Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ερώτηση στον Περιφερειάρχη για τη σχεδιαζόμενη καύση απορριμμάτων και την εισαγωγή 300.000 τόνων σκουπιδιών


Οι σύγχρονοι μεγάλοι καπιταλιστικοί, επιχειρηματικοί όμιλοι αφού μετέτρεψαν τα πάντα, από την τροφή, το νερό, την ενέργεια κ.α, σε εμπόρευμα, τα τελευταία χρόνια βρήκαν ακόμα ένα πεδίο υψηλής κερδοφορίας και κερδοσκοπίας. Αυτό το πεδίο είναι η διαχείριση των εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση τους. Η θέληση τους αυτή επιβάλλεται στους λαούς μέσω οδηγιών της Ε.Ε που στη Χώρα μας εκτελούν πρόθυμα τα εκτελεστικά τους όργανα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πέριξ των κερδοσκόπων, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

Επειδή ακριβώς προσβλέπουν σε υψηλή κερδοφορία δημιουργούν μεγάλες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) σε όσο το δυνατόν λιγότερες Περιοχές όπου θα μεταφέρονται τα απορρίμματα και των άλλων «όμορων» Περιοχών. Εκεί θα γίνεται η διαλογή, σε αυτά που θα ανακυκλώνονται, αυτά που θα πάνε για κομποστοποίηση, αυτά που θα καίγονται και αυτά που θα θάβονται στους Χ.Υ.Τ.Α ή Χ.Υ.Τ.Υ (Χώροι Υγιεινής Ταφής Απορριμμάτων ή Υπολειμμάτων.)

Αυτό το πρόγραμμα ονομάστηκε «Εγνατία διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» και θα καταλήγει στη Δυτική Μακεδονία, στην Π.Ε Κοζάνης και ειδικότερα στο Χώρο των εγκαταλελειμμένων Ορυχείων. Εδώ θα έρχονται τα απορρίμματα δυο εκατομμυρίων ανθρώπων (από τις περιφέρειες, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος και Θεσσαλία). Αυτά τα απορρίμματα αντιστοιχούν σε βάρος 360.000 τόνων ετησίως ενώ όλης της Δυτικής Μακεδονίας ανέρχονται σε 60.000 τόνους. Για το λόγο αυτό θα δημιουργηθούν εδώ όχι μία αλλά τρεις μονάδες επεξεργασίας (ΜΕΑ). Τα έργα αυτά θα ανήκουν στους ιδιώτες και θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ.

Οι ΜΕΑ αυτές εκτός των άλλων θα παράγουν και υλικά SRF-RDF (πλαστικό, χαρτί, αποξηραμένα οργανικά κ.ά.) που θα καίγονται στους «καταργημένους» λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ και θα «χαρίζουν» στους κατοίκους τον «καθαρό αέρα» που τους στέρησε όλα αυτά τα χρόνια η καύση του Βρώμικου λιγνίτη. Είναι γνωστές οι βλαβερές συνέπειες της καύσης απορριμμάτων, από την οποία απελευθερώνονται διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και επικίνδυνοι αέριοι ρύποι και παράγεται τοξική τέφρα που θα καταλήγει στο νερό και το έδαφος και από εκεί στην τροφική αλυσίδα.

Επίσης μαθαίνουμε από δημοσιεύματα η ΔΕΗ αποφάσισε να επενδύσει 600 εκατομμύρια, για μετατροπές στις λιγνιτικές της μονάδες ώστε να μπορούν να κάψουν τα “ενεργειακά” απορρίμματα. Εδώ φαίνεται πως η ΔΕΗ έχει λεφτά σε αντίθεση με τη μετεγκατάσταση της Ακρινής που είναι πολύ λιγότερα και αφοράν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.

Η ανακύκλωση τελευταία φαίνεται πως δεν αποδίδει τα αναμενόμενα κέρδη στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον τομέα. Ίσως γι αυτό και «όλως τυχαία» τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται πυρκαγιές σε δεκάδες μονάδες ανακύκλωσης. Έτσι τα σκουπίδια αντί να ανακυκλωθούν καίγονται και εκπέμπουν στους γύρω οικισμούς επικίνδυνες τοξίνες, φουράνια και άλλα βλαβερά αέρια. Τελευταία όλο και περισσότερα δημοσιεύματα μιλάνε για τη δράση της «Μαφίας των απορριμμάτων».

Όλα αυτά δείχνουν πως η Δημόσια υγεία είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να ανατίθεται στους κερδοσκόπους των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ διαφωνεί κάθετα με όλες αυτέ τις πολιτικές και προτείνει: Ανακύκλωση στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση, και συνεχή ενημέρωση των πολιτών για μείωση του παραγόμενων απορριμμάτων και αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου. Η συνολική διαχείριση να γίνεται αποκλειστικά από δημόσιο φορέα, υπό κοινωνικό έλεγχο με τη συμμετοχή εργαζομένων και κατοίκων. Ούτε ιδιώτες, ούτε ΣΔΙΤ στα απορρίμματα και στη Δημόσια υγεία

Τα προαναφερθέντα ζητήματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία στους Κατοίκους της Περιοχής μας γι αυτό καταθέσαμε την παρακάτω επερώτηση και περιμένουμε τις απαντήσεις του Περιφερειάρχη και των άλλων αρμοδίων φορέων που εμπλέκονται στο θέμα αυτό.

Το γραφείο Τύπου

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία» 

*Επερώτηση για την επεξεργασία και την καύση απορριμμάτων όλης της Βόρειας Ελλάδας

Κύριε Περιφερειάρχη

Εδώ και πολύ καιρό δημοσιεύματα του τύπου, τα οποία ουδέποτε διαψεύστηκαν, κάνουν λόγο για μια ακόμα δραστηριότητα που υποβαθμίζει την Περιοχή και συντελεί στην περαιτέρω ερημοποίηση του τόπου μας.

Συγκεκριμένα:

· Μετά την εγκατάλειψη των ανοιχτών Ορυχείων που όπως είδαμε και με την περίπτωση του ορυχείου Αμυνταίου, φέρνει ολέθρια αποτελέσματα,

· μετά τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών σε έκταση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων, που καταστρέφει βουνά, λιβάδια και κάμπους, και,

· την πρόθεση ταφής επικίνδυνων προϊόντων αμιάντου στα ΜΑΒΕ,

μαθαίνουμε πως υπάρχουν προχωρημένα σχέδια για να γίνουμε η χωματερή όλης της Βόρειας Ελλάδας αφού μέσω του προγράμματος “Εγνατία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων” αποφασίστηκε, πάλι χωρίς εμάς, να έρχονται εδώ, στο χώρο των λιγνιτωρυχείων, για επεξεργασία, σε τρεις ίσως και τέσσερις μονάδες διαλογής που θα κατασκευαστούν, τα απορρίμματα ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Ειδικότερα πρόκειται για τις Περιφέρειες, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος και Θεσσαλία που παράγουν συνολικά 360.000 τόνους ετησίως ενώ η Δυτική Μακεδονία παράγει μόνο 60.000!

Επί του θέματος αυτού γνωρίζουμε ότι ήδη υπάρχουν αποφάσεις, από τα Δημοτικά Συμβούλια Κέρκυρας και Λευκάδας, μάλλον και Πρεβέζης, για μεταφορά απορριμμάτων στην Π.Ε Κοζάνης. Μπορεί βεβαίως να υπάρχουν ανάλογες αποφάσεις κι άλλων Δημοτικών ή Περιφερειακών Συμβουλίων που εμείς δεν γνωρίζουμε.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά μαθαίνουμε πως εδώ μετά τη διαλογή και παραγωγή SRF-RDF (πλαστικό, χαρτί, αποξηραμένα οργανικά κ.ά.) θα γίνεται και η καύση τους σε μονάδες της ΔΕΗ για παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας. Προφανώς “καθαρής”, αφού ο “βρώμικος” λιγνίτης δεν θα καίγεται πλέον στους ΑΗΣ αλλά στον αέρα (με αυταναφλέξεις), για να “τροφοδοτεί” τους κατοίκους με το δηλητήριο του μονοξειδίου του άνθρακα.

Είναι γνωστές οι βλαβερές συνέπειες της καύσης απορριμμάτων, από την οποία απελευθερώνονται διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και επικίνδυνοι αέριοι ρύποι και παράγεται τοξική τέφρα που θα καταλήγει στο νερό και το έδαφος και από εκεί στην τροφική αλυσίδα.

Επίσης μαθαίνουμε πως η ΔΕΗ γνωρίζει και όχι μόνο συναινεί σ’ αυτό, αλλά αποφάσισε κιόλας να επενδύσει 600 εκατομμύρια που μπορεί να φτάσουν και το ένα δις Ευρώ, για μετατροπές στις λιγνιτικές της μονάδες ώστε να μπορούν να κάψουν τα τοξικά και άλλα “ενεργειακά” απορρίμματα. Εδώ φαίνεται πως η ΔΕΗ

είναι “γαλαντόμα” σε αντίθεση με τη μετεγκατάσταση της Ακρινής που δεν έχει τα 120 εκατομμύρια και ας αφοράν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.

Τα σενάρια που υπάρχουν για την επιλογή των μονάδων καύσης απορριμμάτων είναι τρία. 1) Να κατασκευαστούν δυο νέες μονάδες ισχύος 60 MW η καθεμία στον ΑΗΣ Αμυνταίου 2) Να χρησιμοποιηθούν οι μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, ισχύος 300 MW η κάθε μία, που κλείνει οριστικά τον επόμενο μήνα και 3) Να χρησιμοποιηθεί και η 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας μετά το 2028 αφού πρώτα γίνουν οι κατάλληλες μετασκευές

Επίσης μαθαίνουμε, από διάφορες πηγές, ότι στο Χώρο της ΔΙΑΔΥΜΑ, δίπλα στην Πέμπτη Μονάδας παράγεται SRF/RDF από το 2018 με άγνωστο παραλήπτη

Τα σχέδια για την καύση απορριμμάτων στην Περιοχή μας ουσιαστικά επιβεβαίωσε και ο πρώην Υπουργός ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, τονίζοντας μάλιστα πως “αυτοί εκεί πάνω συμφωνούν και δεν έχουν θέσει κανένα πρόβλημα”.

Ενήμεροι φαίνεται να είναι και πολλοί δήμαρχοι της Περιοχής οι οποίοι επικροτούν αυτό το σχέδιο λέγοντας μάλιστα πως αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη….

Κύριε Περιφερειάρχη.

Επειδή:

· Ο πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας είναι αναστατωμένοι με όλα αυτά που μαθαίνουν

· Η μεταφορά και επεξεργασία χιλιάδων τόνων σκουπιδιών από τη μισή Ελλάδα θα δημιουργήσει μια πολύ άσχημη κατάσταση και θα υποβαθμίσει περαιτέρω την Περιοχή

· Η Καύση SRF-RDF και άλλων τοξικών απορριμμάτων, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες δημιουργεί καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες

· Σε συνδυασμό με την όλη περιβαλλοντική επιβάρυνση και τον οικονομικό μαρασμό που φέρνει η λεγόμενη “απολιγνιτοποίηση”, δημιουργούνται συνθήκες μαζικής εγκατάλειψης της Περιοχής μας

Ρωτάμε:

1. Έχετε κάποια επίσημη ενημέρωση για το θέμα που αναπτύξαμε;

2. Υπήρξε δική σας συναίνεση για την επεξεργασία και καύση των απορριμμάτων της Βόρειας Ελλάδας στην περιοχή μας;

3. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα δημοσιεύματα τι σκοπεύετε να πράξετε;

4. Αν γνωρίζεται να μας ενημερώσετε αν όντως παράγονται στο χώρο της ΔΙΑ-ΔΥΜΑ τα τοξικά υλικά SRF/RDF και που πηγαίνουν για καύση.


Πράσσος Στέφανος

Εκπρόσωπος της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael