Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Φοροέκπτωση 1.600 ευρώ για ανακαινίσεις κατοικιών με υπουργική απόφαση

Ποιες δαπάνες για επισκευή, ανακαίνιση και αναβάθμιση μειώνουν τον φόρο εισοδήματος

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα ξεκλειδώνει έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ στο εκκαθαριστικό 2020 της εφορίας για εργασίες ανακαίνισης, επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν το 2020.
Με την απόφαση που έχει καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο λόγω της επέλασης του κορονοϊού θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία εφαρμογής του φορομπόνους του 40%.

Ειδικότερα:

  1. Οι δαπάνες που πραγματοποιούν από την 1-1-2020 μέχρι και 31-12-2022 οι ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών κτιρίων για να εξοφλήσουν αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους, θα μειώνουν σε ποσοστό 40% του ύψους τους, το φόρο εισοδήματός τους για τα επόμενα τέσσερα έτη.
  2. Το συνολικό ποσό των εκπιπτόμενων δαπανών θα κατανέμεται ισόποσα στα 4 επόμενα έτη και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε έτος θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύει ανώτατο όριο 16.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών που θα μπορούν να ληφθούν υπόψη. Ως εκ τούτου το ανώτατο ποσό έκπτωσης που θα μπορεί να χορηγηθεί σε κάθε ιδιοκτήτη ανέρχεται σε 6.400 ευρώ, δηλαδή στο 40% των 16.000 ευρώ.
  3. Οι πλέον κερδισμένοι είναι οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν φέτος εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ καθώς για όσους ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία ο φόρος φθάνει ή υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ τον χρόνο εφόσον πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους.
  4. Για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες των υλικών. Δηλαδή, το φορομπόνους αφορά μόνο τις εργασίες ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και λοιπών τεχνιτών και όχι το κόστος των υλικών.
  5. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση του 40% των δαπανών για αμοιβές εργασιών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμιση κτιρίων από τον φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη κατά τα επόμενα 4 έτη είναι:
  • Τα κτήρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων.
  • Οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά δηλαδή με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από τους τεχνίτες
  • Οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ. Δαπάνες που πληρώθηκαν σε μετρητά δεν λαμβάνονται υπόψη.

Επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ισχύς της έκπτωσης του 40% των δαπανών ανακαίνισης, δεν θα χάνουν την έκπτωση του 5% επί του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα η οποία αφορά δαπάνες για επισκευή και συντήρηση, ισχύει κάθε χρόνο και υπολογίζεται αυτόματα, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών στην εφορία.

Διορθώσεις λαθών

Στο μεταξύ ανοίγει σήμερα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διόρθωση λαθών και παραλείψεων σε δηλώσεις COVID της περιόδου Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020 προκειμένου οι ιδιοκτήτες να λάβουν τις αποζημιώσεις από το κράτος. Η πλατφόρμα στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 19 Απριλίου ενώ δυνατότητα υποβολής έχουν για πρώτη φορά και επιχειρήσεις-δραστηριότητες που είχαν αποκλειστεί από τις προηγούμενες αποφάσεις, όπως είναι κυλικεία, περίπτερα, εκπτωτικά μαγαζιά κ.λπ., αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020.

 

Μάριος Χριστοδούλου - bankingnews.gr

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3AelTop Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael