Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ο κρυμμένος θησαυρός και το αλφαβητάρι το 1766 από τον Σιατιστινό Δάσκαλος Μιχαήλ Παπαγεωργίου

1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας: Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού το γνωρίσαμε μέσα από τα διαδικτυακά μαθήματα του Δεκεμβρίου. Έστω κι εξ αποστάσεως, ξεκινώντας μέσα από την οθόνη μας, χαιρόμασταν να βρίσκουμε «θησαυρούς» στο σπίτι μας. 

Με την επάνοδό μας μετά τα Χριστούγεννα, παίξαμε τον κρυμμένο θησαυρό «ζωντανά» όλοι μαζί και στο σχολείο. 

Σήμερα τον θυμηθήκαμε... Ξεκινώντας από την τάξη μας, οδηγηθήκαμε στη δάφνη, που φυτέψαμε την πρώτη μας στο Δημοτικό Σχολείο.

Δίπλα ακριβώς στο δέντρο μας, συναντήσαμε ένα παλιό πράσινο ξύλινο θρανίο και πάνω εκεί ο θησαυρός… Το «ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΝ» του 1766. Το είχε γράψει ο Σιατιστινός λόγιος δάσκαλος ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Σημειωτέον, είναι το δεύτερο κατά σειρά ελληνικό Αλφαβητάριο. Το γνωρίζουμε μέσα από ένα αντίγραφό του, το έχουμε στα χέρια μας, στα σπίτια μας και χαιρόμαστε. Συναντήσαμε λοιπόν ένα βιβλίο διαφορετικό από αυτά της εποχής μας. Μιλήσαμε για τις διαφορές και προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα του έργου ενός μεγάλου δασκάλου.

Ο Σιατιστινός δάσκαλος Μιχαήλ Παπαγεωργίου, την εποχή εκείνη, δίδαξε για πολλά χρόνια σε σχολεία της Ελλάδας αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έζησε στην Αυστροουγγαρία, όπου δίδαξε τα παιδιά των απόδημων Ελλήνων.

Υπήρξε ένθερμος δάσκαλος, λόγιος, φιλομαθής, γλωσσομαθής, θεολογικά καταρτισμένος και αρχαιογνώστης, ο οποίος βοήθησε όχι μόνο στη μόρφωση των απανταχού Ελλήνων αλλά και στην πνευματική αναγέννηση του υπόδουλου γένους από τους Τούρκους. 

Το 1771, και πάλι στη Βιέννη της Αυστρίας, ο Παπαγεωργίου εκδίδει και το «ΜΕΓΑ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟΝ» ενώ ακολούθησαν και οι επανεκδόσεις αυτού.

Ευχαριστώ θερμά την ερευνήτρια τοπικής ιστορίας, κα Καλλιόπη Μπόντα, για τις πληροφορίες. Πάντα χρήσιμη στο έργο μας.

Σήμερα τα πρωτάκια μας στο σπίτι τους έχουν επανάληψη… Επανάληψη την Αλφαβήτα, τα φωνήεντα και τα σύμφωνα από το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον». Τις επόμενες ημέρες θα το γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα.

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Σιατιστινό δάσκαλο Μιχαήλ Παπαγεωργίου και τα Αλφαβητάρια που μόρφωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων. Χρωστάμε μια ταινία, αφιερωμένη στον ίδιο και το έργο του.

«Κάνε τις ρίζες σου πιο δυνατές»


https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael