Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Το μικρό νησί που όταν γυρίστηκε η «Μανταλένα» δεν είχε ούτε ρεύμα!


Κάπου στο Αιγαίο διαδραματίστηκε μια από τις πιο επιτυχημένες παλιές ελληνικές ταινίες

Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος και οι ταινίες που άφησαν εποχή αποτελούν πάντα μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα μέρος όπως ήταν παλιά. Και αυτό γιατί δεκάδες ελληνικές ταινίες γυρίστηκαν σε νησιά αλλά και τοποθεσίες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πολλά από αυτά τα μέρη μάς είναι άγνωστα και ενώ έχουμε δει δεκάδες φορές μια ελληνική ταινία δεν γνωρίζουμε πραγματικά πού εκτυλίσσονται οι σκηνές και πού λέγονται οι ατάκες που άφησαν εποχή.

Μια τέτοια ελληνική ταινία είναι η «Μανταλένα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ που γυρίστηκε σε ένα μικρό νησί το οποίο δεν είχε καν τότε ρεύμα. Το νησί αυτό είναι η Αντίπαρος.

Η «Μανταλένα» και η πλοκή της

Βρισκόμαστε στην Αντίπαρο του 1960. Η Μανταλένα είναι μια φτωχή, ευγενική, όμορφη και αποφασισμένη να επιβιώσει γυναίκα, μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο κόσμο. Η υπόθεση παρουσιάζει την Μανταλένα να προσπαθεί να ζήσει, μετά τον θάνατο του πατέρα της, που ήταν βαρκάρης. Όταν αποφασίζει να συνεχίσει την ανδρική δουλειά του Κοσμά, το χωριό προβληματίζεται, ενώ υπάρχει μία έχθρα με την οικογένεια άλλων βαρκάρηδων.

Ο παπά-Φώτης όμως, παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, και τη βοηθά να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Οι περιπέτειες της και οι συγκρούσεις είναι πολλές. Στο τέλος, όμως, η Μανταλένα, παντρεύεται με τον γιο της αντίπαλης οικογένειας.

Πολλές είναι οι χαρακτηριστικές σκηνές σε αυτή την ταινία όπως και αυτή στην οποία είχε τραυματιστεί η Αλίκη Βουγιουκλάκη πέφτοντας στη θάλασσα. Η χαρακτηριστική σκηνή δεν ήταν προσχεδιασμένη. Μάλιστα η πρωταγωνίστρια είχε χτυπήσει το κεφάλι της στην κουπαστή προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στο γύρισμα.

Η Αντίπαρος, το νησί που έγιναν τα γυρίσματα και δεν είχε ούτε ρεύμα
Πολύ πριν γίνει, λοιπόν, το στέκι πολλών νέων για το καλοκαίρι η Αντίπαρος αποτέλεσε ένα μικρό νησί που δεν είχε ούτε τα στοιχειώδη για να γίνει μια παραγωγή. Η Αντίπαρος τότε ήταν ένα νησί χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς τουρισμό, χωρίς μερίδιο στο ελληνικό καλοκαίρι. Κυριολεκτικά ένα παρθένο μέρος δομημένο πάνω στον καθημερινό μόχθο και νησιώτικη περηφάνια.

Όταν λοιπόν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Φίνος επέλεξε την Αντίπαρο ως τόπο δραματουργίας της ταινίας του Ντίνου Δημόπουλου «Μανταλένα», το νησί δεν στηριζόταν καν από ηλεκτρικό ρεύμα. «Δουλεύαμε με γεννήτριες τις οποίες είχε στείλει ο ίδιος ο Φίνος. Ο φωτισμός προερχόταν από ρεφλεκτέρ (ανακλαστήρες) και από κάτι τεράστιους προβολείς που δούλευαν με κάρβουνο όπως και οι μηχανές προβολής στους κινηματογράφους» είχε δηλώσει παλιότερα σε συνέντευξή του ο ηθοποιός Βασίλης Καΐλας, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Η ζωή στο νησί των Κυκλάδων ήταν ακόμη πρωτόγονη. Μέχρι τότε που γυρίστηκε η ταινία. Δεν θα αργούσε να πάρει τα πάνω της με το τεράστιο- για την εποχή- γεγονός. Μια ελληνική ταινία με διάσημα ονόματα όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ γυριζόταν εκεί. Τα γυρίσματα της «Μανταλένας» υπήρξαν σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της ζωής του τόπου.

Στο φόντο του κλασικού «Αλλος με τη βάρκα μας» μέσα από μια μπουρού, η Αντίπαρος αποτέλεσε το σταθμό για να διαδραμτιστεί μια από τις καλύτερες και διεθνείς ταινίες του Ντίνου Δημόπουλου και της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Η Αντίπαρος σήμερα

Σήμερα το μικρό αυτό νησί που γυρίστηκε η Μανταλένα αποτελεί την εκλεκτή νύφη του Αιγαίου. Λαμπερή, με λιτή φυσική ομορφιά και χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο χρώμα, η Αντίπαρος συνθέτει ετερόκλιτα στοιχεία που δικαιώνουν τη φήμη της ως ο κρυφός παράδεισος των διακοπών στο Αιγαίο. Αποτελεί μάλιστα τον δημοφιλή προορισμό για τους νέους οι οποίοι δείχνουν κάθε χρόνο την προτίμησή τους.

Όταν αποβιββάζεσαι στο γραφικό λιμάνι της Αντιπάρου, η μαγευτική αύρα σε συνεπαίρνει. Άσπρα σπίτια με μπλε πινελιές, λιθόστρωτα δρομάκια με βουκαμβίλιες και ευκάλυπτους. Μια ατμόσφαιρα αισιοδοξίας σε υποδέχονται. Το σίγουρο είναι ότι όταν φύγεις δίνεις υπόσχεση ότι θα επιστρέψεις σύντομα.

news.gr


https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael