Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Ο Σύλλογος Αιμοδοτών Σιάτιστας για τις ανακριβείς φήμες στην μη δυνατότητα αιμοδοτών να αιμοδοτήσουν αν έχουν εμβολιαστεί


Φίλες και φίλοι αιμοδότες με αφορμή ανυπόστατες και ανακριβείς φήμες και μια παραφιλολογία που παρατηρήθηκε στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες που αναφέρεται στην μη δυνατότητα των αιμοδοτών να αιμοδοτήσουν αν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 παραθέτουμε την ακριβή και τεκμηριωμένη άποψη του εθνικού κέντρου σχετικά με το θέμα αυτό.  

Αιμοδοσία και Εμβολιασμοί κατά της COVID-19
Το Κέντρο Αίματος ενημερώνει τους αιμοδότες ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 δεν επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια και την ποιότητα των παραγώγων αίματος και δεν εμπεριέχει κανένα κίνδυνο για την υγεία του αιμοδότη και του μεταγγιζόμενου ασθενή.
Με βάση πάγιες συστάσεις των αρμόδιων με το αίμα φορέων, όλα τα εμβόλια, ανεξάρτητα με το ποιον ιό αφορούν, έχουν μικρή περίοδο προσωρινού αποκλεισμού από αιμοδοσία. Η περίοδος αυτή, σε όλες τις περιπτώσεις εμβολιασμών, καθορίζεται από τον τύπο του εμβολίου. Για αυτό άλλωστε στο ερωτηματολόγιο αιμοδότη, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, σημείο στο οποίο ο αιμοδότης ερωτάται κατά πόσον έχει εμβολιαστεί τις τελευταίες 28 ημέρες.
Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και στην περίπτωση των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Πιο συγκεκριμένα:
- Εμβολιασμός με σκεύασμα Pfizer/BioNTech ή Moderna: Προσωρινός αποκλεισμός 7 ημερών μετά από κάθε δόση.
- Εμβολιασμός με σκεύασμα AstraZeneca ή Johnson&Johnson: Προσωρινός αποκλεισμός 28 ημερών μετά από κάθε δόση.
Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται μια έντονη παραφιλολογία, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναφέρει ότι όποιος έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 δεν μπορεί να προσφέρει ξανά αίμα στη ζωή του και ότι το αίμα εμβολιασμένων αιμοδοτών αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μη εμβολιασμένων ασθενών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ανυπόστατοι και φαίνεται να έχουν επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των αιμοδοτών, προκαλώντας αντίκτυπο στους ρυθμούς προσέλευσής τους για προσφορά αίματος. Το Κέντρο Αίματος διαψεύδει κατηγορηματικά αυτές τις φήμες.
Ο εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη επιλογή «για να έχουμε τη ζωή μας πίσω». Ταυτόχρονα η αιμοδοσία αποτελεί τη μόνη επιλογή των ασθενών μας που χρειάζονται μετάγγιση «για να έχουν τη ζωή τους πίσω», αφού το αίμα δεν μπορεί να παρασκευαστεί και δεν έχει υποκατάστατο.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η αιμοδοσία πρέπει να παραμείνει εκτός οποιασδήποτε επιστημονικά ατεκμηρίωτης παραφιλολογίας, η οποία μπορεί να βλάψει τον ιερό αυτό θεσμό, στον οποίο η χώρα μας είναι διαχρονικά πρωτοπόρα.
Καλούμε τους περήφανους αιμοδότες μας να συνεχίσουν την προσέλευσή τους για προσφορά αίματος, τηρώντας τα μικρά χρονικά διαστήματα προσωρινών αποκλεισμών που αναφέρονται πιο πάνω.
Το μήνυμα του Κέντρου Αίματος είναι ξεκάθαρο: Μην αφήσεις την αλυσίδα μετάγγισης να σπάσει. Ανταποκρίσου στο κάλεσμά μας. Μαζί θα τα καταφέρουμε.
Παράκληση θερμή, διαβάστε και κοινοποιείστε το παραπάνω, προς ενημέρωση όλων των αιμοδοτών.https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια