Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Χαμός με τα ετεροχρονισμένα κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης -Τι έγινε στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας

Γ. Κασαπίδης: Ζητώ από την εισαγγελική αρχή να παρέμβει για τις επιπτώσεις αυτών

 


Ιορδάνης Ρωμιόπουλος: Η παραποιημένη εικόνα δεν θα επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων – Ο ΕΟΔΥ δεν μπορούσε να κρύψει τα κρούσματα

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης παραχώρησε συνέντευξη δίνοντας διευκρινιστικές απαντήσεις μετά και την ανακοίνωση των 53 κρουσμάτων στην Π.Ε. Κοζάνης, αριθμός που δεν συνάδει  στην ενημέρωση ούτε των πέντε δημάρχων του Νομού μας ούτε της Περιφέρειας. Συγκριμένα ανέφερε ότι «η κατάσταση όπως διαμορφώνεται δείχνει ότι βελτιώνεται, τα κρούσματα αποκλιμακώνονται μετά την πολύμηνη ταλαιπωρία των συμπολιτών μας, ειδικά της Π.Ε. Κοζάνης. Οι αρμόδιοι φορείς υπερβάλαν εαυτό. Το τελευταίο διάστημα έχουμε πάρει υποστηρικτικά μέτρα για να ενισχυθεί η προσπάθεια σε συνεννόηση με τον τοπικό ΕΟΔΥ και τον Ιατρικό Σύλλογο».

«Η κατάσταση την τελευταία βδομάδα μετά τα χθεσινά και προχθεσινά κρούσματα ανησυχεί .Σε συνεννόηση με κ. Ρωμιόπουλο είδαμε ότι υπάρχει μια διάσταση από τα 21 κρούσματα του τοπικού ΕΟΔΥ στα 53 που δηλώθηκαν κεντρικά. Τα κρούσματα δηλώθηκαν ετεροχρονισμένα τουλάχιστον για δύο μήνες, συγκεκριμένα ήταν στις 9 Νοεμβρίου και δηλώθηκαν την Τετάρτη. Και άλλα κρούσματα ετεροχρονισμένα δηλώνονταν πολύ καθυστερημένα».

«Υπήρχε επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία για να υπάρχει μια έγκαιρη  ενημέρωση . Όταν εντοπίζονταν αυτά και δεν δηλώνονταν δεν ακολουθούσαν την προβλεπόμενη διαδικασία. Δεν επηρέαζαν τον αριθμό των βεβαιωμένων κρουσμάτων ως προς τη λήψη των αποφάσεων. Είναι σίγουρο ωστόσο ότι δεν ακολουθούνταν τα αντίστοιχα μέτρα του περιορισμού των συμπολιτών και της ιχνηλάτησης και αποτελούσαν εστίες μετάδοσης του ιού χωρίς να το γνωρίζουν και οι αρμόδιες αρχές, ίσως και οι συμπολίτες μας. Τα κρούσματα αυτά εντοπίζονται στο δήμο Εορδαίας στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο που είχε συνάψει συνεργασία με ένα ιδιωτικό εργαστήριο. Ζήτησα να μάθω για την ευθύνη της μη έγκαιρης δήλωσης ή ετεροχρονισμένης  και αν αυτό αποτέλεσε αιτία διασποράς της νόσου ειδικά στην Π.Ε. Κοζάνης. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή και κρίσιμη γιατί σχετίζεται με τη διασπορά ενός ιού θανατηφόρου αλλά και επειδή υπάρχουν παρατεταμένα μέτρα. Εξαιτίας της σοβαρής αμέλειας κάποιων επηρεάζεται και η λήψη απόφασης για την παράταση των περιοριστικών μέτρων. Αυτό προκαλεί επιδείνωση της οικονομικής ζωής της  Κοζάνης»

Θα ζητηθεί απόδοση ευθυνών όπου υπάρχει, αλλά και περαιτέρω ενίσχυση του μηχανισμού υγείας με την αυτονόμηση της περιφέρειάς μας.» Ζητάμε την ίδρυση περιφερειακού ιατρείου του ΕΟΔΥ, τη λειτουργία της πνευμονολογικής κλινικής στο Μαμάτσειου και του ογκολογικού στο Μποδοσάκειου Το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών έχει τρωθεί. Θα πρέπει να διαταχθεί εισαγγελική έρευνα αυτεπάγγελτα για θέματα δημόσια υγείας και οικονομικά ως πιθανή αιτία μετάδοσης του ιού. Ζητώ από την εισαγγελική αρχή να παρέμβει για την πλημμελή εφαρμογή της προβλεπόμενης διαδικασίας. Και για τις αποζημιώσεις όποιων ζημιώθηκαν». Η Περιφέρεια δεν έχει καμιά αρμοδιότητα για τα μέτρα της πανδημίας πρόσθεσε και τώρα η Π.Ε. Κοζάνης βρίσκεται στο πορτοκαλί επίπεδο.

Ο Χαρίσιος Γκοβεδάρος, διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνική Πρόνοιας, ξεκαθάρισε ότι οποιοδήποτε ιδιωτικό εργαστήριο  ανακαλύψει λοιμώδες νόσημα πρέπει να το αναφέρει άμεσα στον ΕΟΔΥ. Στις 11 Ιανουαρίου δηλώθηκαν 9 ετεροχρονισμένα κρούσματα, στις 12 Ιανουαρίου 31 επιπλέον νέα κρούσματα ετεροχρονισμένα από το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ενώ 9 ακόμα ετεροχρονισμένα κρούσματα επίσης στο δήμο  Εορδαίας  δηλώθηκαν Δεκέμβρη και Γενάρη. «Ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε για τον ετεροχρονισμό και ευελπιστούμε ότι δεν θα τα λάβει υπόψιν στις όποιες αποφάσεις. Αν δεν υπήρχε ο τοπικός ΕΟΔΥ δεν θα είχαμε ανακαλύψει τα κρούσματα».

Ο εκπρόσωπος του τοπικού ΕΟΔΥ και λοιμωξιολόγος κ. Ιορδάνης Ρωμιόπουλος σημείωσε ότι ποτέ δεν ξέρουμε τι αποτελέσματα ανακοινώνει ο κεντρικός ΕΟΔΥ. «Αυτά ανακοινώνονται καθημερινά στη Διεύθυνση  Υγείας. Επειδή υπήρχε μεγάλη απόκλιση μου αναφέρθηκε από τον ΕΟΔΥ ότι πρόκειται για ετεροχρονισμένη δήλωση κρουσμάτων από την Εορδαία. τη Αυτή η παραποιημένη  εικόνα δεν θα επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων. Κάθε στιγμή που ένα εργαστήριο βρει κάποιο κρούσμα στο καταχωρεί σε πλατφόρμα  αυτόματα και ενημερώνει απευθείας τον ΕΟΔΥ. Ζητήσαμε τη συνεργασία όλων των εργαστηρίων να μας στέλνουν ονόματα και τηλέφωνα θετικών κρουσμάτων. Η δική μας εργασία είναι να κάνουμε εμβάθυνση στα κρούσματα, στις συνδέσεις μεταξύ τους για μια πιο καθαρή εικόνα, φωτογραφίζουμε την εικόνα της περιοχής μας. Κάθε απόγευμα ό, τι παραλαμβάνουμε το ιχνηλατούμε μέχρι το μεσημέρι και μετά τις προωθούμε σε κάθε δήμο της Π.Ε.  Κοζάνης. Χθες ήταν 15,7 στο δήμο Κοζάνης και 6 σε ένα χωριό, 6 στο δήμο Εορδαίας και 2 στο Βόιο. Ο ΕΟΔΥ δεν μπορούσε να κρύψει τα κρούσματα. Δεν αποτυπώθηκε σωστά η εικόνα του Νοεμβρίου αλλά η σημερινή γεννά αισιοδοξία. Γινόμαστε συχνά σάκος του μποξ, δεχόμαστε κριτική για ό, τι στραβό συμβαίνει χωρίς να έχουμε καμιά ανάμειξη. Η δουλειά μας είναι καθαρά υγειονομική. Ενδεχομένως να έχει συμβεί  δήλωση ετεροχρονισμένων κρουσμάτων και αλλού, εδώ όμως είμαστε η περιοχή  που έχει ζήσει τόσο σκληρά μέτρα για μεγάλο διάστημα και ζητάμε μεγαλύτερη προσοσχή»

Ιωάννα Παπαδημητρίου - prlogos.grhttps://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3AelΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια