Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Γιατί το κρασί μας κάνει χαρούμενους; Όλα είναι στο κεφάλι μας


Υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γιατί η κατανάλωση κρασιού μας κάνει ευτυχισμένους (και όχι, δεν είναι μόνο επειδή είναι νόστιμο): Η κατανάλωση οινοπνεύματος πυροδοτεί την απελευθέρωση της χημικής ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, δημιουργώντας τα ευχάριστα συναισθήματα που σχετίζονται με το ποτό. Τώρα, οι επιστήμονες εξετάζουν τον μηχανισμό πίσω από την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, προκειμένου να καταλάβουν γιατί συμβαίνουν ορισμένες συμπεριφορές, όπως η έξαψη.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuropharmacology, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Illinois του Σικάγου για την Έρευνα Αλκοόλ στην Επιγενετική, επικεντρώθηκαν στον ρόλο μιας πρωτεΐνης στην κοιλιακή περιοχή τμηματοποίησης (VTA) του εγκεφάλου, όπου απελευθερώνεται η ντοπαμίνη που σχετίζεται με το αλκοόλ. “Η δουλειά μας τις τελευταίες δύο δεκαετίες μας οδήγησε στην πιθανότητα ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η KCNK13, να ήταν ένας στόχος για το αλκοόλ”, δήλωσε ο Mark Brodie, καθηγητής φυσιολογίας και βιοφυσικής στο πανεπιστήμιο και συγγραφέας της μελέτης. Σύμφωνα με τον Brodie, η KCNK13 είναι η πρωτεΐνη που ενεργοποιεί την (VTA) και προωθεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης – όταν αλληλεπιδρά με το αλκοόλ.

Σε μια σειρά δοκιμών σε ποντίκια, η ομάδα του Brodie διαπίστωσε ότι η γενετική μείωση των επιπέδων της KCNK13 κατά περίπου 15% συνδέεται με αύξηση κατά 20% της κατανάλωσης αλκοόλ. Ο Μπρόντι πιστεύει ότι τα ποντίκια καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ για να προσπαθήσουν “να αποκτήσουν το ίδιο επίπεδο” καλής αίσθησης “με τα ποντίκια με κανονικές ποσότητες KCNK13”, δήλωσε.

“Αυτή η ίδια σχέση μεταξύ KCNK13 και της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους, αλλά δεν το γνωρίζουμε σίγουρα”, πρόσθεσε. «Εικάζουμε ότι εάν η γενετική δομή κάποιου προκαλεί το να έχει χαμηλότερες ποσότητες KCNK13 στον εγκέφαλό του, αυτό το άτομο μπορεί να πίνει περισσότερο αλκοόλ από κάποιον άλλον που έχει υψηλότερες ποσότητες KCNK13».

Δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι καθορίζει τα επίπεδα KCNK13 ενός ατόμου. θα μπορούσε να είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό, ή θα μπορούσε να έχει να κάνει με εμπειρίες της ζωής, όπως παρατεταμένο στρες. Η κατανόηση της ρύθμισης του KCNK13 στον εγκέφαλο θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες στο δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών για εκείνους που είναι επιρρεπείς σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, δήλωσε ο Μπρόντι. Εν τω μεταξύ, η μελέτη αυτή βοηθάει να επιστήσουμε την προσοχή στην επιστήμη πίσω από την αίσθηση feeling good του αλκοόλ, ακόμη και σε εκείνους που το απολαμβάνουν με μετριοπάθεια.

ΠΗΓΗ

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



 

 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael