Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Αζερμπαϊτζάν: Ταξίδι στον Καύκασο και τις ακτές της Κασπίας

azermpaitzan-taxidi-ston-kaykaso-kai-tis-aktes-tis-kaspias

Ένας από τους ραγδαία αναπτυσσόμενους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στην οροσειρά του Καυκάσου, στη δυτική όχθη της Κασπίας θάλασσας, εκεί όπου ενώνονται η ευρωπαϊκή και η ασιατική ήπειρος.

Πρώην σοβιετική επαρχία, σήμερα το Αζερμπαϊτζάν είναι ένα ανεξάρτητο κράτος που ελέγχει σημαντικό μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της ευρύτερης περιοχής, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

azermpaitzan-taxidi-ston-kaykaso-kai-tis-aktes-tis-kaspias

Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Μπακού, ενώ δεύτερη μεγαλύτερη πόλη είναι η Γκαντζά, στα δυτικά. Οι κάτοικοι είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία μουσουλμάνοι σιίτες, όμως επίσης δηλώνουν πως η θρησκεία δεν επηρεάζει τη ζωή τους – γεγονός σαφές και από το ότι στη χώρα γιορτάζουν «κανονικά» τα Χριστούγεννα. Συνολικά, ο πληθυσμός ανέρχεται στα δέκα εκατομμύρια, ενώ η τουριστική ανάπτυξη συγκεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο Μπακού.
azermpaitzan-taxidi-ston-kaykaso-kai-tis-aktes-tis-kaspias

Η περιοχή του Αζερμπαϊτζάν κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους όπως μαρτυρούν βραχογραφίες σε σπήλαια της χώρας, ενώ το Μπακού εκτιμάται ότι ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα μΧ. Η παλιά του πόλη είναι γεμάτη μνημεία διάφορων εποχών της ιστορίας του, ενώ το σύγχρονο τμήμα του φιλοδοξεί να γίνει «το Ντουμπάι της Ευρασίας», με φουτουριστικά κτήρια και πανύψηλους, εντυπωσιακούς ουρανοξύστες.
azermpaitzan-taxidi-ston-kaykaso-kai-tis-aktes-tis-kaspias

«Αναγκαστικά» σχεδόν, η περιήγηση στο Αζερμπαϊτζάν ξεκινά από το Μπακού και το βλέμμα του επισκέπτη δεν μπορεί παρά να σταθεί στους «Πύργους της Φωτιάς», τρεις πανύψηλους ουρανοξύστες που ξεχωρίζουν στην κορυφογραμμή της πόλης: Μοιάζουν με φλόγες και δημιουργήθηκαν με σκοπό να θυμίζουν την ιστορία της χώρας, άρρηκτα συνδεδεμένη με τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο Αζερμπαϊτζάν μάλιστα, υπάρχει και το «βουνό της φωτιάς» Yanar Dag, όπου μπορεί ο επισκέπτης να δει «φυσικές» φωτιές να ξεπηδούν μέσα από την άμμο και να φτάνουν σε ύψος έως και τα τρία μέτρα!
azermpaitzan-taxidi-ston-kaykaso-kai-tis-aktes-tis-kaspias

Εκτός από το φουτουριστικό «νέο» Μπακού όμως, αυτό που κυριεύει τους επισκέπτες είναι η πανέμορφη και γοητευτικότατη παλιά πόλη, που ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Τα περισσότερα από τα κτήρια στο σημείο αυτό χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα, ενώ ξεχωρίζει ο Πύργος της Κόρης ή Πύργος της Παρθένου, μια οκταόροφη κατασκευή που ξεπερνά σε ύψος τα 29 μέτρα. Το Ανάκτορο των Σιρβανσάχ, επίσης ένα από τα ιστορικά αξιοθέατα του Μπακού, κατασκευάστηκε από τον 13ο έως 16ο αιώνα και είναι μουσείο από το 1964. Η ατμόσφαιρα στην παλιά πόλη, που βρίσκεται μάλιστα στο κέντρο του σύγχρονου Μπακού κυριεύει τους επισκέπτες, που μπορούν να φανταστούν την ιστορία αυτής της σπουδαίας πόλης στην όχθη της Κασπίας θάλασσας. Στο Αζερμπαϊτζάν οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να δουν τον ζωροαστρικό ναό Ateshgah ή ναό της Φωτιάς, που βρίσκεται στη χερσόνησο Apsheron και θεωρείται η κοιτίδα του ζωροαστρισμού.
azermpaitzan-taxidi-ston-kaykaso-kai-tis-aktes-tis-kaspias

Φεύγοντας από το κοσμοπολίτικο Μπακού, η ύπαιθρος στο Αζερμπαϊτζάν έχει τη δική της γοητεία. Παραδοσιακά χωριά, χτισμένα στις πλαγιές του Καυκάσου, εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα, αλλά και το Shahdag Mountain Resort που προσφέρει σκι με εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας, όλο τον χειμώνα. Οι 6.000 βραχογραφίες που αποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν κατοικημένη ήδη από την προϊστορία, βρίσκονται σε αρχαίους βράχους στο Εθνικό Πάρκο του Γκομπουστάν και χρονολογούνται από 40.000 έως 5.000 χρόνια πριν.

azermpaitzan-taxidi-ston-kaykaso-kai-tis-aktes-tis-kaspias

Το Αζερμπαϊτζάν είναι ακόμα ένας σχετικά άγνωστος προορισμός, που καλύπτει ένα τεράστιο εύρος δραστηριοτήτων και θεαμάτων: Φύση, αρχαιότητες, πολιτισμός, σύγχρονα επιτεύγματα, ακόμα και… η μεγαλομανία των τελευταίων ετών όπως αποτυπώνεται στα φουτουριστικά κτήρια του Μπακού, είναι αξιοθέατα που κάνουν την εμπειρία μοναδική.


newsbomb.gr

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael