Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Αμαζόνιος : Χάθηκε έκταση δάσους μεγαλύτερη από την Κρήτη μέσα σε ένα χρόνο

amazonios-xathike-ektasi-dasous-megalyteri-apo-tin-kriti-mesa-se-ena-xrono

Ο ρυθμός καταστροφής της πολύτιμης ζούγκλας αυξάνεται ραγδαία από τότε που εξελέγη στην προεδρία της Βραζιλίας ο Ζαΐχ Μπολσονάρου
Η αποψίλωση του Αμαζόνιου στη Βραζιλία έφτασε φέτος στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες της βραζιλιάνικης διαστημικής υπηρεσίες. Ο ρυθμός καταστροφής της πολύτιμης ζούγκλας αυξάνεται ραγδαία από τότε που εξελέγη στην προεδρία ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι τον φετινό Ιούλιο, η καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο αυξήθηκε κατά 9,5% σε ετήσια βάση και έφτασε τα 11.088 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με την διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας Inpe.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση που έχει αποψιλωθεί σε διάρκεια ενός έτους μετά το 2008, όταν είχαν καταστραφεί 12.911 τετραγωνικά χιλιόμετρα από το δάσος του Αμαζονίου.

Συγκριτικά, η έκταση της Κρήτης είναι 8.303 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

To μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής αποδίδεται σε καλλιεργητές σόγιας και κτηνοτρόφους που δημιουργούν νέα βοσκοτόπια.

Όπως φαίνεται η Βραζιλία δεν θα πετύχει τον στόχο που είχε θέσει η ίδια να περιοριστεί η αποψίλωση του Αμαζονίου σε περίπου 3.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά έτος.

«Λόγω της αποψίλωσης η Βραζιλία είναι μάλλον η μοναδική χώρα […] που κατάφερε να αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθραξα στη διάρκειας μιας χρονιάς που η παγκόσμια οικονομία είχε παραλύσει» ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Κλίματος, μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Βραζιλία.

Τροπικά δάση όπως αυτό του Αμαζονίου διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής χάρη στην ικανότητά τους να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Όταν τα δέντρα πεθαίνουν ή καίγονται, το αέριο του θερμοκηπίου επιστρέφει στην ατμόσφαιρα.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, γνωστός αρνητής της κλιματική αλλαγή, δέχεται επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για τον τρόπο που διαχειρίζεται περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το 2019 ο Μπολσονάρου κατηγορήθηκε για υποκίνηση των εμπρηστών και δραματική αύξηση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.

Η κυβέρνηση του Μπολσονάρου επιθυμεί να νομιμοποιήσει τις καλλιέργειες και τις εξορυκτικές δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές του τροπικού δάσους και έχει μειώσει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος.

«Το όραμα της κυβέρνησης Μπολσονάρου για την ανάπτυξη του Αμαζονίου αποτελεί επιστροφή στη μαζική αποψίλωση του παρελθόντος. Είναι ένα αναχρονιστικό όραμα το οποίο απέχει πολύ από τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση» δήλωσε ο Κρίστιαν Ματσέτι, εκπρόσωπος της Greenpeace.

Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Χάμιλτον Μουράο, ο οποίος παρουσίασε τα νέα στοιχεία σε συνέντευξη Τύπου, υπερασπίστηκε τη δέσμευση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αποψίλωση του Αμαζονίου.

«Το μήνυμα που στέλνω εξ ονόματος του προέδρου Μπολσονάρου είναι ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την επιστήμη και την τεχνολογία για να στηρίξουμε το έργο των υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος» διαβεβαίωσε ο Μουράο, στρατηγός εν αποστρατεία.

Η απάντηση του Μπολσονάρου στις διεθνείς επικρίσεις για την καταστροφή του Αμαζονίου το 2019 ήταν η αποστολή στρατευμάτων για να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Στρατιωτικοί αναμένεται να παραμείνουν στο δάσος του Αμαζονίου ως τον Απρίλιο του 2021.

Ο Μουράο επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης μετά το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε απειλήσει τον Οκτώβριο τη Βραζιλία με «σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις» αν συνεχιστεί η αποψίλωση του Αμαζονίου, όμως ο Μπολσονάρου είχε απαντήσει δεν προτίθεται να υποκύψει σε πιέσεις από το εξωτερικό.


tovima.gr

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael