Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget


Type Here to Get Search Results !

Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης πρέπει να αποζημιωθούν από τις καταστροφές λόγω παγετού

«Καλλιόπη Βέττα:  Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης πρέπει να αποζημιωθούν για το σύνολο της καταστροφής που υπέστησαν λόγω του πρόσφατου παγετού– Επίσκεψη στον Βελβεντό, Πύργους και Μεσόβουνο»

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, μαζί με το μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης κ. Κώστα Μιμίκο και τον Συντονιστή Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Σερβίων κ. Πασχάλη Πλιάχα επισκέφθηκαν τον Βελβεντό, όπου συναντήθηκαν με αγρότες και φορείς της περιοχής, ενώ η κ. Βέττα μαζί με τον κ. Μιμίκο, επισκέφθηκαν επίσης, τους Πύργους και το Μεσόβουνο όπου, ομοίως, υπήρξε συνάντηση με παραγωγικούς φορείς και αγρότες.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση του Βελβεντού συμμετείχαν συλλογικοί, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, ο Δήμαρχος κ. Μανώλης Στεργίου, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου κ. Βασίλης Τζουράς, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ κ. Νίκος Κουτλιάμπας, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού “ΔΗΜΗΤΡΑ” κ. Δημήτρης Κοσμάς και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Γιώργος Φραγκουλάκης.

Στη συνάντηση του Μεσόβουνου, παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Γιάννης Ασφαλτίδης, ο γεωπόνος κ. Στράτος Τσακίρης και αγρότες του χωριού ενώ στους Πύργους, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Δημήτρης Σαμπακίδης και νέοι αγρότες.

Στις επισκέψεις, κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η πρόσφατη  ολοσχερής καταστροφή των δενδροκαλλιεργειών, από τους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου.

Επισημάνθηκε από όλους ότι η καταστροφή της παραγωγής, που έπληξε την ανθοφορία και την καρπόδεση, δημιούργησε τεράστιες ζημίες που στο σύνολο τους προσεγγίζουν τα 80 εκατομμύρια για την Εορδαία, ενώ μόνο για τον κάμπο Βελβεντού – Σερβίων -Πλατανορεύματος η ζημιά ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια.

Παράλληλα, η πρωτοφανής ζημιά δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην διατήρηση της θέσης των παραγωγών στις εσωτερικές και διεθνείς αγορές, ενώ προκύπτει γενικότερο ζήτημα βιωσιμότητας των αγροτών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων λόγω των ανελαστικών δαπανών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους.

Η κ. Βέττα ανέφερε ότι η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, έρχεται να προστεθεί στις αντίστοιχες περσινές και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα συνήθη προστατευτικά εργαλεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς χρειάζεται ενεργοποίηση και χρήση όλων των πρόσφορων πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο ΕΛΓΑ οφείλει, αφενός να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή των ζημιών και να διεκπεραιωθούν άμεσα οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και, αφετέρου, να βρεθεί λύση για την αποζημίωση στο 100% της εκτίμησης,  σε μια περίοδο που λόγω της τοπικής, αλλά και εθνικής οικονομικής κρίσης, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

Τέλος, ανέφερε ότι θα καταθέσει άμεσα κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προωθώντας τα αιτήματα για την ολοκληρωτική κάλυψη των ζημιών.


Καλλιόπη Βέττα

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΠΕ Κοζάνης 
https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael