Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Όχι στο κλείσιμο του ΑΗΣ και του Ορυχείου Καρδιάς -Κινητοποίηση στην πύλη του ΑΗΣ Καρδιάς Τετάρτη 14 Απρίλη

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ

Κινητοποίηση στην πύλη του ΑΗΣ Καρδιάς Τετάρτη 14 Απρίλη 6:30πμ

Το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης προχωράει με μελετημένα βήματα από το κεφάλαιο, την ΕΕ και την κυ-βέρνηση της ΝΔ και φέρνει νέα δεινά στο λαό και τους εργαζόμενους της Δυτικής Μακεδονίας. Μετά το κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου τον Απρίλη του 2020, τις επόμενες μέρες κλείνει ο ΑΗΣ Καρδιάς και μέχρι το 2023 αναμένεται να κλείσουν και οι υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες εκτός του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 που θα λει-τουργεί μέχρι το 2028.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις υπάρχουν κάποιοι που καλλιεργούν τον εφησυχασμό, παζαρεύουν τις ζωές μας, παζαρεύουν θέσεις εργασίας και ανταποδοτικά. Αυτοί που παλιότερα σκίζονταν για την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε, σήμερα μιλάνε για ευκαιρίες στην μεταλιγνιτική εποχή, παζαρεύουν ανταλλάγματα με το κλείσιμο μονάδων και ορυχείων. Άλλοι παίρνουν ενεργητικά μέρος στους νέους επενδυτικούς σχεδιασμούς. Καλλιεργούν αυταπάτες ότι θα υπάρ-ξουν επενδύσεις, κονδύλια που θα καλύψουν τις απώλειες από την πολιτική της μεταλιγνιτικής εποχής. Ότι θα αναπληρωθούν δήθεν οι χαμένες θέσεις εργασίας με άλλες.

Η απολιγνιτοποίηση είναι επιλογή των μονοπωλιακών ομίλων στα πλαίσια της στρατηγικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» και την ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό έχουν συμφωνήσει όλες ανεξαρτήτως οι κυβερνήσεις από τη 10ετία του 1990, όλα τα αστικά κόμματα και όλοι οι θεσμοί της τοπικής διοίκησης. Δεν χωράνε αυταπάτες σε αυτήν την φάση που βρισκόμαστε καθώς για να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλίων στην πράσινη ενέργεια από τη μια και το κλείσιμο μονάδων και ορυχείων από την άλλη, θα υπάρξει προσπάθεια να εφησυχάσει ο λαός μας, να πιστέψει πως θα αποτραπεί το έγκλημα που μας ετοιμάζουν.

Το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον είναι υποκριτικό. Αν νοιάζονταν για την προστασία του περιβάλλο-ντος θα σχεδίαζαν νέες σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες από τη 10ετία του 90 που θα είχαν τις μισές σχεδόν εκπομπές ρύπων και οικονομία λιγνιτικών αποθεμάτων. Θα έκαναν μεγάλα και μικρότερα υδροηλεκτρικά έρ-γα, αξιοποιώντας το υδάτινο δυναμικό της χώρας, θα φρόντιζαν για την αποκατάσταση των εδαφών, την έγκαιρη μετεγκατάσταση οικισμών. Δεν θα απέσυραν την Μονάδα ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V που κόστισε 1,4 δις στον Ελληνικό λαό και αφήνει ένα πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δεν θα πετούσαν στον κάλαθο των αχρήστων τα 100 εκ. € για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου που είναι και αυ-τά λεφτά του ελληνικού λαού.

Αντίθετα για τα κέρδη τους προωθείτε η καταστροφή του περιβάλλοντος μέσα από την κατα-στροφή των ορεινών όγκων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων που παραχωρούνται για επενδύσεις με ΑΠΕ, προωθείτε η καύση απορριμμάτων και ο ΧΥΤΑ Αμιάντου.

Οι εργαζόμενοι της περιοχής, ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον από το κλείσιμο των ορυχείων και των σταθμών, η μετάβαση στην πράσινη εποχή για να πραγματοποιηθεί προϋποθέτει την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και έχει ήδη ως αποτέλεσμα τη αύξηση της ενερ-γειακής φτώχειας μέσα από τα πανάκριβα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Αβέβαιο είναι το μέλλον της τηλεθέρμανσης προσθέτοντας νέα βάρη στο λαό από τις σχεδιαζόμενες ανατιμήσεις στα τιμολόγια.

Ο λαός της περιοχής τόσα χρόνια πλήρωσε με ακριβό τίμημα την δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ που έβαζε πρώτα και κύρια ως σκοπό το κέρδος και μετά την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Βασική προϋπόθεση για να μην μείνει ο λαός μας με σταυρωμένα τα χέρια είναι να κλείσει τα αυτιά του σε αυτούς που καλλιεργούν την υποταγή και την αναμονή απέναντι σε αυτό που πάει να συμβεί σε βάρος μας. Να κάνει τον αγώνα δική του υπόθεση. Να βάλει μπροστά τις δικές του σύγχρονες ανάγκες.

Δεν αποδεχόμαστε την κανονικότητα τους!

Η κανονικότητά τους είναι ο συμβιβασμός με την ανεργία, τη φτώχεια, τη ζωή με τα ελάχισταhttps://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael