Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Έκπληξη και ανησυχία προκάλεσε τους σεισμολόγους ο νέος ισχυρός μετασεισμός κοντά στα 6 Ρίχτερ, στην Ελασσόνα!

 Σεισμός στην Ελασσόνα: «Νέο ρήγμα, σπάνιο φαινόμενο που έγινε τελευταία φορά το 2014»

«Πρόκειται για κύριο σεισμό που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία», τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ χθες (04.03) ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς.

Όπως είπε ενεργοποιήθηκε ένα νέο ρήγμα που προκάλεσε τη νέα δόνηση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία.
Παπαζάχος: Έρχεται δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς

Ο νέος ισχυρός μετασεισμός προκάλεσε έκπληξη στους σεισμολόγους καθώς ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος που δεν ήταν γνωστός, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου.

O καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μέσω της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» είπε ότι θα υπάρξει μια δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας και τόνισε την ανάγκη να μείνουν οι κάτοικοι μακριά από τα σπίτια τους.

«Όταν έχεις μετασεισμική ακολουθία σε εξέλιξη, γίνονται πολλές φορές πολύ ισχυροί μετασεισμοί, οι οποίοι θα φέρουν ετοιμόρροπα κτίρια σε κατάρρευση, θα προκαλέσουν νέους τραυματισμούς. Είδαμε χθες ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια, χωρίς τα σπίτι να είναι κατάλληλα Για την επόμενη εβδομάδα πρέπει να μείνουν εκτός σπιτιών. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι όλη δύσκολη. Δεν πρόκειται να ηρεμίσουμε. Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα έτσι θα πάμε» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο το 75% των μετασεισμών γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό.

Υπογράμμισε ότι «όταν κάποιος είναι έξω από τη ζώνη του ρήγματος και είναι τόσο μακριά, πχ ένας κάτοικος της Λάρισας, και μένει σε ένα σπίτι που δεν εμφάνισε κάτι, δεν έχει κανένα λόγο να μείνει εκτός του σπιτιού του».

Σε ότι αφορά στον σεισμό, έκανε λόγο για έναν «πάρα πολύ ισχυρό μετασεισμό, της τάξη του 6,1 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έγινε στο πιο δυτικό τμήμα αλλά μέσα στο χώρο της ακολουθίας. Δεν είναι σπάνιο σε αυτές τις περιπτώσεις».

Πρόσθεσε δε ότι ταν γίνονται τόσο μεγάλοι μετασεισμοί «είναι πολύ σπάνιο να έχουμε απανωτούς 3-4 μετασεισμούς, αντίστοιχου μεγέθους. Πραγματικό πολύ σπάνιο. Όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο».

 

newsbeast.gr

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael