Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

18 Οκτωβρίου: Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Eμπορίας Ανθρώπων (E.U. Anti – Trafficking Day), που τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου, συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών  που στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και καταπολέμηση του ειδεχθούς φαινομένου εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων (Τrafficking).


Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή δεδομένα η εμπορία ανθρώπων προερχόμενη από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού - συχνότερα γυναίκες και παιδιά - αποτελεί μια καλά οργανωμένη εγκληματική «επιχειρηματική» δραστηριότητα η οποία αποφέρει τεράστιο οικονομικό όφελος. Οι πιο διαδεδομένες μορφές Trafficking, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση, η εργασιακή εκμετάλλευση, η στρατολόγηση παιδιών στρατιωτών, ενώ μορφές trafficking αποτελούν ο αναγκαστικός γάμος, η επιβαλλόμενη επαιτεία και η καταναγκαστική εγκληματικότητα.


Πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα της σύγχρονης δουλείας. Τα διαθέσιμα στοιχεία αντιπροσωπεύουν μόνον ένα ποσοστό από ό,τι πραγματικά συμβαίνει. Οι βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζουν την εμπορία ανθρώπων, όπως αναφέρεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 5.3). Πρόσφατες εκθέσεις επισημαίνουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια παραμένουν η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων (66% και 13%). Τα στοιχεία είναι πολύ υψηλότερα όσον αφορά στη σεξουαλική εκμετάλλευση, καθώς οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν το 98% των θυμάτων.


Η πολυετής εμπειρία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην τομέα της Παιδικής Προστασίας δείχνει ότι όλοι οι ανήλικοι, είτε λόγω συνθηκών κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας, είτε ως απόρροια παραμέλησης, ενδοοικογενειακής βίας και εξάρτησης από ουσίες, αποτελούν δυνητικά θύματα εμπορίας. Οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε φυγές παιδιών και επομένως σε αυξημένο κίνδυνο θυματοποίησής τους.


Επίσης, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης, οι έμποροι τοποθετούν στο στόχαστρο παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες, που συχνά πέφτουν θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης στην προσπάθειά τους να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες με τη βοήθεια διακινητών.


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει επισημάνει επανειλημμένως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών παιδιών προσφύγων και μεταναστών που εξαφανίζονται από δομές προσωρινής φιλοξενίας δεν καταγγέλλονται, με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης και εντοπισμού τους, όπως είναι η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000» και το Amber Alert Hellas που λειτουργεί ο Οργανισμός σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές.


O Οργανισμός έχει θέσει στη διάθεση του κοινού τρόπους επικοινωνίας με δωρεάν πρόσβαση, όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο:

  • «Εθνική Γραμμή SOS 1056» που είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνική Γραμμή Έκτακτης Ανάγκης και είναι διασυνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
  • «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000»
  • «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά & Εφήβους 116111»
  • Νέα εφαρμογή Chat 1056 η οποία  αποτελεί επέκταση της Εθνικής Τηλεφωνικής  Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056. Είναι ένας νέος τρόπος άμεσης επικοινωνίας για παιδιά που νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια να συνομιλήσουν μέσω γραπτού κειμένου.
  • Missing Alert App: Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την COSMOTE. Η προηγμένη εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν σε πραγματικό χρόνo στις έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων μέσω της εφαρμογής στο κινητό τους, αλλά και για να προστατεύσουν προληπτικά αγαπημένα τους πρόσωπα - παιδιά καθώς και ενήλικες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης.
  • ChildRescue App: Το ChildRescue είναι ένα πολλά υποσχόμενο έργο καινοτομίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και στοχεύει στην παροχή βοήθειας των ερευνών εξαφανισμένων παιδιών και τον εντοπισμό και ταυτοποίηση ασυνόδευτων ανηλίκων. Οι εταίροι του προγράμματος είναι οι: Missing Children Europe, Child Focus, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (DSSLab,συντονιστής), Frankfurt University of Applied Sciences, Singular Logic, UBITECH, MADE Group, Suite5 Data intelligence solutions.

Ο Οργανισμός στα 25 χρόνια λειτουργίας του αναπτύσσει ένα ευρύ πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών στην “πρώτη γραμμή” στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του ειδεχθούς φαινομένου του (Τrafficking), ενώ βρίσκεται διαχρονικά  δίπλα στα παιδιά θύματα εμπορίας.

 

Σε εθνικό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

  • συνεργάζεται σε σταθερή βάση με το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της κοινωνίας πολιτών στο πεδίο της πρόληψης και της καταπολέμησης του φαινομένου,
  • συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού παραπομπής θυμάτων (ΕΜΑ) που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2019 και συντονίζεται από το ΕΚΚΑ.  

Σε διεθνές επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει στην Πλατφόρμα της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Εμπορίας Ανθρώπων και στην παγκόσμια προσπάθεια κατά της εμπορίας ως οργανισμός:

  • με συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC),
  • διασυνδεδεμένο μέλος του Γραφείου Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UN DPI),
  • συνεργαζόμενος φορέας με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNDOC),
  • μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC),
  • μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και υπό Σεξουαλική Εκμετάλλευση Παιδιά (MCE)
  • και μέλος της Πλατφόρμας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου
Τηλ. 210-3306140
press@hamogelo.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



 

 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael