Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Λαρίσης προς Κυβέρνηση: Μη μας κουνάτε το δάχτυλο για να μας υποδείξετε ενόχους

Άστραψε και βρόντηξε κατά το χθεσινό κήρυγμά του ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος κατά όλων εκείνων που σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες στην Εκκλησία για ανευθυνότητα και να δημιουργήσουν παράλληλα αρνητικό κλίμα για αυτή.

“Όλοι αυτοί που επιμένουν ακόμη και σήμερα να μας κουνάνε το δάχτυλο στα μούτρα μας δεν ξέρουν από ποια πόρτα να μπουν στην Εκκλησία”, ανέφερε από τη Λάρισα ο κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε πως “δεν έχουμε την ανάγκη τέτοιων παντελονάδων για να μας υποδείξουν και να μιλήσουν εξ ονόματος της Εκκλησίας”, αφού όπως διευκρίνισε “η Εκκλησία με την εμπειρία των δύο χιλιάδων ετών γνωρίζει πολύ καλά πώς πρέπει να στηρίξει το λαό της και οι υπεύθυνοι ποιμένες της γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να πουν“, ενώ ταυτόχρονα ο Σεβασμιώτατος κάλεσε όλους εκείνους που κατά καιρούς λένε διάφορα: “να σταματήσουν να δυναμιτίζουν την ειρήνη”.

Θέλοντας να δώσει τη δική του εκδοχή στο που οφείλεται η εξάπλωση του δεύτερου κύματος αυτής της πανδημίας, ο μητροπολίτης Λαρίσης τόνισε πως “δεν φταίει μόνο το γεγονός ότι έπρεπε να ανοίξει η χώρα και να δουλέψει ο τουρισμός και η οικονομία το καλοκαίρι. Φταίει και η πρώιμη θριαμβολογία ορισμένων και η αίσθηση της βεβαιότητας που δημιούργησαν και υπήρξε έτσι ένας εφησυχασμός από όλους μας όλο το προηγούμενο διάστημα”.   

Επιχειρώντας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους με τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα από ορισμένους σχετικά με το ποιός φταίει και με το ποιός ευθύνεται, ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε πως “πάντοτε κάποιοι έχουν εύκολες τις μεταθέσεις των ευθυνών. Ιδίως εκείνοι που ελέγχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εκεί δηλαδή όπου η φωνή ορισμένων πολλαπλασιάζεται και αντίστοιχα άλλες φωνές κόβονται. Έτσι και εμείς οφείλουμε να πούμε και να υποσημειώσουμε ότι εν μέρει κάποια πράγματα είναι όπως παρουσιάζονται εκεί και εν μέρει κάποια πράγματα είναι κάπως αλλιώς”.

Επιδιώκοντας να φέρει και την Πολιτεία προ των ευθυνών της, ο μητροπολίτης Λαρίσης υπογράμμισε πως ελπίσαμε στους κυβερνώντες και στα μέτρα που μας πρότειναν και αντί να υπάρξει ύφεση παρατηρείται έξαρση”, διευκρινίζοντας πως “θριαμβολόγησαν και αυτοί πρώιμα και έτσι και εμείς επαναπαυτήκαμε”, ξεκαθαρίζοντας πως “όσο κι αν σπεύδουν κάποιοι και από εκεί να μας κουνήσουν το δάχτυλο για να μας υποδείξουν τους ενόχους, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κοινωνική συνευθύνη και βεβαίως σε αυτές τις περιπτώσεις πρώτος τον λόγο τον έχει και τον φέρει η Κυβέρνηση που παίρνει τις αποφάσεις”.

Ο κ. ιερώνυμος παράλληλα συμπλήρωσε πως “σε κάθε περίπτωση η ανάληψη πολιτικής ευθύνης όσο και αν ακούγεται λόγος αθωωτικός είναι κάτι το οποίο πρέπει να ισχύσει και στις μέρες μας προκειμένου να αλλάξουμε λίγο νοοτροπία όλοι μας. Εμείς ναι μεν να αντιμετωπίζουμε την παρούσα Κυβέρνηση ως Κυβέρνηση εθνικής ενότητας αν θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα, αλλά και αυτή οφείλει έτσι να συμπεριφέρεται, αν θέλει να έχει τους πάντες συμμάχους στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας”,  αφού όπως τόνισε “εκατέρωθεν κατηγορίες, εγκλίσεις και αντεγκλήσεις, μόνο διαιρετικά και διχαστικά δρουν αυτή την ώρα που πρέπει να δοθεί μια μάχη από όλους μαζί”.

Αναφερόμενος στους ενδεχομένους περιορισμούς που θα κληθούμε να βιώσουμε όλοι μας την περίοδο των εορτών, ο μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε πως “ίσως στην φετινή Σαρακοστή των Χριστουγέννων θα πρέπει να φιλοσοφήσουμε ακόμη περισσότερο το γεγονός αυτό της ασθένειας και του πόνου. Μόνο και μόνο για να σταθούμε σωστά και να μπορέσουμε όλοι μαζί να βγούμε στο ξέφωτο αφού τελικά ό,τι μας προβλήθηκε ως σωτήριο αποδείχθηκε λειψό” και πρόσθεσε πως “φέτος δεν θα είναι μόνο μια ευκαιρία για την προετοιμασία της νηστείας, της μετάνοιας και της εξομολόγησης. Ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με τρόπους που ενδεχομένως μας στεναχωρούν όπως ο αυτοπεριορισμός ή ο εγκλεισμός. Πλην όμως και αυτά έχουν την χάρη τους όταν τα εφαρμόζουμε με πνευματικές προϋποθέσεις”.

Από τον ιερό ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, o κ. Ιερώνυμος θέλοντας να  στηλιτεύσει ορισμένες ακραίες αντιδράσεις από ανθρώπους που προέρχονται μέσα από το χώρο της Εκκλησίας, σημείωσε πως “πολλές φορές και εμείς δεν αντιδρούμε σωστά, αλλά παρορμητικά. Υποκαθιστούμε τον Χριστό με το δικό μας εγωιστικό θέλημα και λέμε τα δικά μας σε μια προσπάθεια αντίδρασης υπό το βάρος μιας επίπλαστης ομολογίας, που δεν είναι όμως μια ομολογία πίστης αλλά μία διάσπαση ενότητας της Εκκλησίας και μια πρόκληση”.

Στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας προς όλες τις κατευθύνσεις, ο μητροπολίτης Λαρίσης επεσήμανε πως “η εποχή δεν σηκώνει ούτε νταηλίκια, ούτε παλικαρισμούς, ούτε θριαμβολογίες, ούτε καταπίεση. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι η πεποίθηση ότι πρέπει να γίνουν ορισμένα πράγματα και πρέπει να γίνουν από όλους μαζί έτσι ώστε να προχωρήσουμε”.

Κλείνοντας, ο κ. Ιερώνυμος κάλεσε τους πιστούς στην δύσκολη αυτή περίοδο να καταλαγούν με το Θεό και τον συνάνθρωπο και να υπερβούν τις όποιες θλίψεις και πικρίες γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “μονό έτσι θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με καθαρή την καρδιά”.

 

   Αναστάσιος Βόπης  - orthodoxia.info

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael