Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την λειτουργία Χ.Υ.Τ.ΑΜ. στην Π.Ε. Κοζάνης;


Καλλιόπη Βέττα: Οι διεργασίες για τη λειτουργία ΧΥΤΑΜ δημιουργούν εύλογη αναστάτωση στην περιοχή. Ζητάμε άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση – Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης»

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την λειτουργία Χ.Υ.Τ.ΑΜ. στην Π.Ε. Κοζάνης;».

Στην ερώτηση, γίνεται αναφορά στην απόφαση του Υ.Π.ΕΝ. για τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ και την δημιουργία δύο χώρων Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.ΑΜ.) στην περιοχή, αφενός, εντός των Κ.Ε.Ο.Δ. της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ  και, αφετέρου, στις εγκαταστάσεις της πρώην ΜΑΒΕ στο  Ζιδάνι.

Παράλληλα, καταγράφεται το χρονικό για τις δύο παραπάνω ενέργειες, αναδεικνύονται οι επιστημονικές και κοινωνικές αντιρρήσεις ενώ, τίθενται ερωτήματα, εκτός των άλλων, για την εναπόθεση αμιάντου από όλη την χώρα καθώς και για την επιτήρηση και τον έλεγχο της διαδικασίας, δεδομένης της πρόσφατης υποβάθμισης των αρμόδιων υπηρεσιών του Υ.Π.ΕΝ..  


Η κ. Βέττα δήλωσε: «Η τοπική κοινωνία παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία το τελευταίο διάστημα να εντείνονται οι πρωτοβουλίες για την δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α.Μ. στην Π.Ε. Κοζάνης, χωρίς παράλληλα να υπάρχει επαρκής ενημέρωση των κατοίκων και των θεσμικών φορέων.

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου για τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ Δυτικής Μακεδονίας για τη δημιουργία δύο Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων, προκαλεί έντονο προβληματισμό που προστίθεται στη δυσαρέσκεια για τις ενέργειες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Περιφέρειας για τις εγκαταστάσεις στο Ζιδάνι.

Οι ανησυχίες των πολιτών, των θεσμικών φορέων και των οικολογικών κινήσεων είναι εύλογες καθώς προκύπτουν ζητήματα που αφορούν την περιβαλλοντική ασφάλεια, τον τρόπο επιλογής του ιδιώτη ανάδοχου και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, την εγκατάλειψη και απαξίωση έτερων παραγωγικών δραστηριοτήτων και του πρωτογενούς τομέα, την έλλειψη ανταποδοτικότητας στις τοπικές κοινωνίες, εξελίξεις που δημιουργούν το συμπέρασμα ότι η λειτουργία ΧΥΤΑΜ, με τον τρόπο που υλοποιείται, είναι μια προβληματική και επικίνδυνη διαδικασία.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα τις απαραίτητες διευκρινήσεις, να αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα και να μην επιτρέψει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της οικονομίας της περιοχής.

Η Π.Ε. Κοζάνης δεν πρέπει να γίνει ο ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος της χώρας, για να καλυφθεί η πολιτική ένδεια της κυβέρνησης στο ζήτημα της βίαιης απολιγνιτοποίησης»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος &Ενέργειας

Θέμα: «Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την λειτουργία Χ.Υ.Τ.ΑΜ. στην Π.Ε. Κοζάνης;»

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα της Π.Ε. Κοζάνης βιώνει τις συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης, η οποία συρρικνώνει δραματικά την παραγωγική δραστηριότητα, εκτοξεύει την ανεργία και επιτείνει τη μετανάστευση πληθυσμού.

Παράλληλα, η έλλειψη ουσιαστικού και βιώσιμου σχεδίου για τη δίκαιη μετάβαση, εντείνει τους φόβους για άναρχη ανάπτυξη, η οποία δεν θα εμπερικλείει την αγροτική παραγωγή, τον βιώσιμο τουρισμό, την γεωμορφολογία, την οικολογία και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργεί προβληματισμό η συζήτηση για την δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων (ΧΥΤΑΜ) στην ΠΕ Κοζάνης, γεγονός που απασχολεί το τελευταίο διάστημα την τοπική κοινωνία

Με την Α.Π.: ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/30861/1642/ΑΔΑ:ΩΣΑΚ4653Π8-Ζ6Υ-18/2/21 απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφασίζεται η τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ Δυτικής Μακεδονίας και προβλέπεται, εκτός των άλλων η “χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Αμιάντου (ΧΥΤΑΜ) εντός των Κεντρικών Εγκαταστάσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΚΕΟΔ) της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, εκτός της ήδη προβλεπόμενης στο ΠΕΣΔΑ θέσης στην περιοχή των πρώην μεταλλείων ΜΑΒΕ”.

Η πρώτη θέση χωροθέτησης βρίσκεται εντός χώρου ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, πλησίον της Καρδιάς Πτολεμαΐδας και προβλέπεται, σε αρχικό στάδιο να δεχτεί 15.000 τόνους αμιάντου της επιχείρησης, ενώ αργότερα θα καλύπτει τις ανάγκες της Περιφέρειας.

Η δεύτερη -προβλεπόμενη, όπως αναφέρεται- θέση αφορά χώρο εκσκαφής του μεταλλείου της εταιρίας Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδας (ΜΑΒΕ), που λειτούργησε έως τον Μάρτιο του 2000, εκμεταλλευόμενη το συγκεκριμένο κοίτασμα αμιάντου, ενώ, έπειτα, στον χώρο -ο οποίος έχει περιέλθει στην κυριότητα της Περιφέρειας- υπήρξε αποκατάσταση.


Με εκτίμηση,

Γραφείο Βουλευτή


Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΠΕ Κοζάνης

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3AelΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια