Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

«Τρέμει» η γη στην Ελασσόνα -Ανησυχία κατοίκων και σεισμολόγων για τον δεύτερο μεγάλο σεισμό

Ανησυχία υπήρχε ούτως ή άλλως στους κατοίκους της Ελασσόνας, αλλά και των γύρω περιοχών, καθώς μετά τον μεγάλο σεισμό της Τετάρτης, η γη δε σταμάτησε να τρέμει με δεκάδες μετασεισμούς να αναγκάζουν τους κατοίκους να κοιμηθούν οπουδήποτε αλλού εκτός από τα σπίτια τους.

Τα πράγματα, όμως, ήρθαν να γίνουν ακόμα χειρότερα μετά τη νέα μεγάλη δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες, τους πολλούς μετασεισμούς που ακολούθησαν όλη τη νύχτα αλλά και την είδηση ότι οφείλεται στην ενεργοποίηση νέου κλάδου του ρήγματος.

Το επίκεντρο του σεισμού αυτού εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 11,3 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι σεισμολόγοι, το φαινόμενο αυτό, να δίνονται δηλαδή δύο τόσο μεγάλοι σεισμοί σε μικρό χρονικό διάστημα δεν είναι καθόλου συχνό αν και το έχουμε ξαναζήσει πρόσφατα και συγκεκριμένα το 2014. Τότε ήταν η Κεφαλονιά που είχε βιώσει δύο δονήσεις 6 Ρίχτερ σε διάστημα δέκα ημερών.

Δύσκολη νύχτα με «χορό» δονήσεων στην Ελασσόνα: Χωριά χωρίς ρεύμα - Τι λένε οι ειδικοί

Οι δύο μεγάλοι σεισμοί εκτός από φόβο, προκάλεσαν και ζημιές. Υπολογίζεται ότι τα σπίτια που δεν είναι κατοικήσιμα σε Ελασσόνα και Τύρναβο είναι πάνω από 200, ενώ στην πόλη που δέχθηκε το χτύπημα του Εγκέλαδου, χωριά ολόκληρα και συγκεκριμένα τα Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι, έμειναν χωρίς ρεύμα.

Κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρέθηκε από τις πρώτες ώρες στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και υπό το συντονισμό του γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη για να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών. Παράλληλα, συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησαν άμεσα εργασίες για να αποκατασταθεί το πρόβλημα με τις διακοπές ρεύματος.

Χθες Πέμπτη (04/03), κλιμάκιο 42 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έκανε ελέγχους για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτήρια (κατοικίες, σχολικές μονάδες, δημόσια κτήρια, κέντρα υγείας) για την αποτίμηση των ζημιών από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 294 κτήρια και σε 35 σχολικές μονάδες σε Κοινότητες του Δήμου Τυρνάβου και Ελασσόνας. Με εντολή του γενικού γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, την Παρασκευή (05/03) το κλιμάκιο θα ενισχυθεί με 50 μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διενέργεια αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Λέκκας: Eνεργοποιήθηκε άλλος κλάδος του ρήγματος

Όπως δήλωσε χθες στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο σεισμός της Πέμπτης (04/03) δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του χθεσινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας το επίκεντρο του νέου ισχυρού μετασεισμού εντοπίζεται πέντε χιλιόμετρα βορειότερα του αρχικού σεισμού. Στο ερώτημα εάν ήταν αναμενόμενη μια τέτοια δραστηριότητα, ο κ. Λέκκας απάντησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι ότι «όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ήταν κάπως έτσι περίεργο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να την αποτιμήσουμε το επόμενο διάστημα».

 

Παπαζάχος: Πολύ ισχυρός μετασεισμός

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.38μμ στην Ελασσόνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό. Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας) ήταν στην ίδια περιοχή με αυτόν της Τετάρτης (04/03), αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά.

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται το πρωί της Παρασκευής υπό τον γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστούν για να συντονιστούν οι ενέργειες όλων των φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των σεισμών.

Οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πλησιάζουν κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Έχουν ήδη μισθωθεί από την Περιφέρεια τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα για όσους δεν επιθυμούν να διανυκτερεύουν στα σπίτια τους, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» ώστε όλες δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας να είναι σε πλήρη επιφυλακή.

Τρίκαλα: Κλειστά όλα τα σχολεία την Παρασκευή

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα, Παρασκευή, όλα τα σχολεία στα Τρίκαλα με απόφαση του δημάρχου Τρικκαίων για λόγους ασφαλείας, έπειτα από την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε απόψε στην περιοχή. Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών ώστε τα σχολικά συγκροτήματα να επανεξεταστούν εκ νέου από μηχανικούς για τυχόν ζημιές.

 

 

altsantiri.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael