Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Θετικά στον κορονοϊό μινγκ σε 4 φάρμες -Στο πλευρό των εκτροφέων το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξη

Θετικά βρέθηκαν στον κορονοϊό τα γουνοφόρα ζώα στις 4 «ύποπτες φάρμες» στο Δήμο Βοΐου, όπως έδειξαν και οι εργαστηριακές εξετάσεις στα δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες, αναφέρει η ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ.

Άλλωστε υπήρχαν οι ενδείξεις με τα συμπτώματα σε συγκεκριμένο αριθμός μινκ, όπως και σε εργαζόμενους και ιδιοκτήτες των εκτροφείων. Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, ενώ υπό παρακολούθηση βρίσκονται οι φάρμες, με την ανησυχία να είναι έκδηλη για την συνέχεια και τη διασπορά. Το βέβαιο είναι ότι τις αποφάσεις για όλες τις περιπτώσεις θα λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις οδηγίες να είναι αυστηρές για την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων με στόχο την βιοασφάλεια.

Σε ότι αφορά τη 1 από τις  4 φάρμες όπου εκτρέφονται 5.000 μινκ, η κατάσταση είναι δύσκολη, με τον κορονοϊό να έχει προσβάλει το μεγαλύτερο μέρος των γουνοφόρων ζώων. Στις φάρμες που επανελέγχονται και υπάρχουν κρούσματα covid-19 ο συνολικός  αριθμός γουνοφόρων που εκτρέφονται ανέρχονται περίπου στις 40 χιλιάδες.

 

Εν τω μεταξύ με συμπτώματα κορονοϊού και αρκετά ζώα στις υπόλοιπες φάρμες, στη μια των Γρεβενών, ενώ στην Καστοριά στις ήδη υπάρχουσες 4 έχει προστεθεί άλλη μία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωτόκολλο αντιμετώπισης διαμορφώνεται με τις αποφάσεις για την θανάτωση η μη των ζώων, καθώς σταθμίζονται όλα τα δεδομένα για το πως θα διαχειριστεί το Υπουργείο σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες την εξάπλωση του ιού.

 

Ωστόσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Μέρα 25, Κρίτωνα Αρσένη, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα βιοασφάλειας όταν υπάρχει κάτι ύποπτο, και δεν υπάρχει η παραμικρή ολιγωρία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται. Αμέσως μόλις υπάρξει ζήτημα ύποπτου κρούσματος ή θανάτου ξεκινά η προβλεπόμενη διαδικασία, γίνεται καταγραφή όλων των θηλαστικών και ενημερώνονται όλες οι αρμόδιες Αρχές και αρχίζουν οι έλεγχοι. Ο Υπουργός  απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να σταματήσει η λειτουργία των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων και διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν 3 εκατομμύρια ευρώ στους παραγωγούς για την οικονομική ενίσχυσή τους, εξαιτίας της ζημιάς που υπέστησαν.

 

Τέλος σε ότι αφορά στο θέμα των αποζημιώσεων ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή την εμφάνιση του ιού COVID-19 σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων και τη θανάτωση αυτών σε μολυσμένες εγκαταστάσεις, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την αποζημίωση των εκτροφέων για ανασύσταση του ζωικού τους κεφαλαίου.

 

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια