Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Τραγική η κατάσταση στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ Α.Ε

Συνάδελφοι, ες

Μπορεί η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε και η κυβέρνηση της ΝΔ να πανηγυρίζουν για τα θετικά οικονομικά νούμερα της επιχείρησης και για το νέο ανανεωμένο business plan που θα κάνει πιο ανταγωνιστική και πιο κερδοφόρα την επιχείρηση αλλά όλα αυτά προϋπέθεταν το τσάκισμα των εργαζομένων της ΔΕΗ Α.Ε ανεξαρτήτων εργασιακών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Η ΔΕΗ Α.Ε στηρίζει την κερδοφορία της αντιμετωπίζοντας και την υγεία, την ασφάλεια των εργαζομένων ως κόστος. Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς με την εξάπλωση της πανδημίας έχει ξεφύγει. Τα απανωτά κρούσματα σε όλα τα ορυχεία και τους σταθμούς της ΔΕΗ Α.Ε έχουν χτυπήσει καμπάνα για την λήψη ουσιαστικών μέτρων. Η εικόνα είναι αποκαλυπτική από τον αριθμό κρουσμάτων από τον Σεπτέμβρη του 2020 και μετά: Ορυχείο Νότιο Πεδίο 20 κρούσματα, ορυχείο Μαυροπηγής 30 κρούσματα, ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 12 κρούσματα, ΑΗΣ Μελίτης 5 κρούσματα, ΑΔΜΗΕ 12 κρούσματα, ΑΗΣ Καρδιάς 20 κρούσματα. Σε πείσμα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας η πραγματικότητα είναι ότι με δική τους ευθύνη οι χώροι δουλειάς μετατράπηκαν σε εστίες μετάδοσης του ιού

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα απολύτως από μια τεράστια καπιταλιστική επιχείρηση που φορτώνει τα βάρη στους εργαζόμενους και τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα παίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της απολιγνιτοποίησης, καθώς μυρίστηκαν χρήμα από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, από των ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων δηλαδή, και σπεύδουν έτσι να επεκτείνουν μια σειρά από αντεργατικές επιλογές όπως επέκταση των απολύσεων - “εθελούσιων”, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με κατάργηση της μόνιμης δουλειάς, τσάκισμα μισθολογικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Σήμερα πιο καθαρά κάθε εργαζόμενος χωρίς αμφιβολίες μπορεί να διακρίνει πως η ΔΕΗ Α.Ε έχει τα κέρδη πάνω από τους εργαζόμενους.

Ο αριθμός κρουσμάτων μεγαλώνει, αλλά η εργοδοσία συνεχίζει το γνωστό γαϊτανάκι της ατομικής ευθύνης αποποιώντας την δική της ευθύνη που είναι η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη. Συνεχίζει να μην δίνει τα απαραίτητα, όπως μάσκες, δεν κάνει της απαραίτητες απολυμάνσεις στους μαζικούς χώρους όπως τα συνεργία, γραφεία κλπ σε τακτικά διαστήματα, στέλνουν εργαζόμενους για καθαρισμό χώρων που υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ θα έπρεπε να μπει για την απολύμανση ειδικό συνεργείο, οι εργαζόμενοι συνωστίζονται στα ΜΜΜ και άλλα οχήματα πηγαίνοντας στην εργασία τους.

Για να επιβάλλει αυτήν την κατάσταση χρησιμοποιεί την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό για όποιον εργαζόμενο εκφράζει τους φόβους του για την ζωή του.

Ακόμη και αυτά τα λίγα rapid test, γίνονται μετά από την επιβεβαίωση κρουσμάτων, αλλά για τους εργολαβικούς εργαζόμενους στην ΔΕΗ γίνεται με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Η διεύθυνση ορυχείων και σταθμών τσαλαπατά τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και λειτουργεί σε βάρος της υγείας των εργαζόμενων. Η απλήρωτη εργασία συνεχίζεται με τους εργαζόμενους στους εργολάβους καθώς απλήρωτα παραμένουν επιδόματα αδείας ετών. Η κυβέρνηση και η σημερινή και η προηγούμενη έχουν φροντίσει να αποψιλώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες (Επιθεώρηση) που έχουν την ευθύνη για την τήρηση των όρων αυτών των άθλιων συμβάσεων στους χώρους δουλειάς.

Όλα τα παραπάνω επισημάνθηκαν στον διευθυντή του ΛΚΔΜ με πρόσφατη κινητοποίηση του Σωματείου μας όπου απαιτήσαμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα. Δυστυχώς οι ανησυχίες μας πως η κατάσταση θα χειροτερέψει στους χώρους δουλειάς επιβεβαιώθηκαν.

Συνάδελφοι αρκετά ανεχτήκαμε αυτήν την κατάσταση, τώρα πρέπει να δράσουμε, να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας. Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας

την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου στις 8:00πμ στο Διοικητήριο του Ορυχείου Νότιου Πεδίου

την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 8:00πμ και στο Διοικητήριο του ορυχείου Μαυροπηγής

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael