Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Μήνυμα του Στάθη Κωνσταντινίδη για το 2021 -Επιστολή στον Πρωθυπουργό για την προσέλκυση επενδύσεων

Αγαπητές/οί φίλες και φίλοι,

Μία πολύ δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας φεύγει. Το 2020 υπήρξε έτος σοβαρών προκλήσεων στα εθνικά και στο μεταναστευτικό, στα οποία η χώρα αντεπεξήλθε με επιτυχία. Ξεκίνησε, μάλιστα, με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την κοινωνία και την οικονομία και θα έδινε, μετά από πολύ καιρό, ανάσες σε όλους τους πολίτες. Ωστόσο, η πανδημία ανέκοψε αναπάντεχα τα ευεργετικά αποτελέσματα πολιτικών που είχαν ήδη θεσπισθεί. Τα ανέστειλε αλλά δεν τα ακύρωσε!

Έτσι, το 2021, έτος γενέθλιο και επετειακό, θα είναι θετικό, δημιουργικό και αναπτυξιακό για την πατρίδα μας. Έχουμε δουλέψει αποφασιστικά και επίμονα γι΄ αυτό και θα εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά το επόμενο διάστημα.

Η νέα χρονιά είναι, όμως, εξίσου σημαντική για τον τόπο μας. Η εξελισσόμενη για χρόνια απολιγνιτοποίηση συνάντησε τις πολιτικές για την πράσινη συμφωνία και μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, ενώ οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μας κατέστησαν πρωτοπόρους στο σχεδιασμό της Μετάβασης και στη διαμόρφωση των όρων, ώστε να αποδειχθεί αυτή δίκαιη, βιώσιμη και επωφελής.

Αναμφίβολα, κάθε αλλαγή συνοδεύεται από επιφυλάξεις και αγωνίες. Πόσο μάλλον όταν αυτή συνεπάγεται τον μετασχηματισμό παραδοσιακών δομών και λειτουργειών, της ίδιας της παραγωγικής βάσης μίας περιοχής.

Είναι, συνεπώς, ευνόητο ότι μία τόσο σημαντική διαδικασία θα διέλθει υποχρεωτικά τη βάσανο της αντιπαράθεσης. Αρκεί να μην αποδειχθεί αυτή άγονη και επιζήμια για τον τόπο. Το παιχνίδι των ευθυνών εξαντλήθηκε. Η μεμψιμοιρία και η καταστροφολογία, βυθίζουν στην εσωστρέφεια. Κατά βάθος, όλοι γνωρίζουν ότι η εξέλιξη είναι επιβεβλημένη, και συμφωνούν με αυτήν, έστω και αν πρέπει προσχηματικά να διαφοροποιούνται σε σημεία της.

Πρέπει, λοιπόν, οι δυνάμεις του τόπου να συνταχθούμε στη διεκδίκηση των βέλτιστων προϋποθέσεων, που θα καταστήσουν ομαλό και κοινωνικά δίκαιο το ιστορικό αυτό εγχείρημα για τη Δυτική Μακεδονία. Ας ανταγωνιστούμε στο πεδίο των θετικών προτάσεων και στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του τόπου μας.

Να διεκδικήσουμε κάθε ευκαιρία για ανάπτυξη.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, με αφορμή την πρόσφατη αναφορά του Πρωθυπουργού σε μία νέα εμβληματική επένδυση, για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας, με την ακόλουθη επιστολή μου ζήτησα την εγκατάστασή της στο νομό Κοζάνης:

«Προς τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη

Θέμα: Η παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Ν. Κοζάνης αποτελεί τον ορισμό της Δίκαιης Μετάβασης

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Κοζάνη, 17.12.2020

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση παρακολουθήσαμε την τηλεδιάσκεψη με θέμα «Electric Cars e.GO Made in Greece», αναφορικά με την Πρόθεση Συνεργασίας της Enterprise Greece και της εταιρείας Next.e.GΟ, για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή σας.

Πραγματικά, θεωρώ ότι η εκκολαπτόμενη συνεργασία αποτελεί προβολή του έργου της κυβέρνησής σας, και μάλιστα στις δυσκολότερες περιστάσεις, εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας. Η πρόθεση της Next.e.GΟ να επενδύσει στην Ελλάδα και μάλιστα σε τεχνολογίες αιχμής,συνιστά αναμφίβολα μια ακόμα απόδειξη εμπιστοσύνης στη δυναμική της οικονομίας μας.

Κι αν η συγκεκριμένη συνεργασία εκφράζει πλήρως τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη χώρα (προσέλκυση ξένων επενδύσεων, έρευνα και τεχνολογία, πράσινη καινοτομία, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας κλπ), τότε ταυτίζεται απόλυτα με το σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και του Νομού Κοζάνης στη μεταλιγνιτική εποχή.

Η βιομηχανική κουλτούρα της περιοχής, η ύπαρξη απολύτως συναφών τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, η παροχή ειδικών κινήτρων στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης, οι γνώσεις στη μηχανολογία του εργατικού δυναμικού μας, η διαθεσιμότητα εδαφών και η ευελιξία στον χαρακτηρισμό των προοριζόμενων χρήσεων, αποτελούν κάποια μόνο από τα συμβατά χαρακτηριστικά του τόπου μου προς την αναφερόμενη και κάθε άλλη παρόμοια επένδυση.

Πιστεύω ότι η παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε μία περιοχή σε Μετάβαση, θα προσέδιδε ακόμα ισχυρότερο συμβολισμό στην έτσι κι αλλιώς εμβληματική αυτή συνεργασία και θα την καθιστούσε πρότυπη δράση στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον και για την άμβλυνση των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης.

Κατανοώ απολύτως ότι ο κάθε επενδυτής έχει τα δικά του κριτήρια για την εγκατάσταση της επιχείρησής του, έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στο ενδιαφέρον και στην ικανότητά σας να αναδείξετε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής

Μακεδονίας, όπως εν προκειμένω πράξατε και για τη χώρα, στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.»

Φίλες και φίλοι,

Το 2021 θα είναι για εμάς κομβική χρονιά, μέσα στην οποία πρέπει να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα και μέσα από αυτήν τη δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης.

Έχουμε την ιστορική ευθύνη να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και τις δυνάμεις για να τα καταφέρουμε.

Εύχομαι σε όλες και όλους μία καλή και δημιουργική χρονιά και στο Νομό μας ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα στην αυγή της τρίτης εκατονταετίας από την εθνική μας επανάσταση! 

 

Στάθης Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Κοζάνης

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια