Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σιάτιστας

Στο βόρειο μέρος της Σιάτιστας είναι κτισμένος ο ναός της Αγίας Τριάδος. 

Δυστυχώς δεν σώζεται καμιά επιγραφή, αλλ’ από την παράδοση είναι γνωστό ότι σε αρχαιότερη εποχή χρησίμευσεν ως πρώτο καθολικό, ότι εδώ ήταν η αρχαιότερη συνοικία, της οποίας οι κάτοικοι μαζί με τους κατοίκους των πέριξ συνοικισμών Γκραντίστι (χωριουδάκι), Γκράτσιανη (χωριό μέσα σε μέρος που περιτριγυρίζεται από βουνά) και Μπερνίτσα εκκλησιάζονταν σ’ αυτόν το ναό. Γι’ αυτό την αρχή έχει πρωτύτερα από τα 1600 και ίσως να έχει ανακαινισθεί.

Οι εικόνες είναι παλαιάς εποχής, αφού πολλές από αυτές είναι ιστορημένες επάνω σε μουσαμά. Πολλές έχουν γίνει με έξοδα των μελών του ρουφετιού των πραγματευτών, που πήγαιναν στη Βράνια και σε άλλα μέρη και πωλούσαν εκεί κουκούλια, παπούτσια και άλλα προϊόντα του τόπου μας ή τα αντήλλασσαν με σχοινιά και άλλα εμπορεύματα.

Στην εικόνα της Αγίας Τριάδος αναγράφεται: «Πρόσδεξαι, Κύριε, την δέησιν των δούλων του ρουφετίου των πραγματευτών Βράνης 1794 Ιουνίου 6 δια χειρός Μιχαήλ».

Εκ των χρονολογιών των εικόνων φαίνεται ότι ο ναός ιστορήθη προ του 1800 και επομένως ο ναός θα έχει κτισθεί αμπροστά από τα 1750. Έχει δυο κόγχες, επειδή τιμάται με το όνομα της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Ναούμ.

Στον περίβολο του ναού, στο ΒΔ. μέρος, υπήρχε νεκροταφείο με κοιμητήριο. Από το νεκροταφείο αυτό μεταφέρθηκε σταυρός καλής τέχνης με το όνομα Πούλιου Μάρκος και η χρονολογία 1753 στον ναό του Αγίου Αθανασίου όπου και βρέθηκε.

Ο ναός της Αγίας Τριάδας κατά Νοέμβριον 1948 πυρπολήθηκε. Είχε κτισθεί το 1620 και ήτο περίφημος για τις τοιχογραφίες και τις αρχαίες φορητές εικόνες και τα ωραία ξυλόγλυπτα.

Πηγή: Ιστορικά Σημειώματα περί Σιατίστης και Λαογραφικά αυτής, υπό Φιλίππου Ζυγούρη, επιμέλεια Επιμέλεια

Θεοδώρα Ζωγράφου-Βώρου, Σιάτιστα 2010


Siatista-Info

*Αναδημοσίευση άρθρου 2019

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael