Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Mία από τις καλύτερα διατηρημένες αρχαίες πόλεις της Ελλάδας βρίσκεται στη Μεσσηνία

mia-apo-tis-kalytera-diatirimenes-archaies-poleis-tis-elladas-vrisketai-sti-messinia

Μέχρι σήμερα διατηρεί την αίγλη του παρελθόντος εντυπωσιάζοντας τους πάντες

Τόπος πλούσιος σε ιστορία, η Μεσσηνία κρύβει σε όλη της την έκταση σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος που κεντρίζουν την παγκόσμια ταξιδιωτική κοινότητα. Εκτός από τα υπέροχα και επιβλητικά κάστρα δίπλα στη θάλασσα, καθώς και τους πύργος στην περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης, στο νομό συναντώνται πολύ αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώρου που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και από κοντά.

Ένας από αυτούς και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης, από τους σπουδαιότερους της Μεσσηνίας, και όχι μόνο. Συναντάται σε απόσταση 30 χλμ. από το κέντρο της Καλαμάτας, λίγο έξω από το χωριό Μαυρομάτι. Πρόκειται για μία από τις καλύτερα διατηρημένες αρχαίες πόλεις της Ελλάδας που καταφέρνει να διατηρήσει μέχρι σήμερα την αίγλη του παρελθόντος, εντυπωσιάζοντας έτσι τους επισκέπτες της.

mia-apo-tis-kalytera-diatirimenes-archaies-poleis-tis-elladas-vrisketai-sti-messinia

Η πόλη οφείλει το όνομά της στη μυθική βασίλισσα Μεσσήνη, κόρη του βασιλιά του Άργους Τριόπα και παρέμεινε το πολιτιστικό κέντρο της Μεσσηνίας μέχρι το 359 π.Χ., όταν η επιδρομή των Γότθων του Αλάριχου έδωσε το τελειωτικό πλήγμα στην περιοχή.

Τα πρώτα ευρήματα της αρχαίας πόλης, που οικοδομήθηκε το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, ξεκίνησαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, εκπλήσσοντας σταδιακά τους αρχαιολόγους και το κοινό. Η πόλη δημιουργήθηκε σύμφωνα με το ιπποδάμειο σύστημα στη διάταξη, σύμφωνα με το οποίο όλα τα κτήρια έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Ο χώρος χωρίζεται σε οριζόντιους και κάθετους άξονες, ενώ το τείχος της πόλης μετράει μήκος 9 χλμ. με δύο βασικές πύλες. Η μία ήταν η Αρκαδική (πύλη της Μεγαλόπολης) και η άλλη η Λακωνική.

mia-apo-tis-kalytera-diatirimenes-archaies-poleis-tis-elladas-vrisketai-sti-messinia

Στα πιο σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου που έχουν αποκαλυφθεί με τις ανασκαφές συγκαταλέγονται το Θέατρο (προϋπήρχε από την ελληνιστική εποχή και ανακατασκευάστηκε επί αυτοκρατόρων Αυγούστου και Τιβερίου στα μέσα του 2ου αι. μ.Χ.), το Ιερό Ίσιδος και Σαράπιδος, μια πρωτοβυζαντινή βασιλική, η κρήνη της Αρσινόης (κόρη του μυθικού βασιλιά της Μεσσηνίας Λεύκιππου και μητέρα του Ασκληπιού), η δυτική πλευρά της Αγοράς, το Ιερό Διός Σωτήρος, η ρωμαϊκή έπαυλις των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων, το Στάδιο και το Γυμνάσιο (χαρακτηριστικά δείγματα διατήρησης οικοδομικών συγκροτημάτων της αρχαίας πόλης).

Όλα τα ευρήματα φιλοξενούνται σε ένα μικρό διώροφο μουσείο στο χωριό Μαυρομάτι, πριν την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, μια δωρεά του ομογενούς Δ. Λατζούνη προς την Αρχαιολογική Εταιρεία.


newsbeast.gr



https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael