Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Μενδώνη: Το 2023 θα έχει αποκατασταθεί πλήρως το αρχοντικό «Μανούση» στη Σιάτιστα

Το αρχοντικό Μανούση που περιλαμβάνεται στα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της Σιάτιστας, επισκέφθηκε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού έδειξε ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο αρχοντικό, για το οποίο έχουν προβλεφθεί όλες οι ενέργειες ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την αποκατάστασή του. Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, «υπάρχει η μελετητική ωριμότητα του έργου ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από τους πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μετά από πρόταση που θα υποβάλει ο Δήμος Βοΐου».

Η κ. Μενδώνη εξήγησε ότι μετά τις εργασίες υποστήριξης του σκελετού του κτιρίου, το υπουργείο με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων, «θα αναλάβει να κάνει τη συντήρηση του διακόσμου, που είναι σημαντικός, είναι το συστατικό στοιχείο του συγκεκριμένου κτιρίου». Πρόσθεσε ότι εάν όλα πάνε καλά, «το 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες αποκατάστασης» και ότι θα «έχει διασωθεί ένα σημαντικό αγαθό για την πόλη της Σιάτιστας».

Το αρχοντικό Μανούση βρίσκεται στη συνοικία Χώρα και χρονολογείται σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στην πρόσοψή του στο 1762/63. Η κατασκευή του έγινε την περίοδο που η Σιάτιστα γνώρισε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξή της, ως εμπορικό κέντρο με έντονη παρουσία στον ευρύτερο χώρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Κεντρικής Ευρώπης. Η πλούσια εσωτερική διακόσμηση του κτιρίου αντικατοπτρίζει τον πλούτο της οικογένειας Μανούση, που είχε δημιουργήσει έναν από τους ισχυρότερους Σιατιστινούς εμπορικούς οίκους στην Αυστροουγγρική αυτοκρατορία. Ο γιος της οικογένειας, Θόδωρος Μανούσης, βαθιά μορφωμένος για τα δεδομένα της εποχής, διετέλεσε πανεπιστημιακός δάσκαλος στο πρώτο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εθνικός ευεργέτης, ενώ δώρισε την πλούσια βιβλιοθήκη του στο Πανεπιστήμιο. Ακόμη και σήμερα, το ίδρυμα που θέσπισε μέσα από κληροδοτήματα που διαθέτει προσφέρει υποτροφίες σπουδών στους νέους και τις νέες της Σιάτιστας.

Η υπουργός Πολιτισμού, ερωτώμενη για το θέμα της διάσωσης των αρχοντικών που ανήκουν σε ιδιώτες και σήμερα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν από την εγκατάλειψη, τόνισε ότι «τα ιδιωτικά ακίνητα δεν είναι αρμοδιότητα μόνο του υπουργείου Πολιτισμού». Όπως εξήγησε το υπουργείο εξετάζει μόνο ζητήματα αποκατάστασης στοιχείων μνημειακού χαρακτήρα. Ανέφερε ότι «δεν είναι εύκολο να διαθέσεις δημόσιους πόρους για αποκατάσταση μνημείων ιδιωτικού φορέα» και κατέληξε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος.


iefimerida.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael 

 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael