Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ποια τρόφιμα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος;



Μέσω της θερμογένεσης αλλά και άλλων λειτουργιών, μερικά τρόφιμα μας «ζεσταίνουν». Ποια είναι;

Πέρα από το προφανές, ένα πιάτο φαγητό  που καίει δηλαδή, υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα τα οποία προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας στο σώμα και κατ’ επέκταση εφίδρωση, χάρη στη σύστασή τους.


Ποια είναι και με ποιον τρόπο μας «ζεσταίνουν»;

Βρώσιμες ρίζες

Οι βρώσιμες ρίζες απαιτούν πολλή ενέργεια κατά τη διαδικασία της πέψης, η οποία παράγει θερμότητα στο σώμα. Στην κατηγορία αυτή των λαχανικών ανήκουν οι πατάτες, τα παντζάρια, τα καρότα και τα γογγύλια, όπως επίσης τα πράσα, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.

Ξηροί καρποί

Μερικά είδη ξηρών καρπών όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα φυστίκια αυξάνουν τον μεταβολισμό κατά την κατανάλωσή τους και ταυτόχρονα τη θερμοκρασία του σώματος.

Αυγά και κοτόπουλο

Τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνη, όπως τα παραπάνω, προκαλούν έντονη θερμογένεση κατά την διαδικασία της πέψης, γεγονός που αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.

Μπαχαρικά

Καυτερά μπαχαρικά όπως το πιπέρι και το τσίλι, διεγείρουν τους υποδοχείς στο δέρμα που συνήθως ανταποκρίνονται στη θερμότητα, γεγονός που προκαλεί αγγειοδιαστολή και εφίδρωση.

Καφεΐνη

Χάρη στη δράση της στο κεντρικό νευρικό σύστημα, η καφεΐνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση, σε σημείο που να κάνει το σώμα να αυξάνει τη θερμοκρασία του.

Αλκοόλ

Προκαλεί και αυτό διαστολή των αγγείων, η οποία με τη σειρά της κάνει το δέρμα να ζεσταίνεται, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που πίνουμε παραπάνω από όσο πρέπει.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ελάχιστες φυτικές ίνες, άρα το σώμα «ζορίζεται» στο να τα αφομοιώσει. Η επιπλέον αυτή προσπάθεια του σώματος στην πέψη, δαπανά αρκετή ενέργεια, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη θερμοκρασία.


in2life.gr


https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael