Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Μικρή η χιονοκάλυψη στην Ελλάδα παρά το ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα

 Δεν ξεπερνά το 6% σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών είναι το ποσοστό της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας που καλύπτεται από το χιόνι. Συγκεκριμένα, κυμαίνεται περίπου στο 6%, αρκετά μακριά από όσο ανερχόταν το διάστημα 2004-20.

Αυτό προκύπτει από τις εικόνες στις 28 Ιανουαρίου που έστειλε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, ο οποίος κατέγραψε ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας στο ορατό φάσμα και σε πολύ υψηλή ανάλυση (10 μ).

Παρότι βρισκόμαστε στα τέλη Ιανουαρίου, δηλαδή στην «καρδιά» του χειμώνα, και παρά το πέρασμα της τελευταίας κακοκαιρίας «Λέανδρος» και τις πρόσφατες χιονοπτώσεις στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η έκταση της χιονοκάλυψης στη χώρα μας είναι πολύ περιορισμένη ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Οι θερμές αέριες μάζες που επηρεάζουν συχνά φέτος την περιοχή μας, μεταφέρουν μεγάλα ποσά υδρατμών από την Κεντρική Μεσόγειο και, ως αποτέλεσμα, η Δυτική Ελλάδα δέχεται πολύ μεγάλα ύψη βροχής, με την Πίνδο μόνο να δέχεται σημαντικά ύψη χιονιού σε μεγάλο υψόμετρο.

Γράφημα. Η ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης επί τοις 100 της έκτασης της Ελλάδας τον φετινό χειμώνα (κόκκινη καμπύλη) και ο μέσος όρος 16 ετών (μαύρη καμπύλη) όπως εκτιμήθηκαν από δορυφορικές μετρήσεις την περίοδο 2004-2020.
Δορυφορική εικόνα. Στις 28 Ιανουαρίου ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας στο ορατό φάσμα σε πολύ υψηλή ανάλυση (10 μ).

Η χιονοκάλυψη, σύμφωνα με τις δορυφορικές παρατηρήσεις, είναι επίσης περιορισμένη στα Βόρεια Βαλκάνια, στην Κεντρική και Νότια Ιταλία και στην Ουκρανία. Αντίθετα, στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη η έκταση της χιονοκάλυψης είναι σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Χάρτης. Δορυφορική εκτίμηση της χιονοκάλυψης στην Ευρώπη, τη Μικρά Ασία και τη Βόρεια Αφρική την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.

 

 newsbeast.gr

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3AelΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια