Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία – Μετά το Πάσχα ανοίγει το taxisnet

 

Νέο φορο-πακέτο ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών, εν όψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.

Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί πολλές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η πανδημία οδήγησε σε συρρίκνωση των εισοδημάτων, της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά στην καταβολή έκτακτων αποζημιώσεων από το κράτος, που είναι αφορολόγητες, με αποτέλεσμα να χρήζουν τροποποίησης μέτρα όπως τα τεκμήρια διαβίωσης, οι ηλεκτρονικές αποδείξεις έως και τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το TAXIS αναμένεται να αρχίσει να δέχεται δηλώσεις μετά το Πάσχα, με τα περισσότερα στοιχεία να είναι προσυμπληρωμένα στους αντίστοιχους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων, όπως το επίδομα των 534 ευρώ, οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια και οι επιστρεπτέες προκαταβολές.

Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος να πραγματοποιηθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.

Συγκεκριμένα, χιλιάδες εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας εντός του 2020 αναμένεται να δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να φορολογηθούν με βάση το τεκμαρτό τους εισόδημα και όχι το πραγματικό.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο της πλήρους απαλλαγής από τα τεκμήρια όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, για τα εισοδήματα του 2020, ενώ υπάρχει και το εναλλακτικό σενάριο της μείωσης της τεκμαρτής δαπάνης ανάλογα με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.

Για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις έχει διαπιστωθεί πως χιλιάδες φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να καλύψουν πέρυσι το 30% του εισοδήματός του με πλαστικό χρήμα, κυρίως λόγω της μειωμένης κατανάλωσης και της κλειστής αγοράς με κρατική εντολή.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαλλαγούν οι πληττόμενοι από τον πρόσθετο φόρο 22% που επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ των ηλεκτρονικών πληρωμών που είχε υποχρέωση να πραγματοποιήσει και εκείνων που συγκέντρωσε.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο έκτακτης μείωσης του ποσοστού για την κάλυψη του αφορολόγητου για τους υπόλοιπους φορολογουμένους, από το 30% που ορίζει ο νόμος στο 20% ή και χαμηλότερα.

Σε πονοκέφαλο έχουν μετατραπεί τα ανείσπρακτα ενοίκια για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται το σενάριο της πλήρους απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μην πέσουν στην «παγίδα» της φορολογίας.

Φοροτεχνικοί εκτιμούν, πάντως, πως από τα φετινά εκκαθαριστικά θα προκύψουν μειωμένες φορολογικές επιβαρύνσεις για χιλιάδες φορολογουμένους, λόγω των μειωμένων εισοδημάτων που θα εμφανίσουν, ενώ θα αυξηθούν και οι πολίτες που θα λάβουν επιστροφή φόρου.

Όφελος θα δουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.

Την εισφορά θα κληθούν να καταβάλουν κανονικά οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι.


Πηγη: newsbreak.gr

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael