Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

«Μακροβιοτικόν Βάλσαμον Πασιώτα» Σιατιστινός γιατρός εφηύρε φάρμακο για κάθε πάθηση τον 19ο αιώνα!

Στον Μπούνο, δίπλα στο σπίτι της κυρά Σανούκως βρισκόταν το σπίτι του Πασιώτα, το οποίο κάηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Πληροφορίες για το σπίτι δεν έχουμε, έχουμε όμως πληροφορίες για τα άτομα που έζησαν εκεί και κυρίως για τον περιλάλητο γιατρό Πασιώτα.

Ο Σιατιστινός γιατρός Δημήτριος Πασιώτας έζησε και δραστηριοποιήθηκε στη Βιέννη και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Τον συνάντησε και περιθάλφθηκε από αυτόν ο Καστοριανός Παναγιώτης Παπαναούμ περί το 1822, όταν μικρό παιδί εγκατέλειψε την Καστοριά για να ταξιδέψει στη Λειψία, όπου ήταν εγκατεστημένος ο μεγάλος αδελφός του Κωνσταντίνος.

Μάλιστα ο Παπαναούμ περιγράφει στην αυτοβιογραφία του και το εξής περιστατικό μεταξύ βαρώνου Σίνα και Πασιώτα:

Συναντηθείς ποτε πί το προμαχνος τς Βιέννης μετά το βαρνος Γ. Σίνα, ρωτήθη παρʼ ατο: «Τί λαλετε σες ο Γρακοί ν τ καφενεί σας;» Μπασιώτας πήντησεν: «χομεν καιρόν πού τζακίζομεν τάς κεφαλάς μας νά ξηγήσσωμεν κατάληπτόν τι φαινόμενον καί δέν δυνάμεθα». «Καί ποον τοτο»; τόν ρώτησε βαθύπλουτος Σίνας. «σον Σίνας, πήντησεν ρωτηθείς, χωρε πρός ψη, τοσοτον Μπασιώτας καταπίπτει ες τό βάθος». Γελάσας συμπατριώτης Σίνας διά τήν πνευματώδη πάντησιν το Σιατιστέως, κολούθησεν ντιθέτως τόν περίπατόν του.

Κατάστημα των αδελφών Πάντου (19ο αιώνα)

Αν και οι πληροφορίες για την επαγγελματική ιδιότητα και τις σπουδές του Δημητρίου Πασιώτα είναι ασαφείς, βέβαιο είναι πως ο Πασιώτας εφηύρε το «Μακροβιοτικόν Βάλσαμον Πασιώτα», φάρμακο για κάθε πάθηση, το οποίο πωλούνταν και στη Σιάτιστα από το κατάστημα των αδελφών Πάντου.



Siatista-Info

*Αναδημοσίευση 2020


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael