Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Να δοθούν εξηγήσεις για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας στην Π.Ε. Κοζάνης

 – Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: ««Γιατί η διαχείριση της πανδημίας στην Π.Ε. Κοζάνης είναι η πλέον αποτυχημένη στην επικράτεια;»

Στην ερώτηση, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η ΠΕ Κοζάνης, τόσο στο πρώτο, αλλά ιδιαίτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, παρουσιάζει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, εξέλιξη που έχει οδηγήσει σε ένα παρατεταμένο lockdown που ισχύει, με μικρές τροποποιήσεις, από τις  16 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, γίνεται μνεία σε επιστημονικές έρευνες που αναδεικνύουν ότι στην περιοχή, το τελευταίο διάστημα, καταγράφονται κρούσματα ρεκόρ σε σύγκριση με όλη την χώρα, από την αρχή κιόλας της πανδημίας.

Επίσης, επισημαίνεται ότι οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι όπως ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, αλλά και ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, έχουν δηλώσει ότι η ατομική ευθύνη αποτελεί την πρώτιστη αιτία μετάδοσης του ιού, υποβαθμίζοντας εσκεμμένα τον κομβικό ρόλο του κράτους στον περιορισμό της πανδημίας.

Τέλος, πριν τεθούν τα ειδικότερα ερωτήματα, υπενθυμίζεται ότι η κ. Βέττα ήδη από τις 13.1.21, με επιστολή της προς τα συναρμόδια Υπουργεία, η οποία δεν έχει απαντηθεί, ζητούσε εκ μέρους των πολιτών, εξηγήσεις για την τρίμηνη- τότε- υγειονομική κρίση στην Π.Ε. Κοζάνης.

Η κ. Βέττα δήλωσε: «Η τοπική κοινωνία παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία την εξάπλωση των κρουσμάτων στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι κλείνουμε σχεδόν έξι μήνες από την εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί έντονο προβληματισμό που προστίθεται στη δυσαρέσκεια για την αδράνεια στη λήψη αποφάσεων ουσιαστικής στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων.

Οι πολίτες της περιοχής εφαρμόζουν τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας στον ίδιο βαθμό με την υπόλοιπη χώρα, ωστόσο η κατάσταση στην Π.Ε. Κοζάνης είναι σημαντικά πιο επιβαρυμένη.

Κατέθεσα την ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, γιατί αφενός πρέπει να γνωρίζουμε, μέσω μιας επιδημιολογικής μελέτης, τα αίτια που μας έχουν οδηγήσει σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο και, αφετέρου, να παρθούν έστω και τώρα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και τον περιορισμό των κρουσμάτων.  

Οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να μάθουν τι ακριβώς φταίει για την αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας και, παράλληλα, να προστατευτούν -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- ουσιαστικά και μεθοδικά».


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Γιατί η διαχείριση της πανδημίας στην Π.Ε. Κοζάνης είναι η πλέον αποτυχημένη στην επικράτεια;»

H Π.Ε. Κοζάνης υφίσταται τις χειρότερες επιδημιολογικές συνέπειες στην χώρα από την εξάπλωση της πανδημίας του covid-19. Ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, οι περιορισμοί ήταν αυστηρότεροι και πιο μακροχρόνιοι σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, γεγονός που πίεσε δυσανάλογα τους πολίτες της περιοχής που βιώνουν παράλληλα και τις δραματικές συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ήδη, από τις 16 Οκτωβρίου, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΙα/Γ. Π. οικ. 65910 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4566/Β/15-10-2020 ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τέθηκε, σε σκληρό lockdown, το οποίο διατηρείται με μικρές τροποποιήσεις, έως τις μέρες μας.

Τελευταίοι περιστατικό, που αποτέλεσε την θρυαλλίδα για την ανοχή και την υπομονή των πολιτών της περιοχής, ήταν η ετεροχρονισμένη απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει στις 2.4.21 το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην Π.Ε. Κοζάνης, έπειτα από την δραματική αύξηση των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση του Εργαστηρίου Επιδημιολογικής Ανάλυσης Επιδημίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην Π.Ε. Κοζάνης παρατηρούνται οι δυσμενέστεροι δείκτες σε όλη την επικράτεια, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε εκρηκτικά μετά το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου με τον I.R. (κρούσματα ανά 100.000) να αποτελεί το ρεκόρ όλων των περιοχών της χώρας από την αρχή της πανδημίας.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, σε επίσκεψή του στην Κοζάνη στις 6.4.21, δεν απάντησε στις επανειλημμένες ερωτήσεις για τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού στους τομείς της ιχνηλάτησης και της επιδημιολογικής επιτήρησης, κάνοντας μνεία για ατομική ευθύνη και υπευθυνότητα, όπως εξάλλου ανέφερε και ο

ίδιος ο Πρωθυπουργός ο οποίος ισχυρίστηκε σε συνέδριο της ΕΣΕΕ ότι η υγεία και η οικονομία είναι στα χέρια της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας, ιδιαίτερα στη δεύτερη φάση της, δεν υιοθέτησε τα μέτρα που προτείνουν οι επιστημονικοί φορείς και ο ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν και καθολικά τεστ στους μαζικούς χώρους εργασίας, έμφαση στην αναχαίτιση του ιού και πρωτογενή πρόληψη, ενδυνάμωση των δομών ιχνηλάτησης και του ΕΣΥ, επιτάχυνση των εμβολιασμών με διερεύνηση ετέρων προμηθευτών.

Προφανώς, η προάσπιση της υγείας συνιστά την ύψιστη προτεραιότητα για όλους, κράτος και πολίτες. Ωστόσο, είναι πρωτοφανές και αναιτιολόγητο το σκοτάδι στο οποίο παραμένουν οι κάτοικοι εδώ και σχεδόν 6 μήνες: καμία ενημέρωση για τα αίτια των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων, για την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, τις συνθήκες προστασίας και ιχνηλάτησης.

Με επιστολή μου προς τον Υπουργό Υγείας, ήδη από τις 13.1.21, ζητούσα εξηγήσεις για την υγειονομική κρίση στην περιοχή και την προβληματική διαχείριση στη καταγραφή των κρουσμάτων.

Στα ερωτήματα, γινόταν αναφορά για το γεγονός ότι τρεις μήνες –τότε- μετά την ένταξή της περιοχής σε επίπεδο συναγερμού Κατηγορίας 4- Αυξημένου Κινδύνου, δεν είχε παρουσιαστεί σοβαρή αποκλιμάκωση, ενώ παράλληλα ζητούνταν διευκρινίσεις για τον σχεδιασμό του Υπουργείου, καθώς και για τα προβλήματα στην καταγραφή και ενσωμάτωση των κρουσμάτων.

Τα ζητήματα που τέθηκαν στην επιστολή, δεν έχουν απαντηθεί αρμοδίως, ενώ είναι ακόμα πιο επίκαιρα σήμερα καθώς πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει με ευθύνη της κυβέρνησης.

Επειδή η ΠΕ Κοζάνη συμπληρώνει σχεδόν έξι μήνες από την εφαρμογή των σκληρών περιοριστικών μέτρων,

Επειδή οι δείκτες των κρουσμάτων είναι πρωτοφανείς για όλη την χώρα,

Επειδή οι πολίτες της ΠΕ Κοζάνης δεν έχουν καμία διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της επικράτειας, αναφορικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας,

Επειδή το Ε.Σ.Υ. της περιοχής πιέζεται και η υγεία των κατοίκων της περιοχής εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Που οφείλεται η αποτυχία της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας στην ΠΕ Κοζάνης;

2. Υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που να αναδεικνύουν τα αίτια της αυξητικής πορείας των κρουσμάτων που φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ για την χώρα;

3. Ποια είναι τα στοχευμένα μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης που έχει εφαρμόσει ή προτίθεται να εφαρμόσει για την προστασία των πολιτών της ΠΕ Κοζάνης;


Η ερωτώσα Βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη


https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael