Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

π. Βασίλειος: «Στην Θεανθρώπινη Κοινωνία υπάρχει μόνο ζωή, αφθαρσία και αθανασία»


 Κήρυγμα του μακαριστού π. Βασιλείου στην εορτή του Αγίου Αχιλλείου Αρχιεπισκόπου Λαρίσης του Θαυματουργού στον Άγιο Νικόλαο Σιάτιστας το 2020.


Ο Άγιος έκανε το σημείο του Σταυρού επί της πέτρας λέγοντας: «Αν ο Ιησούς Χριστός είναι ο Αληθινός Θεός Λόγος, που έγινε άνθρωπος, η πέτρα αυτή να αναβλύσει λάδι», πράγμα το οποίο έγινε πάραυτα και χαροποίησε τους Ορθοδόξους συνέδρους, κατήσχυνε όμως τον Άρειο και τους μετ’ αυτού αιρετικούς Επισκόπους και πρεσβυτέρους.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο π. Βασίλειος είπε ότι, 

«ο Ιησούς Χριστός είναι Θεάνθρωπος, Θεός και άνθρωπος, του οποίου η ανθρώπινη φύση είναι Θεός, ένεκα της υποστατικής ενώσεώς της μετά της Θείας φύσεως του Θεού Λόγου. Αποτέλεσμα αυτού του τεραστίου και συγκλονιστικού μυστηρίου της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου είναι η σωτηρία των ανθρώπων και ολόκληρης της δημιουργίας. Όσοι μετέχουν στο τεθεωμένο Σώμα του Ιησού Χριστού σώζονται, αφθαρτοποιούνται, γίνονται αθάνατοι και μετέχουν της αιώνιας μακαριότητας του Αγίου Τριαδικού Θεού.
Αυτό γίνεται με το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας, όπου ο Ιερέας καλεί το Άγιο Πνεύμα να μεταβάλει το ψωμί και το κρασί σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Γι’ αυτό, η Θεία Λειτουργία δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί με τίποτα άλλο, δια του οποίου να μπορεί ο άνθρωπος να σωθεί. Ούτε χιλιάδες προσευχές, ούτε άπειρες μετάνοιες, ούτε άσκηση, ούτε νηστείες, ούτε αγαθά έργα μπορούν να υποκαταστήσουν τη Θεία Λειτουργία.
Κατά την Θεία Λειτουργία μεταδίδεται στους πιστούς το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου Ιησού Χριστού, και ο άνθρωπος κοινωνεί μετά του Θεού, θεώνεται, αγιάζεται, αφθαρτοποιείται, αθανατοποιείται.
Σ’ αυτή την Θεανθρώπινη Κοινωνία υπάρχει μόνο ζωή, αφθαρσία και αθανασία.
Την Θεία Λειτουργία και τη μετάδοση του Σώματος και του Αίματος του Χριστού μπορεί να την τελέσει μόνο η Εκκλησία. Και η Εκκλησία είναι, ο Άγιος Τριαδικός Θεός, ο Κύριος Ιησούς Χριστός, η Ιερωσύνη (Επίσκοπος, Πρεσβύτερος, Διάκονος) και οι βαπτισμένοι πιστοί χριστιανοί. Αν κάποιος λείπει από την Εκκλησία, Εκκλησία δεν υφίσταται, δεν υπάρχει. Αυτό το γνωρίζει ο εχθρός των ανθρώπων, και προσπαθεί με ποικίλες ενέργειες να αλλοιώσει την Εκκλησία και να την διασπάσει. Η αλλοίωση γίνεται με τις πλάνες των αιρέσεων και η διάσπαση γίνεται με τη μη συμμετοχή των ανθρώπων στο μυστήριο της Θείας Λειτουργίας. Τότε δεν έχουμε Εκκλησία, δεν έχουμε Θεία Λειτουργία, δεν έχουμε Σώμα και Αίμα Χριστού, δεν έχουμε σωτηρία. 
Ο σήμερα εορταζόμενος Άγιος Αχίλλειος και όλοι οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, με πολλούς αγώνες και με ανυποχώρητη επιμονή στην αλήθεια του Θεού, κατόρθωσαν να κρατήσουν την ενότητα της Εκκλησίας, για να μπορεί να σώζεται ο κάθε άνθρωπος. Σε όλους αυτούς τους Αγίους, όλοι οι πιστοί, ανά τους αιώνες, οφείλουμε πολλές ευχαριστίες και άπειρη ευγνωμοσύνη. 

Εκείνοι έπραξαν το καθήκον τους, σειρά μας τώρα είναι, να κρατήσουμε ορθή και ακέραιη την πίστη μας».



*Αναδημοσίευση από την εορτή του Αγίου Αχιλλείου Αρχιεπισκόπου στη Σιάτιστα από τον Μάιο 2021


https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael