Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πρώτη φορά στον οδοντίατρο; Όσα πρέπει να ξέρετε

proti-fora-ston-odontiatro

Οι περισσότεροι γονείς σκέφτονται με τρόμο την πρώτη επίσκεψη του παιδιού τους στον οδοντίατρο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ίδιοι συνήθως έχουν βιώσει μια τραυματική εμπειρία.  

Με τη σωστή προετοιμασία όμως το παιδί όχι μόνο θα αποφύγει το τραύμα, αλλά και θα αποκτήσει μια πολύ καλή σχέση με τον οδοντίατρο για την υπόλοιπη ζωή του, έτσι ώστε να έχει  άψογη στοματική υγεία.

Πότε πρέπει να πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη;

Βασικός παράγοντας για την καλή στοματική υγεία αποτελεί πάντα και η πρόληψη.

Η τερηδόνα πλέον έχει καταγραφεί ως σημαντική και καλπάζουσα παιδική νόσος, και οι επιδημιολογικές μελέτες την τοποθετούν σε ποσοστά μεγαλύτερα από το άσθμα.

Η ελληνική πολιτεία μάλιστα έχει θεσπίσει την υποχρεωτική οδοντιατρική εξέταση για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο, συνειδητοποιώντας την αναγκαιότητα του οδοντιατρικού ελέγχου σε μικρή ηλικία ώστε να αποφευχθούν σημαντικά προβλήματα αργότερα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδοδοντίας, ο πρώτος οδοντικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται με την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών, συνήθως με τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Με τον τρόπο αυτό οι γονείς λαμβάνουν τις πρώτες σημαντικές οδηγίες , τόσο για τη στοματική υγιεινή του παιδιού, όσο και για τις επιβλαβείς διατροφικές συνήθειες. Επίσης γίνεται ένας μικρός καθαρισμός και τοποθετείται φθόριο, που θωρακίζει τα δόντια του παιδιού έναντι στην τερηδόνα. Έτσι, η επίσκεψη στον οδοντίατρο γίνεται μια εύκολη και απλή διαδικασία ρουτίνας.

Προετοιμάστε το σωστά

Σε αυτή την πρώτη επίσκεψη είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάσουν οι γονείς κατάλληλα το παιδί. Οι περισσότεροι από εμάς, δυστυχώς, έχουμε τραυματικές εμπειρίες από τον οδοντίατρο. Έτσι, μεταδίδουμε το άγχος μας στο παιδί, που σκέφτεται με τρόμο την οδοντιατρική επίσκεψη. Θα πρέπει λοιπόν εμείς οι ίδιοι να είμαστε θετικοί και να μιλήσουμε ήρεμα και με καλή διάθεση. Μπορούμε ακόμη και στα πολύ μικρά παιδιά να εξηγήσουμε με ένα παραμύθι τι θα συμβεί και γιατί είναι φίλος μας ο οδοντίατρος. Επίσης θα πρέπει να διαχωρίσουμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο από όλες τις υπόλοιπες ιατρικές επισκέψεις που έχουν γίνει. Τα μικρά παιδιά σκέφτονται φοβισμένα τα εμβόλια του παιδιάτρου και τις αιματολογικές εξετάσεις, και είναι αρνητικά απέναντι σε έναν καινούριο ιατρό όπως ο οδοντίατρος.

Η επιλογή του κατάλληλου γιατρού

Η παιδοδοντία είναι μια νέα ειδικότητα της οδοντιατρικής που απευθύνεται αποκλειστικά στα παιδιά μέχρι 18 ετών και στους ασθενείς με ειδικές ανάγκες. Γι' αυτό και η επιλογή του κατάλληλου ιατρού είναι πολύ σημαντική. Ο ειδικός παιδοδοντίατρος όχι μόνο ξέρει να αντιμετωπίσει σωστά τα στοματικά προβλήματα των παιδιών, αλλά και θα συμπεριφερθεί με τον τρόπο που αρμόζει σε κάθε ηλικία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του παιδιού διαπλάθονται ακόμη και υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες στα διάφορα στάδια ανάπτυξης. Ο τρόπος επικοινωνίας λοιπόν είναι ιδιαίτερος και σε κάθε περίπτωση διαφορετικός, καθώς ένα παιδί που κλαίει, δεν κλαίει πάντα για τους ίδιους λόγους. Επιπλέον, σε ένα παιδοδοντιατρείο, τα παιδιά μπαίνουν σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για αυτά και αισθάνονται οικεία. Ο εξειδικευμένος λοιπόν ιατρός, ο παιδοδοντίατρος, θα θεραπεύσει αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα με όμορφο και φιλικό τρόπο και θα μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για να προφυλάξουμε τη στοματική υγεία του παιδιού μας.

Στον οδοντίατρο από νωρίς

Η υγεία των νεογιλών δοντιών αποτελεί βασική προϋπόθεση και για τη μετέπειτα υγεία των δοντιών. Στο παρελθόν είχε επικρατήσει η αντίληψη ότι τα νεογιλά δόντια δεν χρειάζεται να θεραπεύονται, αφού αλλάζουν. Σήμερα οι έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν τερηδόνα που δεν έχει θεραπευτεί στα νεογιλά δόντια, είναι βέβαιο ότι θα εμφανίσουν και στα μόνιμα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μικρόβια που υπάρχουν στα παιδικά δοντάκια μπορούν να μεταφερθούν με το σάλιο και στα γειτονικά μόνιμα όλο το διάστημα που συνυπάρχουν αυτά στη στοματική κοιλότητα. Γι’ αυτόν το λόγο είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθούμε με το παιδί μας τον οδοντίατρο όσο πιο νωρίς γίνεται. Είναι πολύ πιο επώδυνο και δύσκολο να θεραπεύσεις ένα δόντι που πάσχει από το να κάνεις έναν προληπτικό οδοντικό έλεγχο. Έτσι, και θωρακίζουμε τη στοματική υγεία του παιδιού μας, και το βοηθάμε να έχει μια ευχάριστη εμπειρία και μια σωστή σχέση με τον οδοντίατρο για όλη την υπόλοιπη ζωή του!


mommy-and-child

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael