Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Ηλεκτρικό πατίνι: Υποχρεωτικό το κράνος -Τι αλλάζει για το δίπλωμα μηχανής έως 125 κ.ε.

hlektriko-patini-ypoxreotiko-to-kranos-ti-allazei-gia-to-diploma-mixanis-eos-125-k-e
Στην υιοθέτηση αλλαγών που προτάθηκαν όσον αφορά το ηλεκτρικό πατίνι προχώρησε το υπουργείο Μεταφορών στο νομοσχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα.

Η πρώτη αφορά τη χρήση κράνους για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια. Σύμφωνα με την αλλαγή που υιοθετήθηκε η χρήση του κράνους θα είναι υποχρεωτική για τους χρήστες Ελαφριών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ).

Παράλληλα όσον αφορά τη δυνατότητα σε οδηγούς να οδηγούν και δίκυκλο έως 125 κυβικά εκατοστά τα υποχρεωτικά μαθήματα που θα πρέπει να λάβουν αυξάνονται από τρία σε πέντε.

Όσον αφορά το κράνος για τα ηλεκτρικά πατίνια, τα rollers, τα skateboards κλπ. η αρχική διάταξη αναφερόταν σε σύσταση για τη χρήση του.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε κατόχους άδειας οδήγησης ΙΧ να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης για δίκυκλο έως 125 κ.εκ.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, «η κατηγορία Β (Αυτοκίνητα) με τον εθνικό κωδικό αριθμό «121», ισχύει και για την οδήγηση οχημάτων της κατηγορίας Α1 (Μοτοσικλέτες μέγιστου κυβισμού 125 cm3), μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας

Το νομοσχέδιο, ωστόσο, προβλέπει τρεις προϋποθέσεις για όσους θελήσουν να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη:

  • Την κατοχή διπλώματος οδήγησης κατηγορίας Β για περισσότερα από έξι (6) έτη,
  • Τη συμπλήρωσης του27ου έτους ηλικίας
  • Την υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση σε οδήγηση μοτοσικλέτας, διάρκειας τουλάχιστον πέντε (5) μαθημάτων.

Πρόκειται για εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο καθιερώνονται κανόνες κυκλοφορίας αλλά και πρόστιμα από 20 έως 300 ευρώ για τους χρήστες οχημάτων μικροκινητικότητας όπως ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skateboards και Segway.

Τα οχήματα αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Αυτά που κινούνται με ταχύτητα έως 6χλμ./ώρα τα οποία θα κινούνται όπως οι πεζοί και
  • Αυτά που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25χλμ./ώρα και τα οποία θα κινούνται όπως τα ποδήλατα.


 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3AelΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια