Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Προσωρινές συντάξεις: Τα ποσά για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες


Προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% των μισθών των τελευταίων 12 μηνών πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης θα καταβάλλεται στους μισθωτούς, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ίση με το 70% των μηνιαίων εισοδημάτων τους για το ίδιο διάστημα.

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων η τροπολογία για τις προσωρινές συντάξεις που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων» με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων. Ειδικότερα, η τροπολογία:

  • Εξειδικεύει το πεδίο σύμπραξης του e-ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους επαγγελματίες (δικηγόρους και λογιστές) για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.
  • Προβλέπει την ενοποίηση του ορίου οφειλών εντός του οποίου είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης στα 20.000 ευρώ για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στα 6.000 ευρώ για τον τ. ΟΓΑ.
  • Καθιστά υποχρεωτική την προσωρινή σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ.
  • Καθιστά υποχρεωτική την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση του άρθρου 47 του ν. 2676/1999 για τους ασφαλισμένους στην περίπτωση που έχουν διαδοχική ασφάλιση. Επίσης, την επεκτείνει και στον τ. ΟΓΑ.
  • Προβλέπει ότι τα Δελτία Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) για τους εργαζομένους στο Δημόσιο που έχουν εκδοθεί και έγχαρτα αποτελούν τεκμήριο για τον χρόνο ασφάλισης που προκύπτει από αυτά.
  • Επιλύει τις διενέξεις μεταξύ ΟΑΕΕ και ΟΓΑ για χρόνο ασφάλισης στον ΟΓΑ που αμφισβητείτο.

Ειδικότερα, μέσα σε έναν μήνα από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης θα λαμβάνουν την προσωρινή σύνταξη, η οποία θα χορηγείται και στους οφειλέτες μέχρι το ποσό των 20.000 ευρώ για όλους και των 6.000 για τους αγρότες.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προσωρινή σύνταξη θα λαμβάνουν υποχρεωτικά όλοι οι ασφαλισμένοι και αυτοί που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με εξαγορά πλασματικών χρόνων. Η διαφορά είναι ότι δεν θα χρειάζεται να περιμένουν απόφαση του Ταμείου τους που να εγκρίνει την εξαγορά, αλλά θα αρκεί να συμπληρώσουν στην αίτηση ότι ζητούν αναγνώριση πλασματικού χρόνου τον οποίο δεσμεύονται να εξαγοράσουν όποτε εκδοθεί η απόφαση.

Επίσης ορίζεται ότι στους ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν υποβάλει στον e-ΕΦΚΑ από τις 13/5/2016 έντυπη αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, χορηγείται προσωρινή σύνταξη μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης, το ύψος της οποίας υπολογίζεται ως εξής:

α) Για τους μισθωτούς το 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών, οποτεδήποτε και αν καταβλήθηκαν, διά του δώδεκα.

β) Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, καταβάλλεται το 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των δώδεκα τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Ως μέσο μηνιαίο εισόδημα νοείται αυτό το οποίο προκύπτει από το πηλίκο του συνόλου των τρεχουσών εισφορών κύριας ασφάλισης που καταβλήθηκαν κατά τους μήνες αυτούς, διαιρούμενου διά του 20% και διά του δώδεκα.

γ) Στην περίπτωση χορήγησης σύνταξης σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από τη δημοσίευση του νόμου εργασία και δικαιούνται σύνταξη, καταβάλλεται προσωρινή σύνταξη από τη δημοσίευση του παρόντος και εφεξής μειωμένη κατά ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητά τους αυτή.

topontiki.gr


https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael