Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Π. Βρυζίδου: Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα Οπτικοακουστικά Μ. Ε.Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα Οπτικοακουστικά Μέσα Ενημέρωσης

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το τελευταίο διάστημα ραγδαία αλλάζει η φυσιογνωμία των μέσων ενημέρωσης. Καινούργια δεδομένα καταλαμβάνουν το χώρο.

Έτσι, λοιπόν, οφείλουμε να οργανώσουμε τους κανόνες και το πλαίσιο, στο οποίο θα λειτουργούν όσοι παρέχουν αυτή την πληροφόρηση, από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και να διασφαλίσουμε τους πολίτες, έτσι ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν τα Μέσα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και με ασφάλεια.

Ουσιαστικά μέσα από αυτό το νομοσχέδιο ενσωματώνουμε στο Εθνικό Δίκαιο την Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία προβλέπει σημαντικά ζητήματα τα οποία και εμείς, ως κράτος, επιθυμούμε να τα ακολουθήσουμε. Είναι σημαντικά,

γιατί προστατεύει τους ανθρώπους που κάνουν χρήση (των νέων τεχνολογιών στα Οπτικοακουστικά Μέσα) και κυρίως τη νέα γενιά και τα μικρά παιδιά, των οποίων κινδυνεύει η σωματική και ψυχική τους υγεία. Έχουμε δει παραδείγματα το τελευταίο διάστημα, τα οποία ήταν ιδιαίτερα επιβλαβή.

Επίσης, δίνει τη δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, κάτι το οποίο έχουμε ακολουθήσει ως Κυβέρνηση και σε άλλους τομείς και φυσικά είναι υποχρέωσή μας και πρέπει να έχουμε διασφάλιση και αυτού του τομέα.

Ένα τρίτο επίσης σημαντικό είναι να ελέγχονται τα μηνύματα που προσλαμβάνουν και παρακολουθούν οι πολίτες και να μην είναι τέτοιας μορφής που θα προάγουν τη βία, που θα ξεσηκώνουν αισθήματα μίσους ή και γενικά αρνητικών συμπεριφορών.

Αυτά είναι κορυφαία ζητήματα τα οποία εισάγονται με αυτό το νομοσχέδιο στην Εθνική μας Νομοθεσία, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, για να μπορέσει να διασφαλιστεί το παρόν και το μέλλον.

 Το δεύτερο κομμάτι, το οποίο είναι επίσης σημαντικό, είναι η στήριξη των μέσων ενημέρωσης, των τηλεοπτικών σταθμών, των ραδιοφώνων, του έντυπου Τύπου, των ιστοσελίδων (sites), που και αυτά ως επιχειρήσεις έχουν υποστεί συνέπειες από την οικονομική κρίση και οπωσδήποτε πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να μπορέσουμε να τα στηρίξουμε.

Έχει ακουστεί από συναδέλφους της Αντιπολίτευσης, με μια ανασφάλεια, ότι αυτή η στήριξη έχει ως στόχο να βοηθηθούν οι πάροχοι, πιθανότατα, ώστε να υπάρχει θετική προδιάθεση απέναντι στην Κυβέρνηση, να μετριαστεί η κριτική τους, διότι γίνεται αυτή η θετική κίνηση.

Οι επιλογές δεν γίνονται με στόχο να βοηθηθούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις και πάροχοι, αλλά να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις, γιατί η βιωσιμότητά τους εξασφαλίζει και τις θέσεις εργασίας. Είναι ουσιαστικά αυτό το οποίο γίνεται για όλους τους εργαζομένους, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας και γενικότερα της οικονομικής κρίσης.

 Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα, στη μέριμνα και στη στήριξη των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης. Εμείς, οι Βουλευτές της Περιφέρειας, έχουμε εκφράσει πολλές φορές στον Υπουργό την ανάγκη στήριξης και τη σημασία των Περιφερειακών Μέσων, διότι οι πολίτες στην Περιφέρεια δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα τοπικά τους ζητήματα διαφορετικά. Δεν μπορούμε να αναδείξουμε την περιοχή με τα πλεονεκτήματά της, δεν μπορούμε να καταγράψουμε τα προβλήματα, ώστε αυτά να επιλυθούν, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καταγραφούν όλα τα δεδομένα. Είναι ο καθρέφτης της διαφάνειας και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την πρόοδο μιας περιοχής.

Θεωρώ ότι είναι σημαντικό, που υπάρχει οικονομική μέριμνα για τα Περιφερειακά Μέσα και αυτό θα αποτελέσει μεγάλη βάση για τη βιωσιμότητά τους.

Η οικονομική στήριξη που γίνεται, όπως και στα Κεντρικά Μέσα, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους στο ταμείο,

το ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες εδώ και τρία χρόνια υπάρχουν σε πάρα πολλά μέσα, με το διακανονισμό των εβδομήντα δύο (72) δόσεων, είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς επίσης και η πρόβλεψη να καλυφθούν οι οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν για το επικουρικό ταμείο και την περίθαλψη. Ακόμη, καταργείται το 1,5% του φόρου από τα έσοδα της διαφήμισης, όπως επίσης και το 5% για τη διαφήμιση επί συνόλου, μέχρι το 2022.

Και εδώ θέλω να πω ακόμη ότι η περιφέρεια έχει πολλούς δημοσιογράφους, νέα παιδιά, που πασχίζουν στην καθημερινότητα με δύσκολες συνθήκες. Είναι ένα επάγγελμα που ελέγχεται καθημερινά, που χρειάζεται πολλή δουλειά και συνεχή ενημέρωση. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικές αυτές οι κινήσεις. Θα βοηθήσουν και την περιοχή μας, αλλά και το χώρο.

 Και, τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην επικαιρότητα και στο θέμα της κακοκαιρίας που προέκυψε και να πω ότι υπήρξαν δυσμενείς συνθήκες, ιδίως στην Αθήνα, η οποία δεν ήταν συνηθισμένη σε αυτές τις διαδικασίες, και νομίζω ότι ήταν επιτυχής η επιλογή να υπάρξουν αποφάσεις, οι οποίες δημιουργούν ασφάλεια στους πολίτες. Έτσι δεν κινδυνεύουν, ούτε με το να περιμένουν πολλές ώρες στον δρόμο, αλλά ούτε και να προκύψουν ατυχήματα ή να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία τους.

 Έχουμε ακούσει σχόλια για τη διακοπή του ρεύματος. Δεν είναι κυβερνητική επιλογή το ότι κάποια κλαδιά και κάποια δέντρα έχουν πέσει στα καλώδια και έχει γίνει διακοπή. Κριτική μπορεί να ασκηθεί, εάν δεν γίνει καλή διαχείριση ή αν δεν γίνει γρήγορα. Αλλά από την πρώτη μέρα, νομίζω ότι είναι μία επιλογή και πάλι ανασφάλειας και δείχνει ότι δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι να ασκηθεί κριτική και ψάχνουμε τον καιρό ή ψάχνουμε την πανδημία για την ασκήσουμε.

Νομίζω ότι οι πολίτες βλέπουν την καθημερινότητα και είναι σε θέση να κρίνουν, τι είναι προς όφελος και τι είναι εις βάρος της ασφάλειας και της προόδου.

Ευχαριστώ.

 

Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3AelΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια