Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Η κυβέρνηση αποδεικνύει εδώ και επτά μήνες ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για το άνοιγμα του αθλητισμού


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση με θέμα «Καμία μέριμνα της κυβέρνησης και κανένας οδικός χάρτης για στοχευμένο άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Η ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από 36 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει με το μακροχρόνιο κλείσιμο της ερασιτεχνικής και αναπτυξιακής άθλησης, των ακαδημιών εκμάθησης, των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους, των δημόσιων και ιδιωτικών γυμναστηρίων, των σχολών χορού κ.α.

Συγκεκριμένα, στην χώρα μας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ο αθλητισμός παραμένει κλειστός εδώ και σχεδόν επτά μήνες, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι προπονήσεις και οι αγώνες διεξάγονται κανονικά, με τήρηση όλων των προβλεπόμενων  μέτρων.

Όπως καταγράφεται, εκτός από τη σωματική ευεξία και την ψυχική ευφορία -ιδιότητες ζωτικές για την υπέρβαση της πολυεπίπεδης κρίσης-  ο αθλητισμός συνιστά ένα πεδίο οικονομικής δραστηριότητας για χιλιάδες εργαζομένους, αθλητές, προπονητές, στελέχη, διαιτητές, κριτές και μια σειρά άλλων, άμεσα ή έμμεσα, εργαζόμενων στον χώρο.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής και δεν προτείνει μέτρα για την επανεκκίνηση του αθλητισμού, την ώρα που υπάρχουν διεθνείς πρακτικές και επιστημονικά εργαλεία που συνηγορούν στο προσεκτικό και στοχευμένο άνοιγμα του κλάδου.

 

Τέλος, τίθενται τα εξής ερωτήματα

1.     Για ποιο λόγο παραμένει ο αθλητισμός κλειστός στην Ελλάδα σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου διεξάγονται κανονικά αγώνες και προπονήσεις σε αθλήματα όλων των κατηγοριών;

2.     Υπάρχει οδικός χάρτης για τη πλήρη  επανεκκίνηση του αθλητισμού;

3.     Ποιες προτάσεις, σχέδια επανεκκίνησης, επιστημονικές εκθέσεις έχουν τεθεί υπόψη των αρμοδίων για την λειτουργία του αθλητισμού;

4.     Ποια είναι τα μέτρα που θα λάβουν για την ενίσχυση των σωματείων και των εργαζομένων στον χώρο του αθλητισμού, ώστε να στηρίξουν τον χώρο όταν επανέλθει σε λειτουργία; 

 ​


Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΠΕ Κοζάνης


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Πολιτισμού & Αθλητισμού

Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Καμία μέριμνα της κυβέρνησης και κανένας οδικός χάρτης για στοχευμένο άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων»

Το προσεχές διάστημα ανοίγουν σταδιακά οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας έπειτα από μια μακρόχρονη περίοδο σκληρών περιοριστικών μέτρων τα οποία, δυστυχώς, δεν αποσόβησαν τη μεγάλη αύξηση των θανάτων, των διασωληνωμένων ασθενών και των κρουσμάτων.

Ένας από τους ελάχιστους τομείς που παραμένει στη συντριπτική του πλειοψηφία κλειστός, είναι ο αθλητισμός και ειδικότερα, η ερασιτεχνική και αναπτυξιακή άθληση, οι ακαδημίες εκμάθησης, τα προγράμματα άθλησης για όλους, τα δημόσια και ιδιωτικά γυμναστήρια, οι σχολές χορού κλπ.

Ακόμα και στις πρόσφατες αποφάσεις των αρμοδίων, η άθληση παραπέμπεται συνεχώς για το επόμενο, άδηλο διάστημα, γεγονός που εξαντλεί την υπομονή της αθλητικής κοινωνίας.

Η άθληση, εκτός από την σωματική ευεξία και την ψυχική ευφορία -ιδιότητες ζωτικές για την υπέρβαση της πολύ-επίπεδης κρίσης- συνιστά ένα πεδίο οικονομικής δραστηριότητας για χιλιάδες εργαζομένους, αθλητές, προπονητές, στελέχη, διαιτητές, κριτές και μια σειρά άλλων, άμεσα ή έμμεσα, απασχολούμενων στον χώρο.

Το κλείσιμο του αθλητισμού, πλην ελαχίστων περιπτώσεων στο επαγγελματικό πεδίο, προκαλεί μεγάλη οικονομική ασφυξία σε συλλόγους και ακαδημίες, απώλεια εσόδων, κλείσιμο τμημάτων και διακινδύνευση θέσεων εργασίας.

Σε όλη την διάρκεια της πανδημίας δε, ο αθλητισμός δεν αντιμετωπίστηκε με την δέουσα σημασία καθώς στην Ελλάδα, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, παρέμεινε ερμητικά κλειστός για πολύ μεγάλο διάστημα.

Παράλληλα, υπήρχαν εντελώς ακατανόητες αποφάσεις, που διαχώριζαν, για το ίδιο άθλημα, όπως στο βόλεϊ, τις δυνατότητες προπονήσεων και αγώνων για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Την ίδια ώρα, σε αυτή τη φάση της πανδημίας, υπάρχει κινητοποίηση σε όλη την Ευρώπη για άρση μέτρων, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, έχει δοθεί το πράσινο φως για όλα τα υπαίθρια ομαδικά αθλήματα, σε όλες τις κατηγορίες, ενώ από τις 15 Μαΐου θα ανοίξουν τα κολυμβητήρια και παράλληλα, τα γυμναστήρια.

Στην Ελλάδα, η συζήτηση δεν έχει καν ξεκινήσει, ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια στοχευμένη επανεκκίνηση. Για παράδειγμα, το μέτρο της χρήσης self-test και στον αθλητισμό, θα μπορούσε να συμβάλλει στην έναρξη προπονήσεων για τις μικρές ηλικίες, όπως εξάλλου συμβαίνει και με την εκπαίδευση.

Επειδή ο αθλητισμός προσφέρει σωματική και ψυχική ευεξία, ενώ δημιουργεί και προστιθέμενη οικονομική αξία

Επειδή ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, οι ακαδημίες, η ατομική άθληση σε γυμναστήρια έχουν μείνει κλειστά σχεδόν 7 μήνες

Επειδή υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για τον επιδημιολογικό έλεγχο των δραστηριοποιούμενων στον αθλητισμό

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Για ποιο λόγο παραμένει ο αθλητισμός κλειστός στην Ελλάδα σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου διεξάγονται κανονικά αγώνες και προπονήσεις σε αθλήματα όλων των κατηγοριών;

2. Υπάρχει οδικός χάρτης για τη πλήρη επανεκκίνηση του αθλητισμού;

3. Ποιες προτάσεις, σχέδια επανεκκίνησης, επιστημονικές εκθέσεις έχουν τεθεί υπόψη των αρμοδίων για την λειτουργία του αθλητισμού;

4. Ποια είναι τα μέτρα που θα λάβουν για την ενίσχυση των σωματείων και των εργαζομένων στον χώρο του αθλητισμού, ώστε να στηρίξουν τον χώρο όταν επανέλθει σε λειτουργία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζουράρις Κώστας

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κάτσης Μάριος

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κώστας

Μεικόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Γιώτα

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος



https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael