Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

18 Οκτωβρίου 1981: Το μεγάλο ραντεβού του Αντρέα με την ιστορία!

Οι μεγάλες στιγμές της αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου μέσα από το φακό του κορυφαίου μας φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα.

Μισός αιώνας παρά ένα χρόνο συμπληρώνεται σήμερα από τη μεγάλη νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, που αποτέλεσε σταθμό στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.

Με βασικά συνθήματα «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία», «εδώ και τώρα αλλαγή», «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», ο Ανδρέας Παπανδρέου και το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε, το ΠΑΣΟΚ, πέτυχαν το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου μια συντριπτική νίκη, που ουσιαστικά είχε προεξοφληθεί, οδηγώντας τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή να παραδώσει ουσιαστικά την ηγεσία του κόμματος, με διάδοχό του τον Γεώργιο Ράλλη.

μια από της μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ στην Αθήναjpg

Παρά το ήθος που δίδαξε ο Γ. Ράλλης, με κορυφαία ίσως στιγμή το «Δεν θέλω ουου» σε μια συγκέντρωση που οι οπαδοί του αποδοκίμαζαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, παρά τις επιταγές που μοίραζε ακόμα και ο ίδιος σε ψηφοφόρους, παρά τις αήθεις επιθέσεις του τότε κατεστημένου στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, το ποτάμι δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω. Αντιθέτως, εκφράζοντας την αναγκαιότητα της αλλαγής που ήθελε ο τόπος, ώστε να κλείσουν τα τραύματα της μετεμφυλιακής περιόδου και να έρθουν στο επίκεντρο οι κοινωνικές δυνάμεις που αναδείχτηκαν ορμητικά από τη δικτατορία και μετά, το ρεύμα της αλλαγής όλο και μεγάλωνε.

Υιοθετώντας (κατ΄άλλους υποκλέπτοντας τα συνθήματα της Αριστεράς, όπως «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «Έξω οι βάσεις του θανάτου», το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε ο μεγάλος πόλος της δημοκρατικής παράταξης και το κόμμα εκείνο που κυβέρνησε τη χώρα το μεγαλύτερο διάστημα της μεταπολίτευσης, έως την αρχή του τέλους του που ήταν η υπογραφή του πρώτου μνημονίου από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

Με το 48,07% των ψήφων το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε 172 έδρες, η ΝΔ με 35,87% των ψήφων κατέλαβε 115 έδρες και το ΚΚΕ με 10,93% 13 έδρες. 

Στις εκλογές που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, κανένα από τα άλλα κόμματα που συμμετείχαν δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή. Ο δρόμος για την παντοδυναμία του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ έχει πλέον ανοίξει.

Το iEidiseis παρουσιάζει σήμερα την ιστορία του ερχομού της αλλαγής με τον φακό του μεγαλύτερου φωτορεπόρτερ μας, του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα.

επιστροφή του Ανδρέα στην Ελλάδα μετά την πτώση της χούνταςjpg

16 Αυγούστου 1974, η επιστροφή του Ανδρέα /  Αριστοτέλης Σαρρηκώστας Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ

ΣΕΠ 3 1974

Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, 3 Σεπτέμβρη 1974 /  Αριστοτέλης Σαρρηκώστας Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ

Proeklogiki omilia syndagma 1974

Ο Ανδρέας Παπανδρέου σε προεκλογική συγκέντρωση /  Αριστοτέλης Σαρρηκώστας Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ

μια από της μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ στην Αθήναjpg

Προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 /  Αριστοτέλης Σαρρηκώστας Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ

PROTES EKLOGES

Πρώτες εκλογές μετά την 7η χούντα είναι 17η Noεμβρίου 1974. Ο Ανδρέας Παπανδρέου φορώντας το γνωστό Ζιβάγκο / Αριστοτέλης Σαρρηκώστας Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ

Ανδρέας και Γιώργος στην Εκάλη

Ανδρέας Παπανδρέου και Γιώργος στην Εκάλη /  Αριστοτέλης Σαρρηκώστας Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ

Μελίνα και Παπανδρέου στη βουλή

Ο Ανδρέας και η Μελίνα στην Βουλή /  Αριστοτέλης Σαρρηκώστας Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ

Ο Ανδρέας Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Κ

Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Καραμανλής /  Αριστοτέλης Σαρρηκώστας Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ

Ο Ανδρέας και Γιέλτσιν

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Μπόρις Γιέλτσιν /  Αριστοτέλης Σαρρηκώστας Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ έτσι του άρεσε να τον φωνάζουν και έτσι τον αποκαλούσαν οι οπαδοί του μέχρι την τελευταία στιγμήjpg

Ο Ανδρέας έτσι του άρεσε να τον φωνάζουν και έτσι τον αποκαλούσαν μέχρι το τέλος /  Αριστοτέλης Σαρρηκώστας Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ

 

ieidiseis.gr

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael