οποία όλοι μας αντιληφθήκαμε ακόμα περισσότερο την ανάγκη για καθαρούς, προσεγμένους χώρους πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, προσβάσιμους σε όλους τους νέους και τους εργαζόμενους της πόλης. Αυτή η ανάγκη ήρθε σε πραγματική αντίφαση με την πραγματικότητα στην πόλη μας.


Οι εικόνες παραίτησης που είδαμε σε πολλά πάρκα και πλατείες όλες τις προηγούμενες μέρες, δεν είναι φυσική κατάληξη των ελεύθερων χώρων, ούτε οφείλεται σε ανικανότητα των σημερινών ή των χθεσινών υπευθύνων, αλλά σην πολιτική που «βλέπει» την ανάγκη της νεολαίας και των εργαζομένων για χώρους πρασίνου και αναψυχής, συνολικά την προστασία του περιβάλλοντος, με τη λογική του «κόστους-οφέλους». Είναι παράλογο και αντιφατικό, όταν η ίδια η διαμόρφωση του αστικού ιστού οξύνει τη συγκέντρωση και το συγχρωτισμό, να είναι ατομική ευθύνη του λαού να βρει διέξοδο. Ενώ ταυτόχρονα την ίδια ώρα που προωθείται από τις αστικές κυβερνήσεις ως προοδευτική η πολιτική της πράσινης ανάπτυξης και της απολιγνιτοποίησης που γίνεται και φέρει την σφραγίδα του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων στην περιοχή μας.


Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν με περιβαλλοντική αναβάθμιση να συνεχίσουν να λειτουργούν αξιοποιώντας τα αποθέματα λιγνίτη που υπάρχουν, να εντάσσονται στο ενεργειακό μείγμα, να αξιοποιούν τον εγχώριο λιγνίτη για την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας μαζί και με τις άλλες μορφές. Λόγω του ανταγωνισμού των μονοπωλίων στην ενέργεια και την προώθηση και στήριξη άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων, οδηγούνται σε απαξίωση, οδηγούμαστε στην εκτίναξη του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Απέναντι σε αυτήν την πολιτική που «βλέπει» την ανάγκη της νεολαίας και των εργαζομένων για χώρους πρασίνου και αναψυχής, συνολικά την προστασία του περιβάλλοντος, με τη λογική του «κόστους-οφέλους», υπάρχει λύση. Το ΚΚΕ προβάλλει τη θέση ότι η προστασία του περιβάλλοντος, προς όφελος του λαού, προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.


Για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος, θα πρέπει οι σημερινοί αγώνες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, των δασών, των φυσικών πόρων, ενάντια στην «πράσινη» οικονομία των καπιταλιστικών κερδών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σημαδέψουν τον


πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του, που αποτελεί την αιτία όξυνσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, χειροτέρευσης της ίδιας της ζωής.


Παίρνουμε την πρωτοβουλία για άλλη μια χρονιά την Κυριακή 6/6, να «δώσουμε ζωή» στο θεατράκι του Αγίου Δημητρίου, μέρος που αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα για να κάνει η νεολαία και ο λαός της περιοχής την βόλτα του.


Με αυτή τη συμβολική κίνηση δεν επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε και να «αθωώσουμε» τη σημερινή και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Επιδιώκουμε να δυναμώσει η συζήτηση και η διεκδίκηση για την ανάπλασης της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και όλων των μικρών και μεγαλύτερων πάρκων και πλατειών στην πόλη μας.


Να δυναμώσει η διεκδίκηση για:


● Με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση να γίνουν άμεσα οι εργασίες στο χώρους πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Καμία σκέψη για παραχώρηση των χώρων σε ιδιώτες.


● Να διεκδικηθεί κρατική χρηματοδότηση για εκτεταμένα έργα δημιουργίας ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής. Να αναβαθμιστούν λειτουργικά και αισθητικά οι ήδη υπάρχοντες κοινόχρηστοι χώροι.


● Να αξιοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις γης και να διεκδικηθούν νέες για δημιουργία οργανωμένου δημόσιου χώρου που θα εξυπηρετεί τις πολύπλευρες ανάγκες του λαού της περιοχής.


Δήλωσε συμμετοχή στη δράση για την αναζωογόνηση στο θεατράκι του Αγίου Δημητρίου


Τηλ. Επικοινωνίας

6987089370 Γιώργος

69340145890 Μιχάληςhttps://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια