Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Το Τάμα του Έθνους παραμένει ανεκπλήρωτο 200 χρόνια μετά


Κείμενο – Φωτογραφίες: Θοδωρής Ασβεστόπουλος

Ήταν το τελευταίο έτος της Ελληνικής Επανάστασης, συγκεκριμένα 31 Ιουλίου 1829, όταν κατά την Δ΄ Εθνική Συνέλευση, οι πληρεξούσιοι του Έθνους, μετά από πρόταση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ψήφιζαν για ανέγερση Ναού του Σωτήρος ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Σωτήρα Ιησού Χρηστού για την απελευθέρωση του Γένους μετά από τέσσερις αιώνες υπό τον οθωμανικό ζυγό.

Σύμφωνα με το Η’ Ειδικό Ψήφισμα: «Η Δ’ Εθνική Συνέλευσις των Ελλήνων νομίζει εαυτήν ευτυχή, γενομένη το όργανον δι’ ου το Έθνος εκπληροί το πλέον εφετόν των χρεών του, το να αναπέμψη την ευγνωμοσύνην του προς τον Θεόν, όστις έδειξε τοιαύτα θαύματα διά την σωτηρίαν του.  Όταν η τοπική περιφέρεια της Ελλάδος και η καθέδρα της Κυβερνήσεώς της κατασταθώσιν οριστικώς και οι οικονομικοί πόροι του Κράτους επιτρέψωσιν, θέλει ανεγερθή κατά διαταγήν της Κυβερνήσεως εις την καθέδραν αυτής, Ναός επ’ ονόματι του Σωτήρος τιμώμενος».

Το Ψήφισμα υπεγράφη από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 5 φύλλο της «Εφημερίδος της Κυβερνήσεως» ως διάταγμα: «Περί ανεγέρσεως Ναού του Σωτήρος εν Αθήναις».

η συνέχεια του κειμένου ΕΔΩ

 

ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΣ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΣ ΠΑΥΛΟΣ ΑΡΟΑΝΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ 3.10.2020

ΑΝΑΤΑΣΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ

ΤΟ ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΕΘΝΕΓΕΡΤΗΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΝΑΛΙ ΝΕΑ


η συνέχεια στη fotgrammi.gr

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael