Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Η Π. Βρυζίδου Βουλευτή Κοζάνης για την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κ. Σακελλαροπούλου η ομιλία της Π. Βρυζίδου Βουλευτή Κοζάνης για την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Εξοχοτάτη Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κυρία Πρόεδρε της επιτροπής,
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα τιμούμε την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, όπως έχει καθιερωθεί η 8η Μαρτίου, σε ανάμνηση της μεγάλης απεργίας των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Ν. Υόρκη στις 8 Μαρτίου 1857.

Ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο για Ισότητα, ίσα Δικαιώματα, Δικαιοσύνη.

Τιμούμε τις γυναίκες της ιστορίας που αξίωσαν να γίνουν διακριτές.

Χαιρετίζουμε τις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους. Της συζύγου, της αδερφής, της κόρης, της εργαζόμενης στη δουλειά και στο σπίτι και της μάνας που ανατρέφει τα παιδιά της και τα διδάσκει με το παράδειγμά της, δίνοντάς τους τα εφόδια που θα τα βοηθήσουν στις δύσκολες ώρες της ζωής τους.

Κυρίως χαιρετίζουμε τις γυναίκες που δεν έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν και να ακουστούν, αλλά δηλώνουν παρούσες, μοχθούν και δίνουν τον δικό τους αγώνα, έχουν υπόσταση και ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον που δεν τις εξαιρεί.

Φέτος τιμούμε την ημέρα της γυναίκας υπό ιδιαίτερες συνθήκες.

Η πανδημία είναι για όλους μια σκληρή και επώδυνη εμπειρία και δυστυχώς έφερε και μία κατακόρυφη αύξηση της έμφυλης βίας.

Πολλές γυναίκες λόγω των μέτρων περιορισμού της κίνησης και της κοινωνικής επαφής εγκλωβίστηκαν στο σπίτι με τους κακοποιητές τους.

Η ενδοοικογενειακή βία πάντα υπήρχε, αυξήθηκε όμως σε ποσοστά και ένταση και αποκαλύφθηκε με τα πολλαπλά της πρόσωπα:

τη λεκτική βία, τη συναισθηματική βία, τη ψυχολογική βία, τη στέρηση της ελευθερίας στη γνώμη, στη σκέψη, στις επιλογές, τη στέρηση  ακόμα και της αυτονόητης ιδιωτικότητας, μέχρι τη σωματική κακοποίηση, την κατ΄ εξακολούθηση, που τραυματίζει την ψυχή και το σώμα,  αλλά και τη βαριά, που οδηγεί στο νοσοκομείο, ακόμα και στο θάνατο.

Οι συνέπειες τεράστιες και στις τρυφερές ψυχές των παιδιών που οδηγούνται συχνά σε ψυχολογικά προβλήματα, ανασφάλεια, έλλειψη αυτοπεποίθησης και διάθεσης να προχωρήσουν και να αντιμετωπίσουν τη ζωή.

Η βία και ο φόβος στο σπίτι πρέπει να εξαλειφθεί. Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας έγινε ευρέως γνωστή και επεκτάθηκε η λειτουργία της εθνικής γραμμής βοήθειας, 42 συμβουλευτικών κέντρων αλλά και 20 καταφυγίων γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, με την παροχή δωρεάν φιλοξενίας και ιατρικών εξετάσεων.

Τη σημερινή μέρα οφείλουμε να αναφερθούμε επίσης στις ευάλωτες γυναίκες, που οι συνθήκες της ζωής τους, η φτώχεια και η ανεργία, τις καθιστά θύματα σωματεμπορίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας, πολλαπλής κακοποίησης.

Αλλά και στο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης σε όλους τους χώρους, καθώς και το κίνημα #metoo, που γιγαντώθηκε στη χώρα μας, αναδεικνύοντας το εύρος του σεξισμού και της κακοποίησης, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Καθοριστική σε αυτό ήταν και η στήριξη διά στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «Σπάστε τη Σιωπή, είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε» δήλωσε, γεγονός που τις ενδυνάμωσε ακόμα περισσότερο, ώστε να μιλήσουν ανοιχτά για τις τραυματικές εμπειρίες τους και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα μία σειρά ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν από τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων, δίνουν τη δυνατότητα στις γυναίκες για νέες ευκαιρίες και ασφάλεια στην εργασία, ενώ μέσα από την αυτονομία και την ενδυνάμωσή τους, εξασφαλίζεται και η αντιμετώπιση κάθε είδους εκμετάλλευσης.

Οι γυναίκες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρίσκονται επίσης στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας και του κορονοϊού.

Αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και στα καταστήματα, στα super market και παράλληλα στη φροντίδα των παιδιών κατά την εργασία στο σπίτι.

          Σε αυτές τις γυναίκες της πρώτης γραμμής, αλλά και σε αυτές που έχασαν τη δουλειά τους ή υποαμοίβονται συγκριτικά με τους άνδρες, αφιέρωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen (Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν), τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, την 8η Μαρτίου 2021:

«Εργαζόμαστε για να θέσουμε τις γυναίκες στο επίκεντρο όλων των πολιτικών μας» και πρόσθεσε: «Σήμερα προτείνουμε να θεσπιστεί οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών».

Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν αν τις μεταχειρίζονται δίκαια και αν όχι, πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσουν και να πάρουν ό,τι αξίζουν.

Ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των φύλων Ε.Κ. Evelyn Regen (Ίβελιν Ρίγκεν) δήλωσε ότι:

«Είναι απολύτως προφανές ότι χρειαζόμαστε ισότητα των φύλων και ισχυρές γυναίκες, χωρίς τις οποίες η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη θα παρέμεναν ατελείς».


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

έχουμε περάσει το μέσον της διαδρομής εκείνης, που θα μπορούσε να γίνει μία συζήτηση, για το αν μια γυναίκα έχει το δικαίωμα, την υποχρέωση ή την ικανότητα να μετέχει στα πολιτικά πράγματα ενός τόπου.

Στο πέρασμα των χρόνων έχουν γίνει άλματα, σε σχέση με την θέση της γυναίκας μέσα στην πολιτική ζωή της χώρας μας.

Δείχνουμε περισσότερο έτοιμοι από κάθε άλλη φορά να εμπιστευτούμε εμάς, τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης.

Δείχνουμε ώριμες να αντιληφθούμε ότι η ικανότητα ενός ανθρώπου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αξιολογείται από το φύλο, αλλά από τα αποτελέσματα που εκπορεύονται από τις προθέσεις.

Πολιτικά κόμματα, γυναικείες οργανώσεις, δομές και οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας των πολιτών αναγνωρίζουμε πλέον την ισότιμη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πολιτική πραγματικότητα.

Ο χάρτης της νέας Βουλής διαμορφώθηκε και περιλαμβάνει 65 γυναίκες.

Με τη Νέα Δημοκρατία εκλεγήκαμε συνολικά 25 γυναίκες στη νέα Ελληνική Βουλή.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επί Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι γυναίκα, η 1η στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Υποστηρίζουμε και επιδιώκουμε την ισότητα των φύλων και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Η πανδημία αποτελεί, εκτός από πρόκληση και μια ευκαιρία για τις γυναίκες, ώστε να συμμετέχουμε περισσότερο στη λήψη αποφάσεων, κατά τη διαδικασία εξόδου από την κρίση και την πορεία προς την ανάκαμψη.

Είναι ώρα να σταματήσουμε να προσπαθούμε να αλλάξουμε τις γυναίκες, αλλά να αρχίσουμε να αλλάζουμε τα συστήματα που τις εμποδίζουν να πετύχουν αυτά που μπορούν.

Η ισότητα των φύλων είναι μία δύναμη αλλαγής που θα αποβεί προς όφελος όλων.

Σας ευχαριστώ




Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

 


 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael