Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης για το ψήφισμα του Δήμου Κοζάνης για την πανδημία

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 5/4 2021 η Λαϊκή Συσπείρωση με βάση την εξέλιξη των δεδομένων με την πανδημία στην περιοχή κατέθεσε ψήφισμα για υιοθέτηση. Οι παρατάξεις ζήτησαν χρόνο να μελετήσουν το ψήφισμα μιας και ήταν μακροσκελές και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να βγει ένα κοινό μετά από παρατηρήσεις των παρατάξεων. Στην πορεία κατατέθηκε από το Δήμαρχο ξεχωριστό ψήφισμα το οποίο τελικά υιοθετήθηκε κατα πλειοψηφία. Εμείς στην προσπάθεια να βγει κάτι κοινό αποσύραμε στην ουσία το ψήφισμα μας και κάναμε προτάσεις για αλλαγές σε αυτο του Δημάρχου. Οι παρατηρήσεις είχαν ως εξής :

1ο - Να υπάρχει πέρα απο τις διαπιστώσεις και μια αναφορά στις ευθύνες πως φτάσαμε εδώ.

2ο - Τα μέτρα στήριξης του λιανεμπορίου να γίνουν συγκεκριμένα.

3ο - Τα μέτρα στήριξης των νοσοκομείων να γίνουν και αυτά συγκεκριμένα. π.χ προσλήψεις κτλ.

4ο - Να απαλειφθεί η παράγραφος για το νέο Νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι η στήριξη του Μαμάτσειου.

Η δημοτική αρχή δεν έκανε δεκτές τις παρατηρήσεις μας με αποτέλεσμα το ψήφισμα να βγει κατά πλειοψηφία.

Αυτό είναι το ψήφισμα που καταθέσαμε σαν Λαϊκή Συσπείρωση.

Πρόταση ψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την πανδημία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης θεωρεί απαράδεκτη την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τρεις περιοχές της χώρας (Κοζάνη Θεσσαλονίκη, και Αχαία) από το μέτρο ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Τα επαναλαμβανόμενα λοκντάουν που δεν αποτρέπουν την εξάπλωση του ιού, δεν είναι μια λάθος ή παλινωδία της κυβέρνησης. Η ίδια τα επιβάλλει, ομολογώντας την αδυναμία του συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες χιλιάδων κρουσμάτων και θυμάτων της πανδημίας αλλά και αρνούμενη επίμονα να ενισχύσει αποφασιστικά, σχεδιασμένα και γενικευμένα τα υγειονομικά μέτρα: Μαζικές προσλήψεις στη δημόσια υγεία, άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και του προσωπικού τους, χωρίς αποζημίωση για τους κλινικάρχες, συστηματικά - γενικευμένα τεστ σε όλο το πληθυσμό, με προτεραιότητα στις κύριες πηγές υπερμετάδοσης του ιού, τους χώρους δουλειάς (εργοστάσια, υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ κ.λπ.) κ.λπ. Η έλλειψη μέτρων οδηγεί σε διαρκές κλείσιμο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που θα μπορούσαν να ανοίξουν με ασφάλεια αν αυτά είχαν εφαρμοστεί.

Το λιανεμπόριο, οι αυτοαπασχολούμενοι και "μικροί" των κλάδων εμπορίου και εστίασης, μετά τα συνεχή λοκντάουν οδηγούνται σε μεγάλο ποσοστό σε συρρίκνωση και πολλά λουκέτα ακό-μα και στη περίπτωση λήξης των περιοριστικών μέτρων καθώς στις συνέπειες της προηγούμενης δεκαετίας κρίσης καλούνται να υποστούν τις συνέπειες και της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που απλά επιταχύνθηκε από τον κορονοϊό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ζητά να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από το κράτος ώστε ΑΜΕΣΑ να ανοίξουν με ασφάλεια τα μαγαζιά, να μη επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο καθώς είχαν προετοιμαστεί για τις γιορτές του Πάσχα.

Η σύσταση για "ψυχραιμία" και η οικονομική ενίσχυση που εξαγγέλθηκε από τη κυβέρνηση είναι

ανεπαρκέστατη για την αντιμετώπιση του συνόλου των επιπτώσεων στο εμπόριο, δεν αφορά στην εστίαση, με θύματα κυρίως τους "μικρούς" των κλάδων αυτών και βεβαίως τους χιλιάδες εργαζόμενους σ’ αυτούς που βιώνουν ή απειλούνται με ανεργία, γενίκευση της ελαστικής εργασίας, απώλεια και των τελευταίων δικαιωμάτων που τους απέμειναν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, πέρα από τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα πρόσκαιρης ελάφρυνσης του εμπορίου, ζητά:

Την άμεση αντιμετώπιση της "πηγής του κακού", με αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας (προσλήψεις, επιτάξεις, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, μαζικά τεστ με ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη των πολιτών κ.λπ.).

Το άνοιγμα των μαγαζιών με την ταυτόχρονη λήψη όλων των παραπάνω υγειονομικών μέτρων (μαζικά τεστ, clickaway, clickinside).

Πέραν της εξαγγελθείσης από τη κυβέρνηση εφάπαξ ενίσχυσης (που πρέπει να καταβληθεί άμεσα, μέσα στο Απρίλιο) το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να νομοθετηθεί από την ίδια η οικονομική ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων, όπως:

Η χορήγηση από το κράτος αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ για το 2019, προσαυξανόμενο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος, για κάθε μήνα από τον Οκτώβριο 2020 και για όσο διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Η αποζημίωση αυτή να απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου, να είναι ακατάσχετη, να μη συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο, νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, οργανισμούς τοπικής διοίκησης, να είναι ακατάσχετο και να μη συμψηφίζεται με οφειλές σε πιστωτικά ιδρύματα.

Ζητά τη παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων.

Πάγωμα και μείωση των οφειλών στα πιστωτικά ιδρύματα, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Τα ποσά που χορηγήθηκαν και θα χορηγηθούν μέσω του προσωρινού μέτρου κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μην επιστρέφονται.

Απαλλαγές από δημοτικά τέλη και μισθώματα δημοτικών εγκαταστάσεων.

Να επιτρέπεται το Δημοτικό Συμβούλιο, να απαλλάσσει από δημοτικά τέλη (τέλος κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ενοίκια για εγκαταστάσεις των ΟΤΑ) για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές καθώς ουσιαστικά εξοβελίζει από αυτές τους παραγωγούς και μικρούς εμπόρους και ενισχύει τη παρουσία σ’ αυτές οργανωμένων επιχειρήσεων.

Για τους εργαζόμενους, που έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη ανεργία και τα ψίχουλα των 534 ευρώ ή να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο λόγω έλλειψης μέτρων και μετράνε θύματα, να ελεγχθούν επιτέλους οι χώρο δουλειάς (και με τη συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας). Να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη, πρόστιμα κ.λπ. που εισπράττονται απευθείας από το δήμο ή μέσω των λογαριασμών ενέργειας οι άνεργοι, οι ημιαπασχολούμενοι σε κάθε μορφή ελαστικής εργασίας, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε "αναστολή σύμβασης" από την έναρξη της πανδημίας και μετά και για όσο διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα. Να παρθούν μέτρα προστασίας της εργασίας, των δικαιωμάτων τους και της ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζόμενων.



https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael