Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Καλλιόπη Βέττα: Γιατί εξαιρούνται οι λαϊκές αγορές από τα μέτρα ενίσχυσης;

 – Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με θέμα: «Άδικη εξαίρεση παραγωγών, εμπόρων και πωλητών λαϊκών αγορών της Π.Ε. Κοζάνης από ενισχύσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης».

Στην ερώτηση, γίνεται αναφορά στο πρόβλημα που παρουσιάζεται στους παραγωγούς, εμπόρους και πωλητές λαϊκών αγορών της ΠΕ Κοζάνης, καθώς εξαιρέθηκαν από την πρόσκληση του Υπουργείου -μαζί με μια σειρά άλλους κλάδους όπως η εστίαση- για το πρόγραμμα «Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ' εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19».

Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από τους επιλέξιμους ΚΑΔ των επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι η  ζημιά που υπέστησαν από τη μη λειτουργία τους την εορταστική περίοδο είναι δυσθεώρητη καθώς, ειδικά οι παραγωγοί -αλλά και οι έμποροι και οι πωλητές- είχαν προβεί στη συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων ευπαθών προϊόντων διατροφής τις οποίες και τελικά κατέστρεψαν εξαιτίας της μη δυνατότητας διάθεσής της. Οι Σύλλογοι τους, με υπομνήματα και διαμαρτυρίες, εκφράζουν την εναντίωση τους στους όρους της πρόσκλησης και ζητούν την συμπερίληψη τους στο πρόγραμμα.

Τέλος, πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι, εκτός από το γενικό κλείσιμο στην εορταστική περίοδο  (κάποιοι, μάλιστα, υφίστανται ακόμη πιο μακρόχρονους αποκλεισμούς), οι εκθέτες στις λαϊκές αγορές είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται εκ περιτροπής, στο 50% της δυναμικότητας των διαθέσιμων χώρων λόγω των υγειονομικών κανονισμών, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ζημιά στον χώρο.

Γι΄αυτό τον λόγο, τίθενται τα εξής ερωτήματα :

1.  Γιατί από την συγκεκριμένη πρόσκληση εξαιρούνται από τους επιλέξιμους ΚΑΔ των επιχειρήσεων οι παραγωγοί, οι έμποροι και οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές ενώ έχουν πληγεί, δυνάμει των περιοριστικών μέτρων, στον ίδιο ή και σε υπερθετικό βαθμό σε σχέση με τους επιλέξιμους ΚΑΔ;

2.  Θα προχωρήσετε στην διόρθωση της πρόσκλησης και την ένταξη των ΚΑΔ των παραγωγών, έμπορων και πωλητών στις λαϊκές αγορές;

Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΠΕ Κοζάνης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: «Άδικη εξαίρεση παραγωγών, εμπόρων και πωλητών λαϊκών αγορών της Π.Ε. Κοζάνης από ενισχύσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης».

Με την πρόσκληση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων 29013/2021 «Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ' εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19» καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση συγκεκριμένων επιλέξιμων ΚΑΔ σε περιοχές που, δυνάμει των περιοριστικών παρεμβάσεων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας, ίσχυαν αυστηρότερα μέτρα, από τις 15.12.20 έως τις 2.1.21.

Σημειωτέον, ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση έχει προκαλέσει πλείστα ερωτηματικά για το συνολικό ύψος της αποζημίωσης, την κάλυψη του συνόλου των δικαιούχων, τον αποκλεισμό ολόκληρων κλάδων όπως η εστίαση, ενώ δημιουργούνται έντονες απορίες από το γεγονός ότι δεν προβλέπεται ενίσχυση των εργαζομένων, όπως σαφώς είχε δεσμευτεί ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη Βουλή, στις 5 Μαρτίου.

Ωστόσο, στην πρόσκληση, εκτός των υπολοίπων παραλείψεων, εξαιρούνται από τους επιλέξιμους ΚΑΔ των επιχειρήσεων οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων, όπως και οι έμποροι και οι πωλητές, που δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο λιανεμπόριο των λαϊκών αγορών.

Η ζημιά που υπέστησαν οι συγκεκριμένοι κλάδοι είναι δυσθεώρητη καθώς, ειδικά οι παραγωγοί -αλλά και οι έμποροι και οι πωλητές- είχαν προγραμματίσει την συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων ευπαθών προϊόντων διατροφής ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού για την διάρκεια όλης της εορταστικής περιόδου, την οποία και τελικά κατέστρεψαν εξαιτίας της μη δυνατότητας διάθεσής της.

Οι συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι, με υπομνήματα (Σύλλογος Παραγώγων Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Κοζάνης, 20.3.21) διατρανώνουν την αντίθεση τους στους όρους της πρόσκλησης και τον αποκλεισμό τους, ενώ ζητούν την διόρθωση και την συμπερίληψη των ΚΑΔ 47.81.10.01, 47.89.10.01, 47.89.10.00.

Το ίδιο πράττουν και έτεροι σύλλογοι της περιοχής, όπως ο Σύνδεσμος Λαχανοοπωροπώλων-Παραγωγών και Μικροπωλητών Ν.Κοζάνης, το Σωματείο Πωλητών Λαϊκών αγορών βιομηχανικών και βιοτεχνικών ειδών Ν. Κοζάνης και ο Σύλλογος Παραγωγών Αγροτικών & Αλιευτικών Προϊόντων Ν. Κοζάνης με την επωνυμία «Οι παραγωγοί».

Επειδή η Π.Ε. Κοζάνης δοκιμάστηκε με την εφαρμογή των σκληρότερων περιοριστικών μέτρων στην χώρα,

Επειδή η περιοχή πλήττεται από την βίαιη απολιγνιτοποίηση και την αποδιάρθρωση του αγροτικού τομέα,

Επειδή οι λαϊκές αγορές λειτουργούν επί μήνες στο 50 % της δυναμικότητάς τους, με τους μισούς εκθέτες να εργάζονται εκ περιτροπής, έχοντας ήδη μειωμένα έσοδα,

Επειδή ο κλάδος των παραγωγών, εμπόρων και πωλητών λαϊκών αγορών στην Π.Ε. Κοζάνης, λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν είχε την δυνατότητα να εργαστεί στην εορταστική περίοδο και επομένως σημείωσε ζημιές μεγάλης κλίμακας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί από την συγκεκριμένη πρόσκληση εξαιρούνται από τους επιλέξιμους ΚΑΔ των επιχειρήσεων οι παραγωγοί, οι έμποροι και οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές ενώ έχουν πληγεί, δυνάμει των περιοριστικών μέτρων, στον ίδιο ή και σε υπερθετικό βαθμό σε σχέση με τους επιλέξιμους ΚΑΔ;

2. Θα προχωρήσετε στην διόρθωση της πρόσκλησης και την ένταξη των ΚΑΔ των παραγωγών, έμπορων και πωλητών στις λαϊκές αγορές;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια