Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

«Το θέμα των διοδίων στη Σιάτιστα έχει κλείσει ουσιαστικά από το 2017»

Ξεκινά άμεσα και η έναρξη της διαβούλευσης για τα εδαφικά σχέδια – Γιώργος Κασαπίδης: Δεν έχει αποκλειστεί ο ΧΥΤΑ αμίαντου μέσα στη ΔΕΗ

Πάνω από 45 εκ τα χρήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων – Οι προϋποθέσεις του ειδικό χωροταξικού για τις ΑΠΕ

Ο περιφερειάρχης  Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου έδωσε μια εικόνα από τις συναντήσεις της προηγούμενης βδομάδας με διάφορα υπουργεία. Με την Υφυπουργό Εργασίας κα Μαρία Συρεγγέλα συζητήθηκε εκτενώς το δημογραφικό πρόβλημα και η συρρίκνωση του πληθυσμού με στοχευμένες   πολιτικές για την ενίσχυση της οικογένειας και την αύξηση των γεννήσεων. Συνάντηση υπήρξε και με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο για το πρόγραμμα της Εκκλησίας της Ελλάδας όπως αυτό εφαρμόστηκε στην Θράκη που χρηματοδοτούσε η Πειραιώς και έφερε αποτελέσματα με τη γέννηση του τρίτου παιδιού. Κάτι αντίστοιχο αναζητεί και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για τη στήριξη της εργαζόμενης μητέρας και ειδικά των αγροτικών οικογενειών και μέσω της σύνδεσης της αγροτικής ανάπτυξης με προϊόντα που λείπουν από την αγορά .

Με το νέο αναπληρωτή ΥΠΕΣ κ Στέλιο Πέτσα  έγινε συζήτηση για τα προγράμματα Αντώνης Τρίτσης και τις εκκρεμότητες για αποζημιώσεις σε δήμους, όπως το Βελβεντό. «Η ευνοϊκή μεταχείριση της Περιφέρειάς μας να συμμετέχουν σε προσκλήσεις θα συνεχίσει και με τη νέα ηγεσία. Μπορεί η Περιφέρεια να αντλήσει μέχρις 200εκ αν ετοιμαστούν οι προκλήσεις μέχρι τέλη Μαρτίου. Θα ζητηθεί προτεραιοποίηση έργων ώστε οι βασικές προτεραιότητες να ικανοποιηθούν».

Ανάπτυξη φυτοθεραπευτικών σκευασμάτων από την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

Τη στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο προσωπικό για να βελτιωθεί η λειτουργία τους  συζήτησε ο περιφερειάρχης με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, καθώς και τη δημιουργία νέων κλινικών, την  πνευμονολογική και  το αιμοδυναμικό στο Μαμάτσειο και την ογκολογική στο Μποδοσάκειο. Λόγος έγινε και για το περιφερειακού ιατρείο του ΕΟΔΥ, όπως και τη αξιοποίηση των κέντρων φυσικής αποκατάστασης σε Αμύνταιο και Άργος Ορεστικό σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ιαματικές πηγές. Επίσης ζητήθηκε να βρεθούν οι μελέτες του κ. Κωνσταντόπουλου, πρώην υπουργού Υγείας για να αναπτυχθούν περαιτέρω και το ένα να μετατραπεί π σε κέντρο αποκατάστασης μακράς νοσηλείας και το άλλο το Άργους Ορεστικού σε βραχείας νοσηλείας. Υπάρχει και συνεργασία με το υπουργείο Υγείας για ανάπτυξη φυτοθεραπευτικών σκευασμάτων που θα βασίζονται σε πρώτες ύλες από την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Το Υπουργείο Υγείας έχει στείλει την Αρχή Διαφάνειας να ελέγξει τυχόν διοικητικές παραλείψεις σε σχέση με τα ετεροχρονισμένα κρούσματα. Ζητήθηκε μάλιστα να έχουμε έναν από τους δυο αντιπροέδρους της 3ης ΥΠΕ στη Δυτική Μακεδονία..

Βασική προτεραιότητα η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας-Κοζάνης και η σιδηροδρομική Εγνατία

Με τον Υπουργό Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή υπήρξε ενημέρωση για τον οδικό άξονα Ε65 που θα μπει σε τροχιά υλοποίησης και θα κουμπώσει πλησίον των Γρεβενών. Παρουσιάστηκε το στρατηγικό σχέδιο για τις υποδομές  των μεταφορών της Περιφέρειας με βασική προτεραιότητα και τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας-Κοζάνης και τους σιδηροδρομικούς άξονες από Κοζάνη μέσω Καστοριάς για Αλβανία και από Κοζάνη προς Φλώρινα, Πτολεμαΐδα. Παράλληλα έγινε λόγος για τη σιδηροδρομική Εγνατία από τη Βέροια μέχρι τη Δυτική Μακεδονία. Όσον αφορά το θέμα των διοδίων στη Σιάτιστα έχει κλείσει ουσιαστικά από το 2017.Με το τότε νομοθέτημα έγινε και ο σχεδιασμός για την περαιτέρω πορεία και μέλλον της Εγνατίας που θα δοθεί σε παραχωρησιούχο. «Καταλαβαίνω ότι είναι δίκαιο το αίτημα. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα» του είπε ο υπουργός.

Για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με επιπλέον ποσά ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα  ανακοινώσει  ένα συνολικό πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο. Ως επείγουσα προτεραιότητα για τέθηκαν οι αναγκαίες υποδομές για  τις ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ ειδικά στην Κοζάνη και την Φλώρινα. Ζητήθηκε να απεμπλακεί η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ που δημιουργεί προσχώματα. Θα είναι περισσότερα από 45 εκ τα χρήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και θα συμμετέχουν και αυτές της εστίασης.

Με τον κ. Κώστα Σκρέκα, υπουργό Ενάργειας έγινε σαφές ότι πρέπει να ικανοποιηθούν και οι 15 διεκδικήσεις για να μπει ομαλά σε εφαρμογή το σχέδιο δίκαιης μετάβασης. Ζητήθηκε να ληφθεί μέριμνα για την δημιουργία ειδικού  χωροταξικό για τις ΑΠΕ γιατί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις. Μάλιστα τονίστηκαν οι τρεις αξιώσεις να μπει σε μια τάξη η όποια ανάπτυξη. «Να γίνεται με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών ως όργανα στη λήψη αποφάσεων και όχι μόνο να καταθέτουμε την γνώμη μας, να δοθούν ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες όχι της τάξης του 1-2%». Αναφορά έγινε στα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες με κάποιες προσφυγές οργανώσεων να δημιουργούν εμπλοκή και πολλές επενδύσεις να βρίσκονται στον αέρα. Επίσης έγινε λόγος για  την ανάγκη άρσης της αδικίας με τη μείωση των πόρων που διατίθενται στο πράσινο Ταμείο.

Ξεκινά άμεσα και η έναρξη της διαβούλευσης για τα εδαφικά σχέδια από τον κ. Μουσουρούλη που θα ολοκληρωθούν σε 40 μέρες. Και μέχρι τέλη Μαρτίου ολοκληρώνεται και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη δίκαιη μετάβαση. Έχει συσταθεί άτυπη ομάδα συνεργατών για χώρους υποδοχής των επενδύσεων και ζητείται να γίνει αλλαγή ποσοστών στον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων ώστε από την χαμηλότερη κλίματα να πάμε στην πρώτη κ με επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις σε όλους τους τομείς.

Με το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κώστα Μπαγινέτα ζητήθηκαν περισσότερα κονδύλια όπως στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών. Σε αυτό θα ισχύσουν ευνοϊκά κίνητρα για όλη την Περιφέρεια και όχι μόνο για  δυο περιφερειακέ ενότητες. Υπήρξε ενημέρωση για αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, όπως στη Γέρμα, των Πρεσπών, του Παρορίου, και Μεσοβούνου. Με το φράγμα του Νεστορίου υπάρχει εμπλοκή και ο ανάδοχος αξιώνει μερίδια από τα χρήματα που δόθηκαν, ενώ για τις 248 αιτήσεις των σχεδίων βελτίωσης  αιτήσεις περιμένουμε νεότερα.

Για το ΧΥΤΑ αμιάντου

«Ανοίξαμε τη συζήτηση για την προοπτική ΧΥΤΑ αμιάντου στη Δυτική Μακεδονία. Δεν έχει παρθεί καμιά απόφαση Θα ανοίξει η συζήτηση στην επιτροπή παραγωγικής ανασυγκρότησης και περιβάλλοντος για να κατατεθούν απόψεις .Αν δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύονται δεν θα γίνει. Την επόμενη βδομάδα θα γίνει συζήτηση σε με επιστημονικούς φορεί, ΙΓΜΕ, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕ. Οι μετρήσεις στα ύδατα δεν δείχνουν ότι υπάρχει διαρροή αμιάντου. Για τον χώρο μέσα στη ΔΕΗ δεν έχει αποκλειστεί κάτι, αν δεν ευδοκιμήσει στα ΜΑΒΕ.. Δεν χρειάζεται να σκορπάμε τον πανικό και να κινδυνολογούμε».

 

Ιωάννα Παπαδημητρίου

prlogos.gr

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael